X

Fasulyegillerin en lezzetli 6 üyesi ve sağlığa faydaları

Fasulye ve baklagiller, Fabaceae adı verilen bir bitki ailesinin meyveleri veya tohumlarıdır. Dünya çapında yaygın olarak tüketilirler. Zengin bir lif ve B vitamini kaynağı olan baklagiller vegan/vejetaryen beslenme popülaritesinin yaygınlaşması ve sürdürülebilir beslenme alışkanlıklarında bitkisel protein kaynaklarının tercih edilmesiyle oldukça revaçta.

Fasulye ve baklagiller, kolesterolü düşürmek, kan şekeri seviyelerini düşürmek ve sağlıklı bağırsak bakterilerini artırmak gibi bir dizi faydaya sahiptir. Manganez, folik asit, demir ve kalsiyum gibi birçok vitamin ve mineral açısından da zengin kaynaklardır.

1. Nohutlar

  • Garbanzo fasulyesi olarak da bilinen nohut, mükemmel bir lif ve protein kaynağıdır.
  • Birçok bilimsel çalışma nohutun özellikle beslenmede kırmızı et yerine tercih edildiğinde kalp hastalığı potansiyel riskini azaltabileceğini göstermiştir.
  • Bir çay bardağı (165 gram) pişmiş nohut, 269 kalori, 14,5 gr protein, 12,5 gr lif içerir.
  • Nohut, diğer yüksek karbonhidratlı gıdalara kıyasla kan şekerini düşürmede ve insülin duyarlılığını arttırmada etkili olabilir.
  • Nohut, kandaki kolesterol seviyelerini de olumlu etkiler. Bir dizi çalışma, nohutun hem toplam kolesterolü hem de kalp hastalığı için risk faktörü olan “kötü” düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolü azaltabileceğini göstermiştir.
  • Bağırsaklarınız ve içindeki yararlı bakteriler sağlık için çok önemlidir, özellikle bağırsak fonksiyonunu iyileştirmeye ve bağırsaklardaki kötü bakteri sayısını azaltmaya yardımcı olur.

2. Mercimekler

  • Mercimek mükemmel bir vejetaryen protein kaynağıdır ve karbonhidratları yüksek olan diğer bazı gıdalara kıyasla kan şekeri seviyelerini olumlu etkiler.
  • Bir çay bardağı (198 gram) pişmiş mercimek 230 kalori, 17,9 gr protein, 15,6 gr lif içerir.
  • Nohutlara benzer şekilde mercimek de, diğer gıdalara kıyasla kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir. Bazı çalışmalar, mercimeklerin bağırsak fonksiyonunu iyileştirerek ve midenin boşalma hızını yavaşlatarak bağırsak sağlığına fayda sağladığını göstermiştir, bu da sindirime yardımcı olabilir ve kan şekerindeki ani artışları önleyebilir.
  • Mercimeğin diğer bir özelliği ise “kötü” LDL kolesterolü düşürerek ve “iyi” HDL kolesterolü artırarak kalp sağlığına  yardımcı olmasıdır.

3. Bezelyeler

  • Bezelye de bir tür baklagildir.
  • Bir çay bardağı (160 gram) pişmiş bezelye 125 kalori, 8,2 gr protein, 8,8 gr lif içerir.
  • Diğer birçok baklagil gibi, bezelye de mükemmel bir lif ve protein kaynağıdır. Birçok araştırma, takviye olarak kullanılabilen bezelye lifi ve proteinin birçok sağlık yararına sahip olduğunu göstermiştir.
  • Bezelye unu ve bezelye lifi, yemekten sonra insülin ve kan şekeri artışını, kan trigliseritlerini azaltarak ve dolgunluk hissini artırarak diğer çalışmalara benzer faydalar göstermiştir.
  • Lifler bağırsaklardaki sağlıklı bakterileri beslediğinden bezelye lifi bağırsak sağlığını da iyileştirebilir. Ayrıca bağırsaklarda Laktobasiller ve Bifidobakteriler gibi sağlıklı bakterilerin büyümesine yardımcı olabilir. Bu bakteriler, bağırsak sağlığını desteklemeye yardımcı olan kısa zincirli yağ asitleri üretir.

4. Barbunya fasulyesi

  • Barbunya fasulyesi en çok tüketilen fasulyelerden biridir.
  • Bir bardak (256 gram) pişmiş barbunya fasulyesi, 215 kalori, 13,4 gr protein, 13,6 gr lif içerir.
  • Barbunya fasulyesi gibi lif bakımından yüksek gıdalar şekerin kana emilimini yavaşlatmaya ve dolayısıyla kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.

5. Beyaz/siyah fasulye

  • Diğer birçok fasulyegil ailesinin de ismini veren beyaz/siyah fasulye diğerleri gibi mükemmel bir lif, protein ve folat kaynağıdır. Orta ve Güney Amerika’da temel bir besin olan siyah fasulye yaygınken ülkemizde sıklıkla tüketilen türü kuru fasulye dediğimiz beyaz fasulyedir.
  • Bir çay bardağı (172 gram) pişmiş fasulye 227 kalori, 15,2 gr protein, 15 gr lif içerir.
  • Siyah fasulye, beyaz fasulyeye göre daha fazla demir içerir.
  • Beyaz/ siyah fasulye düşük gilsemik indekse sahip olmasından ötürü diyabet ve kilo alma riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

6. Soyalar

  • Soya fasulyesi, Asya’da tofu da dahil olmak üzere birçok farklı biçimde yaygın olarak tüketilmektedir.
  • Bir çay bardağı (172 gram) pişmiş soya fasulyesi 298 kalori, 28,6 gr protein, 10,3 gr lif içerir.
  • Baklagillere ek olarak soya fasulyesi, sağlık yararlarının çoğundan sorumlu olan izoflavonlar adı verilen antioksidanlardan yüksek düzeyde içerir. Soya izoflavonları aynı zamanda fitoöstrojenik etkiler gösterirler. Bunlar, menopoz sırasında düşme eğiliminde olan vücuttaki östrojenin etkisini taklit edebildiği için premenopoz ve/veya menopozdaki kadınların tüketmesi faydalı olabilir. Ancak yine fitoöstrojenik aktiviteleri nedeniyle kanser riski olan kişilerin dikkatli bir şekilde kullanması gerekir.
  • Soya proteini ve soya fitoöstrojenleri kan basıncı ve kan kolesterolü de dahil olmak üzere kalp hastalığı için bir dizi risk faktörünü azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Soyanın GDO açısından da riskli olabileceğini göz önünde bulundurarak, yerli üreticilerden temin edilmiş soya kaynaklarını tercih edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Yağlı tohumların faydalarını keşfedin: 8 yağlı tohum ve sağlığınıza etkileri

Diyetisyen Müge Bozok: 2008 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden başarı ile mezun oldu. Türkiye’nin ilk Tıp Merkezi İntermed’de kariyerine başladı, bu merkezde çeşitli branşlarda doktorlar ile hastalıklarda beslenme tedavisi, sağlıklı beslenme, obezite tedavisi, adölesan çağı beslenme eğitimleri, hamile ve emzirme döneminde beslenme gibi birçok alanda çalıştı. 2011 - 2017 yılları arasında Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun kurucusu olduğu Yaşasın Hayat! Kliniğinde mesleğine devam etti. Diyetisyenlik mesleğinin yanı sıra sağlıklı yaşamın yapıtaşları olan beslenmenin ve egzersizin vazgeçilmez olduğunu düşünerek, uluslararası çeşitli eğitimlerden geçerek profesyonel olarak pilates eğitmeni oldu. 4 senelik profesyonel pilates eğitmenliğinin yanı sıra çok sevdiği yoga seanslarının ileri seviyesine giderek çeşitli yoga eğitimlerinde katılıp “Yoga Alliance” sertifikasını almaya hak kazandı. 2017 yılında ise mesleki bilgi ve tecrübesiyle danışanlarına ve öğrencilerine daha kapsamlı hizmet verebilmek için “Revita” isimli kendi beslenme danışmanlık ve pilates - yoga stüdyosu yaşam merkezini kurmuştur.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale