X

Farkındalığınızı artıracak 5 çevre belgeseli – 1

Evlerimize kapandığımız bu zor zamanlarda hepimiz, bir şekilde kısıtlı yaşam alanlarımızda vakit geçirmeye çalışıyoruz. Hobilere başlandı, üç kez bahar temizliği yapıldı, denenmemiş yemek tarifi, izlenmemiş dizi ve film kalmadı. Hal böyleyken izleyecek yeni filmler bulma arayışı da arttı.

Eh, ben çevre yazarıyım. Dolayısıyla size romantik komedi önerisinde bulunamam (isterseniz yine sorun, elimden geldiğince film tavsiye etmeye çalışırım ama muhtemelen zaten söyleyeceklerimin çoğunu izlemişsinizdir). O halde gelin biraz belgesellerden konuşalım.

Dediğim gibi ben bir çevre yazarıyım, özellikle sıfır atık ve çevre kirliliği konularında içerikler hazırlıyorum. Kendim de sıfır atık yaşamaya gayret ediyordum, ta ki küresel salgın hepimizi dört duvar arasına hapsedene kadar. Hijyenik sebeplerden dolayı sık sık lateks eldivenler, tek kullanımlık maskeler kullanıyoruz. Pazar ve marketlerdeki neredeyse her ürün, meyve ve sebzeler de dahil, plastik poşetlerde satışa sunuluyor. Bu sebeple sosyal mesafelendirme ilan edildiğinden beri sıfır atık namına hiçbir şey yapamıyorum. Evet, ekolojik dengenin bozulması büyük bir sorun ancak her şeyin başı sağlık.

Vaziyet böyleyken kimseye plastik tüketmeyin diyemem, çünkü kendim bile tüketmek zorunda kalıyorum. Öyleyse oturduğumuz yerden biraz çevre konularında farkındalığımızı artırabilir ve hayatımız normale döndüğünde daha bilinçli bir şekilde dünyamız için çalışabiliriz, diye düşünüyorum. İzlediğim ve sonra izlemek üzere listeme dahil ettiğim her film ve belgeseli buraya yazarsam, ohoo… Bu nedenle şimdilik sadece beş tane belgesel önerdim. Daha fazla izledikçe, daha çok belgesel önerebilirim. Şimdi gelin şu beş belgesele bir bakalım:

Tufandan Önce (Before The Flood)

2016 yapımı belgesel, küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin dünyadaki etkilerine odaklanıyor. Çevre aktivisti ve Birleşmiş Milletler iklim değişikliği elçisi olan Leonardo DiCaprio etkilenen yerleri bir bir ziyaret ederken aynı zamanda bilim insanları, dünya liderleri, aktivistler ve yerel halkla konuşuyor ve çağımızın en acil çevre krizine çözüm yolları arıyor.
DiCaprio’nun 2007 yapımı 11. Saat (11th Hour) isimli bir çevre belgeseli daha var. Üzerinden çok zaman geçtiği ve 2007’den bu yana dünyada çok şey değiştiği için onu listeye eklemedim ancak ilginizi çekerse bu belgesele de bir göz atabilirsiniz.

Dünyayı Nasıl Değiştiririz (How To Change The World)

Belgesel, 1970’lerde nükleer testleri protesto etmek için bir araya gelen bir grup aktivistin, Greenpeace çevre örgütünü kurma hikâyesini anlatıyor.

Plastik Okyanus (A Plastic Ocean)

Okyanusların plastik atıkları ile dolu olduğunu fark eden belgesel yapımcısı, kirliliğin çevresel etkilerini araştırır.

Kaybolan Buzlar (Chasing Ice)

Doğa fotoğrafçısı James Balog ve kurmuş olduğu Extreme Ice Survey adlı kuruluşun iklim değişikliği üzerinde yaptıkları çalışmaları konu edinir. Balog, dünyanın değişen buzullarını yıllar boyunca kaydetmek için hızlandırılmış kamera görüntülerini kullanır.

No Impact Man: The Documentary

Bu belgesel önerisi, “bir kişinin çevre dostu alışkanlıklar kazanmasıyla koca dünya kurtulmaz, bir iki kişiyle olacak iş değil” diyenlere gelsin!

No Impact Man, Colin Beavan’ın kitabından uyarlanan 2009 Amerikan belgesel filmidir. Film, Colin Beavan ve ailesini yıllarca süren deneyleri boyunca takip ediyor: bir kişi çevre üzerinde sıfır etki gösterecek şekilde yaşayabilir mi?

Zor zamanlardan geçiyoruz. Fakat biliyoruz ki, insanlık çok daha kötülerini atlattı ve önünde sonunda bunu da atlatacak. O zamana kadar sağlıkla kalın, evde kalın.

KAYNAKLAR
Beyazperde
Sinemalar.com
IMDB
Netflix

İlginizi çekebilir: Sıfır Atık Rehberi 9: Yiyecek atıkları ve gıda israfı

Çağla Lotinac Akman: AgeSA'da birikim ve güvence danışmanı ve çevre aktivisti. Hafta içi 9-5 danışanlarına finansal danışmanlık vererek insanları daha varlıklı hale getirmek, hafta sonu da deniz kenarında sabah koşusu yapıp koşarken kumlardaki çöpleri toplayıp ayrıştırmak en büyük hobileri arasında. Uplifers'ta 2018'den beri çevre kirliliği, sıfır atık, gezegen dostu yaşam, koşu, kişisel finans ve bütçeleme konularında yazılar hazırlamakta, gezegenimiz için farkındalık yaratmayı ve finansal okur yazarlığı arttırmayı hedeflemektedir. Kendisine ulaşmak ve ücretsiz finansal danışmanlık almak için: (0530)-767-24-64.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale