Fark etmenin gücü: Siz gününüzün ne kadarını otomatik pilotta geçiriyorsunuz?

Birçok kişinin hayatının %84,5’ini otomatik pilotta geçirdiğini biliyor musunuz?

Gün içinde teninize temas eden rüzgarı, parfümü, kıyafetin dokusunu, saatinizin metalini, takınızı, oturduğunuz yerin yapısını, bir yerlere giderken yoldaki ağaçları, bulutları, etraftaki sesleri, yediğiniz yemekteki baharatları ne kadar fark ediyorsunuz? Farkındalığınız sadece karşınızdaki kişinin mimik ve postürü mü? Bütün duyu organlarımız etrafta ve kendimizde olan durumları algılarken fark etmeden yaşamak ne kadar anlamlı?

Siz gününüzün ne kadarını otomatik pilotta geçiriyorsunuz?

Önemsediklerinize gösterdiğiniz hassasiyeti, siz, ötekiler ve doğa hak etmiyor mu? Saçma geldiği için mi detayları atlıyorsunuz yoksa saçma şeyleri daha fazla düşünebilmek için mi?

Eğer farkındalığınızın yüksek olduğunu düşünüyorsanız veya ne kadar farkında olduğunuzu görmek istiyorsanız size bir test önerim olacak:

FARKINDALIK TESTİ

Vücudumuz ve duyu organlarımız her türlü ayrımı ve detayı algılayabilecek yetiye sahiptir. Bizim kendi bilincimizle bu durumu yok saymamızın da hayatımızda etkileri vardır. Tek düze düşünme şekli, sorun çözme becerimizi köreltir ve bu da yaşadığımız problemlere karşı daha umutsuz, mutsuz ve öfkeli olmamıza sebep olur.

Empatik yapınız varsa, bu yetinizi de körelten bir durumdur; farkındalıksız bir hayat! Zihnin düşünme evrelerinde her yeni bilgi (veri) farklı alanda işlendiği için yaratıcılık ve üç boyutlu görme becerimiz gelişir. Düşünün; bir ev resminin tek boyutlu hali mi yoksa üç boyutlu hali mi daha hoşunuza gider ve zihninizde, mantığınızda yer bulur?

Farkındalık da bize hayatı ve diğer kişileri üç boyutlu görmemizi sağlar. Panik bozuklukta da işe yarayan bir tekniktir farkındalık… Kaygı, gelecekte olabilecek şeyleri, geçmişten referans alarak korkma ve endişelenme halidir. Etrafta ve kendimizdeki mevcut durumu fark etmek zihni şu ana odaklar. Kişi şimdi ve burada olana dikkatini verdiği için geçmiş veya gelecekte takılıp kalmaz.

Bir farkındalık yöntemi olarak salata yapma

Günümüzde farkındalık yetisini artırmak için birçok çalışma ve teknik var. En basit haliyle sizlere önerebileceğim şey, salata yapma örneği. Basit bir salata gibi düşündüğünüz şey farkındalığı devreye sokmanız ile çok uçlu, keyifli bir yolculuğa dönüşebilir. Bu egzersiz için bütün duyu organlarınızı kullanmanız gerek. Salata malzemelerini yıkamadan önce her detayını incelediğiniz sebzeler ve yıkarken dokularını keserken çıkardığı sesleri ve en son yerken ağzınızda bıraktığı tadı aldığınız keyifli bir çalışma bu. Tüm bunları yaparken zamanı yavaşlatmak ise en önemli noktadır.

 

İlginizi çekebilir: Stres ve anksiyete seviyelerinizi hızlıca indirmek için 5-4-3-2-1 taktiği ile tanışın

Nihal Tural Klinik Psikolog
Nihal Tural; Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümünü ve Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji Bölümü yüksek lisans mezunudur. Öğretim hayatının yanı sıra alanında uzman kişilerden terapi eğitimlerini ... Devam