Facebook’u bırakamamanızın ardındaki 4 neden
Hiç Facebook kullanmayı bırakmayı düşününüz mü? Cevabınız evetse, yalnız değilsiniz. Belki de şimdiye kadar en az bir kez hesabınızı kapattığınız; fakat sonra, üstelik muhtemelen kısa bir süre sonra eski alışkanlığınıza geri döndüğünüz olmuştur.
Social Media + Society dergisinin yakın zamanda yayımladığı bir çalışma, tam da bununla ilgili 4 konuyu ele alıyor. Cornell Üniversitesi’nde bilişim ve iletişim alanlarında araştırma yapan Eric Baumer’a göre çalışmanın sonuçları bize sosyal medya kullanımıyla ilgili gündelik kararlar almanın ne kadar zor olduğunu gösteriyor.
99daysoffreedom.com, katılımcıları 99 gün boyunca Facebook hesaplarını kapalı tutmaya yönlendiren bir online kampanya sitesi. Bu siteden alınan veriler kullanılarak yapılan çalışmada, araştırmacılar, başta hesaplarını kapatsalar da sonrasında Facebook’un cazibesine dayanamayan kullanıcılar üzerine yöneldi.
İnsanları etkileyen 4 etken
Algılanan bağımlılık: Araştırmaya göre, Facebook’un bağımlılık veya alışkanlık yarattığını düşünenler geri dönmeye daha meyilli. Katılımcılardan biri bu durumu şöyle ifade ediyor: “İlk 10 gün, interneti her açtığımda parmaklarım otomatik olarak “f” harfine gitti.”
Mahremiyet ve gözetleme: Facebook hareketlerinin izlendiğini düşünenler dönmeye daha az eğilim gösterirken, siteyi başkalarının onlar hakkında ne düşündüğünü kontrol etmek amacıyla kullananlarda, hesaplarını tekrar açmaya dönük daha fazla eğilim gözlemlendi.
Kişisel ruh hali: Kendini iyi hissedenler, morali yüksek olanlar, Facebook’a tekrar dönme konusunda daha az eğilim gösteriyor.
Diğer sosyal medya siteleri: Araştırmada Twitter, Instagram gibi diğer sosyal medya araçlarını kullanan katılımcıların Facebook’a tekrar dönmeye daha az meyilli olduğu çıktı. Bunlar arasında Facebook hesaplarını tekrar açan çoğu kullanıcınınsa kullanım şeklini değiştirdiği gözlemlendi. Bu değişiklikler arasında telefondan Facebook uygulamasının kaldırılması, arkadaş sayısının azaltılması ya da sitede geçirilen vaktin azaltılması gibi örnekler mevcut.
İlginizi çekebilir: Bir haftalık ‘Facebook diyeti’ ile daha mutlu bir insan olmak mümkün.
Baumer’in konuyla ilgili ifadeleri şu yönde: “Kişisel bağımlılıkla ilgili endişelerin yanı sıra insanlar, kişisel bilgilerinin şirketler tarafından toplanıp, analiz edilip bunun üstünden gelir elde etmesinden dolayı da Facebook kullanımı konusunda isteksiz. Öte yandan Facebook’un önemli birçok sosyal işlevi de bulunmakta. Nitekim, bazı durumlarda, insanların birbiriyle bağlantıya geçebilmesi için tek araç olabiliyor. Çıkan sonuçlar, bireylerin sosyal medyayı nasıl kullanıp kullanmamaları gerektiğiyle verdikleri süregelen kararların zorluğuna ışık tutuyor.”
Çalışmanın elde ettiği bulgulara, 99 Days of Freedom projesini başlatan Alman ajansı Just’ün katılımcılara gönderdiği 5,000’den fazla anketin değerlendirilmesi sonucunda ulaşıldı. Anketler, katılımcılara 33, 66 ve 99. günlerde iletildi ve kullanıcıların, içinde bulundukları Facebook detoksuyla ilgili ne hissettiklerinin öğrenilmesi amaçlandı.
Kaynak:
the-open-mind.com