Farkındalığınızı artıracak 6 film önerisi ve izlerken mutlaka yapmanız gerekenler
Duygulara hitap etme amacı taşıyan filmler, konusu ne olursa olsun içimizde bir şeyleri uyandırarak konuya farklı bir gözle bakabilme yetisi kazanmamıza ön ayak olurlar. Konular; evren, öze dönme, doğa, toplum gibi öğeler olduğundaysa bu uyanış başka bir biçimde kendini gösteriyor. İzledikten sonra daha geniş bir perspektif kazanabileceğinizi düşündüğümüz film listemizi sizin için derledik.
İzlemeye başlamadan önce bunları yapın
Filme başlamadan önce en rahat ettiğiniz pozisyonu alın. Dikkatinizin çabasız bir şekilde hareket etmesine izin verin. Gerilmeden dikkatinizi önce nefesinize, sonra vücudunuza verin. Doğal bir şekilde nefes alıp verin.
Sakin ve odaklanmış olduğunuzu hissettiğinizde filme başlayın. En derin “aydınlanma”lar dikkatinizi kendinize ve filme verdiğinizde gerçekleşir. İzleme esnasında, içsel odağınızı tüm vücudunuza yoğunlaştırın. Bedeninizin farkında olun; başınızın, kalbinizin, tüm uzuvlarınızın. Ayrı ayrı ve bir bütün olarak.
1. The Kid (Disney)
Pek sevilmeyen ve mutsuz bir imaj danışmanı, hayatını yeniden kurgulamak için ikinci bir şans elde eder: Sekiz yaşındaki halini görmeye başlar. Paralel evrenler ve sonsuz seçenekler üzerine düşündürücü bir film.
2. Sliding Doors
Londra’da yaşayan bir kadının hem aşk hayatı, hem kariyeri yakalayıp yakalayamayacağını bilmediği bir trene bir şekilde bağlı bir durumdadır. Film, iki olasılık üzerinden gider. Paralel yaşamlar ve kelebek etkisi konulu bu film, birçok duyguyu bir arada yaşatıyor.
3. Waking Life
Hayat, meditasyon, kontrol edilebilir rüyalar üzerine bolca felsefeyle izleyiciye dokunan bir animasyon. Hayatın anlamı, evren ve gerçeklik olgularını tekrar tekrar düşündüren, her seferinde farklı bir cevap bulduran, “izlemeden ölmemek gerek” dedirtenlerden.
4. Powder
Albino olan genç bir çocuk, sıra dışı yetenekleriyle yaşadığı dünyayı değiştirebilecek güçlere sahiptir. Dışlanmakta olan bu çocuk üzerinden ilerleyen film, toplumsal olgulara da değiniyor.
5. Baraka
Baraka, dünyada olayları konu alan bir belgesel. Bir anlatıcının bulunmadığı belgesel, 24 ülkede 14 ayı aşkın bir sürede çekilmiş. Fotografik açıdan görsel bir şölen yaşatan film; insan hayatı, din ve doğa öğelerine değiniyor, söze gerek bırakmayacak bir anlatımla sorgulatıyor.
6. Vanilla Sky
Vanilla Sky, 2001’de Cameron Crowe yönetmenliğinde çekilen dramatik ve fantastik bir film. Aslı İspanyol yapımı “Open Your Eyes” olan film, sci-fi, psikolojik gerilim ve romantizm öğeleriyle karışık duygular yaşatırken, gerçeklik algınızla oynuyor.
Film sonrası bunları yapın
Düşünün; film sırasında nefes alıp verme şekliniz değişti mi? Değiştiyse hangi kısımda? Bu değişim, günlük hayatınızda dengenizi bozan bir duruma benziyor olabilir mi?
Kendinize sorun: Eğer filmde sizi etkileyen bir kısım hayallerinizden biri olsaydı, bu bölümdeki sembolizmi nasıl yorumlardınız?
Filmde sevdikleriniz ve sevmedikleriniz, hatta nefret ettiklerinizi fark edin. Hangi karakterler ya da olaylar size iyi ya da kötü göründü? Bir taneden mi, yoksa birçok karakter ya da durumdan mı etkilendiniz?
Filmde sevdiğiniz karakterler, davranış modelleriyle yapmak istediklerinizi mi yansıtıyordu? Bu karakterlerden bir tane mi, birden fazla mı bulunuyordu?
Filmin izlemeyi zor hale getiren noktaları olup olmadığı üzerine düşünün. Eğer zor hale geldiyse, bunun kendi içinizde bastırdığınız bir duyguyla bağlantılı olabileceğini araştırın.
Bu cevaplarınızı yazın. Eğer yararlı bulduysanız, bu soru ve cevaplarınızı günlük hayatınıza da adapte edin. Bu soru ve cevapların, gözlem yeteneğinizi arttırma amaçlı olduğunu hatırlayın.
Kaynak
Lightworkersworld
IMDB