Düğün öncesi dönem son derece stresli olabilir ve bu sizi normalde olduğunuzdan biraz daha duygusal, asabi ve endişeli birine dönüştürebilir. Hayal ettiğiniz düğünü planlamanın baskısıyla uğraşmak, düğün gününün mükemmel olup olmayacağından endişe etmek, nişanlınızla her zamankinden daha sık tartışmak, evrenin size kararınızı sorgulatıyor olduğunu düşünmek… Tüm bunlar düğün öncesi dönemde birçok kişinin yaşadığı durumlardır. Sonuçta endişelenmeye başlarsınız ve aklınıza geleceğini hiç düşünmediğiniz şüpheler yavaş yavaş bilinçaltınıza yerleşir; bu da her şeyi sorgulamanıza neden olur.
Evlilik öncesi stresle nasıl baş edilir?
Daha önce de belirttiğimiz gibi, hemen her çift bir noktada evlilik öncesi stres yaşar. Herkes bunun hakkında konuşmayabilir, ancak yine de oldukça yaygındır. Peki, evlilik stresi neden olur? Bu süreçte toplumsal baskıdan aile dramına kadar, çok sayıda duygusal ve stresli durumdan geçmek zorunda kalabilirsiniz. Bu da doğal olarak stres duygularını tetikleyebilir… Yine de endişelenmeyin. Karşılaşabileceğiniz evlilik öncesi stresle başa çıkmaya yardımcı olmak için yapabilecekleriniz var!
1. Olabildiğince sakin kalmaya çalışın
Düğün planlaması doğal olarak stresli olduğunda, özellikle de düğün günü yaklaşırken, sakin kalmanın zor olduğunu biliyoruz. Ancak stresli olmak veya bu durumda uzun süre kalmak, partnerinizle aranızda daha fazla kavgaya neden olabilir ve ilişkiniz hakkında hiç bilmediğiniz soruları gündeme getirerek sizi daha çok endişelendirebilir.
Sakin kalmak ve gergin durumları en aza indirmek adına egzersiz yapmak için zaman ayırmayı düşünebilirsiniz. Koşu veya fitness dersleri size göre değilse, bir yoga dersine katılmayı düşünün. Yoga, zihni sakinleştirmeye ve stresi azaltmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kaslarınızı gevşeterek bedensel bir rahatlama da sağlar.
Eğer sizi rahatlacak şeyin egzersiz yapmak olmadığını düşünüyorsanız kendinizi şımartıcı bir spa, masaj veya manikür pedikür seansı ayırtmayı deneyebilirsiniz. Evde, yatmadan önce gevşemenize yardımcı olacak bir kişisel bakım rutini ile de stres atabilirsiniz. Daha mutlu ve daha net bir ruh hali ve parlak, ışıltılı bir cilt ile uyanacağınıza söz veriyoruz.
2. Mükemmel düğün fikrini unutun
Her insan, düğün günü bittikten sonra bile herkesi hayranlık içinde bırakacak mükemmel bir düğünün hayalini kurar. Ama gerçekte bu “mükemmel düğün” fikri biraz efsanedir. Düğününüzü ne kadar kusursuz hale getirmeye çalışırsanız çalışın, bu süreçte her çiftin başına aksilikler gelebilir.
Mükemmel bir düğün istemekte yanlış bir şey olmasa da, buna çok fazla odaklanmak sadece evlilik öncesi stresi ve hayal kırıklığını artıracaktır. Kaygıyı kendinizden uzak tutmak için şu iki şeyi unutmamaya çalışın:
- Hayatınızın aşkıyla evleniyorsunuz ve bundan daha mükemmel bir şey olamaz!
- Her çift, düğün planlaması sırasında çeşitli tartışmalar yaşayabilir ve bu, mutlaka ilişkilerinin kötü veya eksik olduğu anlamına gelmez.
Evlilik öncesi stresle baş edebilmek için düğün gününüzün sonunda her şeyin planladığınız gibi gitmeyebileceğini ve bunun kesinlikle normal olduğunu kabul etmelisiniz. Eğer bu özel günde dizginleri biraz bırakırsanız gelin olmanın tadını da doyasıya çıkarabilirsiniz.
3. Güvendiğiniz biriyle konuşun
Evlilik öncesi stresle nasıl baş edilir, açıklamaya devam ediyoruz. Düğün ve evlilik konusunda bunalmış ve endişeli hissediyorsanız, bunu içinizde tutmayın. Nasıl hissettiğiniz konusunda güvendiğiniz biriyle konuşabilir, ondan tavsiye alabilirsiniz. Bu, güvendiğiniz herhangi biri veya bir terapist olabilir. Yakın ve güvendiğiniz birine açılmak, özellikle şu anda yaşamakta olduğunuz deneyimin aynısını yaşadıysa, sizi rahatlatmaya, korkularınızı ve endişelerinizi yatıştırmaya yardımcı olacaktır. En azından duygularınızı içeride tutmak yerine dışa vurmalısınız. Onları göğsünüzden çıkarabildiğinizde, daha iyi hissedecek ve daha net düşüneceksiniz. Doğal olarak, kaygılarınız da yavaş yavaş azalacak.
4. Partnerinizle konuşun
Evlilik öncesi stres, bu deneyimi paylaşan iki kişi için de geçerlidir. Bu yüzden eğer düğün planlaması nedeniyle çok stresli hissediyorsanız bunu partnerinizle konuşmayı düşünebilirsiniz. Sonuçta hayatınızın geri kalanını birlikte geçirmek üzere olduğunuz insandan daha fazla güvenebileceğiniz kimse yok. Ayrıca bu, yoğun düğün planlamasının ortasında yeniden iletişim kurmak ve birbirinize destek olmanız için iyi de bir fırsat.
5. Düzenli ve programlı ilerleyin
Evlilik öncesi stres bazen düğün günü bir şeylerin ters gideceği veya düğün için gerekli bir şeyin unutulacağı endişesinin bir sonucudur. Dolayısıyla düğün planlamanız boyunca düzenli ve programlı kalarak bu kaygıyı atlayabilirsiniz. Ayrıca gün içinde meydana gelebilecek herhangi bir acil duruma karşı hazırlıklı olmak da size yardımcı olabilir.
Düğün günü programınızı planlarken, günün etkinliklerinin her bir bölümü arasındaki olası bir gecikmeyi karşılamak için bir miktar ek zamanı hesaba katmayı da düşünmelisiniz, böylece geç kalırsanız acele etmenize gerek kalmaz. Unutmayın, daha fazla zamana sahip olmak, zamansız olmaktan her zaman daha iyidir.
6. Büyük resme odaklanın; yani evliliğinize!
Unutmayın; düğününüz sadece bir gün sürecek ama evliliğiniz bir ömür! Bu yüzden düğününüzü mükemmelleştirmeye çok fazla odaklanmayın. Bunun yerine, evliliğinizi başarıya ulaştırmak için daha fazla zaman harcayın.
Düğün planlama yolculuğunuzda kendinizi, partnerinizi ve ilişkinizi ihmal etmemeniz önemli. Evlilik öncesi koşuşturmacasında kaybolduğunuzda, partnerinizle iletişiminizi kaybetmek ve hatta birbirinizden uzaklaşmak son derece kolay. Bu da sonunda, hayatınız için doğru seçimi yapıp yapmadığınız konusunda şüphelere yol açabilir. İşte ne zaman böyle hissederseniz, büyük resme odaklanmayı, ilişkinize ve evliliğinize daha fazla zaman ayırmayı kendinize hatırlatın.
Düğün hakkında konuşmadan sadece birbirinizle vakit geçirdiğiniz randevular organize edin, böylece yeniden iletişim kurabilir ve ilişkinizi geliştirmeye odaklanabilirsiniz. İkinizin de düğün için gerekli işleri yapmakla meşgul olduğu günlerde, birlikte film izleyerek veya birbirinize gününüzün nasıl geçtiğini anlatarak geceyi birlikte geçirebilirsiniz.
Düğün planlama sürecinde partnerinizle olan yakınlığınızı ve iletişiminizi sürdürmeye devam ederek, doğal olarak daha mutlu ve kendinden emin hissedecek; herhangi bir kaygının kalbinize girmesine izin vermeyeceksiniz.
İlginizi çekebilir: Evlilik öncesi psikolojik hazırlık: İyi bir evlilik için 7 ipucu
Kaynaklar: verywellmind, singaporebrides