Evinizi kış mevsimine hazırlamanıza yardımcı olacak ipuçları
Geç gelen bir sonbahardan sonra, yağmurlar bastırmışken kış aylarının soğuğu ve çetin şartları da göz kırpmaya başladı… Dolayısıyla evlerimizi de kışa hazırlamanın zamanı geldi çattı. Yalnızca dışarıdaki soğuktan korunmak için değil, aynı zamanda olası problemleri de önlemek için yaşam alanlarımızı gözden geçirmek, gereken tedbirleri almak ve ihtiyaç duyulan tamiratları tamamlamak şart. Ev temizliğinden ısıtma sistemlerinin bakımına, dekorasyonda yapılması gereken değişikliklerden iç ve dış mekanlardaki önlemlere kadar kışın getireceği zorluklara karşı evlerimizi güçlendirmenin yolları için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Dip köşe temizlik yapın
Şüphesiz ki evlerimizi yeni bir döneme hazırlamanın ilk adımı, derinlemesine bir temizlik yapmak. Yaz ve sonbahar aylarında özellikle camlar, balkon kapıları gibi sürekli hava sirkülasyonunu sağlamak için açık tuttuğumuz yerler kışın yaklaşması ile birlikte kapanmaya başladı. Dolayısıyla, bu doğayı evimizin her köşesine davet ettiğimiz mevsim geri kalırken, evlerimizde biriken tozlardan, kirlerden ya da dışarıdaki hava ile birlikte gelen her şeyden arınmanın da zamanı geldi. Balkonda ya da pencere kenarlarında birikmiş kuru yapraklardan da… Bu sebeple evinizi kış için hazırlamak ve düzenlemek için işlere girişmeden önce dip köşe bir temizlik yapmanız en iyisi. Bu temizlik, varsa gereksiz eşyaları da ayıklamak için iyi bir fırsat olabilir. Silin, süpürün, toz alın… Camları, sineklikleri, kapıları, avizeleri, banyo fayanslarını, dolap içlerini de unutmayın. Temizlik konusunda ilhama ve farklı fikirlere ihtiyacınız varsa şu yazılarımıza da göz atabilirsiniz:
- Ev temizliğinde devrim: Sıkıcı işleri kolay ve keyifli hale getiren ‘junebugging’
- Ev işlerini basitleştirmenin ve temizliğe daha az zaman harcamanın yolları
- Mevsim değişirken vedalaşmanız gereken 25 şey ve istiflemekten kurtulmak için öneriler
Büyük mobilyaların yerini değiştirin
Hazır temizlik yaparken mobilyaları da yerinden oynatmaya başlamışken, evinizi kış moduna sokmak için özellikle büyük mobilyaları nasıl yerleştirebileceğinizi de düşünün. Kalorifer, soba, şömine gibi ısı kaynaklarının önünde duran büyük mobilyalar varsa ısı akışının tüm odaya yayılmasını engellememek için onların yerini değiştirin. Isı kaynaklarının önünü mümkün olduğunca açın ve ısının odaya eşit bir şekilde dağılabilmesi için uygun alanı oluşturun. Pencere önlerinde güneş ışığının girmesine ve odaya dağılmasına engel olan mobilyalar, aksesuarlar, eklentiler varsa onları da düzenleyin. Karanlık günlere uyanmaya başlamışken, gün ışığından mümkün olduğu kadar faydalanabilmek için pencerelerinizin önünü açık tutmaya özen gösterin. Ayrıca, yeni mevsimi yeni bir dekorasyonla karşılamak da hoş olacaktır.
Yazlık kıyafetleri ve kumaşları kaldırın
Eğer gardıroplarınızı hala düzenlemediyseniz, evinizi kışa hazırlarken giyim seçkinizi de oluşturun. Sabah alel acele işe yetişmek için gömleğinizin üzerine kazak ararken muhtemelen elinize bir bikini üstü ya da pareo gelmesini istemezsiniz… Kışlık kıyafetlerinizi çıkarın ve yazlıkları elinizin altında olmayacak bir yere kaldırın. Bunu yaparken evinizdeki tekstil ürünlerini de gözden geçirin, ince perdeler, keten güneşlikler ya da bambu kilimler gibi ince dokulu, yaz ve bahar aylarına daha çok uygun olan kumaşlardan üretilmiş parçaları da kaldırabilirsiniz. Hava soğuyor, şimdi sıcak katmanlar ekleme zamanı, bir sonraki yaza kadar ince kumaşlara veda edebilirsiniz.
Sıcak katmanlar ekleyin
İnce ve yaz mevsimine uygun kumaşları, tekstil ürünlerini kaldırmışken kışa uygun kalın, sıcacık, yünlü parçaları da çıkarın. Zeminlerinizi dilerseniz daha fazla halı ile kaplayın, böylece yerden gelen soğuğun şiddetini azaltabilirsiniz. Koltuklarınızın üzerine şallar ekleyin, tüylü kırlentler, yastıklar koyun. Dekorasyonunuza sıcak katmanlar eklemek için farklı dokulardaki ve renklerdeki kumaşlardan üretilen, sıcak tutma özelliği olan ev tekstili ürünlerinden faydalanın.
Ortamı daha fazla aydınlatın ve ısıtın
Güneşin kendini daha az gösterdiği ve karanlık günlerin uzadığı kış mevsiminde doğal ışıktan yeterince faylanamıyor olsak da evimizi aydınlatacak farklı yöntemler var. Sürekli tavandaki ışığın açık olması size iyi hissettirmeyebilir, ancak ayaklı abajurlar ya da zemine döşenmiş led ışıklar, loş dokunuşlar yaparak daha yumuşak bir aydınlatma sağlayabilir. Ayrıca, mumlar yakarak da hem daha fazla aydınlık hem de daha fazla sıcaklık katabilirsiniz. Odanızın farklı köşelerine hoş kokulu doğal mumlar ve küçük aydınlatıcılar ekleyebilirsiniz. Böylece yaşam alanlarınız hem daha aydınlık hem de daha sıcak olacaktır.
Tadilat gereken yerleri onarın
Dekorasyon ve ev düzenin zevkli kısımları bittikten sonra, sıra geldi tamirat işlerine… Yaptığınız değişikler ve eklemeler evinizi kış için daha hazır bir hale getirecek olsa da tek başına yeterli olmayacaktır. Biraz daha geniş çaplı düzenlemelere ihtiyacınız var. Dolayısıyla, evde tamire ihtiyaç duyan yerleri gözden geçirmenizde fayda var. Örneğin, çatlamış bir cam, yırtılmış sineklik, sökülmüş kapı veya pencere süngerleri, tam kapanmayan pencere kolları ve benzeri sorunlar varsa, havalar iyiden iyiye soğumaya başlamadan bunları çözmeniz önemli. Aksi halde özellikle kapı ve pencerelerle ilgili sıkıntılar, tüm kış soğuk havayı evinizde misafir etmenize neden olabilir.
İlginizi çekebilir: Pratik tamiratlar: Evdeki sinir bozucu seslerden kurtulmanın yolları
Kombi bakımını yaptırın
Eğer eviniz doğalgaz ile ısınıyorsa, kombi bakımını kışa girmeden önce yaptırmanız çok önemli. Bu, hem kışın soğuk günlerinde olası bir bozulma durumunu önlemenize hem de bakımını yaptırdığınız kombinin daha verimli ve enerji tasarruflu çalışmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca, eğer bir problem varsa onu daha büyük bir sorun haline gelmeden çözmüş olacağınız için bütçenizi de zora sokacak büyük masraflardan kurtarmış olacaksınız. Bir kombi ustasından veya kombi markanızın servisinden destek isteyebilirsiniz. Karışık bir çalışma sistemine sahip olduğu için kendi başınıza bakım/tamir yapmamanızda fayda var.
Isıtma sistemlerini elden geçirin
Soba, şömine, petekler, ısı pompası ya da elektrikli ısıtıcı… Kış aylarında ısınmanızı sağlayan sistemlerin verimli çalışıp çalışmadığını kontrol edin ve gerekliyse doğru bakımları yaptırın. Örneğin, soba borularını temizlemek, peteklerin temizliğini yaptırmak ya da şöminenin bacasında herhangi bir tıkanıklık olup olmadığını kontrol etmek, kışın olası kötü sürprizlerle karşılaşmanızı önleyecek, sıcak bir kış mevsimi geçirmenizi sağlayacaktır.
Mümkünse ısı yalıtımı yaptırın
Hem enerji tasarrufu sağlamak hem de daha konforlu bir kış mevsimi geçirmek için ısı yalıtımına önem verin. Eğer, yaşadığınız apartmanın dış cephesinde ısı yalıtımı yoksa, apartman yöneticisi ve diğer komşularınızla irtibata geçebilir, site içerisinde yaşıyorsanız site yönetimi ile konuşarak ısı yalıtımı yaptırılıp yaptırılamayacağını konuşabilirsiniz. Müstakil bir evde yaşıyorsanız, kendiniz ısı yalıtımı yaptırmak için gereken adımları atabilirsiniz. Bu hem evinizin daha sıcak kalmasına hem de ısınma maliyetlerinizin azalmasına yardımcı olacaktır. Baştan yapacağınız bir masraf, sizi daha sonraki potansiyel masraflardan kurtaracak ve uzun ömürlü bir yatırıma dönüşecektir.
Tavanları ve çatıyı kontrol edin
Tavanlarda herhangi bir sorun var mı kontrol edin, çatlak, döküntü ya da sızıntı ve benzeri sıkıntılar, kış aylarında daha büyük sorunlara neden olabilir. Özellikle en üst katta oturuyorsanız ya da müstakil bir eviniz varsa, tavandaki sorunlar çatı ile ilgili sıkıntılara da işaret ediyor olabilir. Yağmurda, karda, rüzgarlı, fırtınalı havalarda zorlanmamak ve olası çatı akması, kiremit uçması ve benzeri problemlerle karşılaşmamak için gerekli yerleri gözden geçirin ve tadilatlarını yaptırın.
İlginizi çekebilir: Farklı zeminlerde oluşan su lekeleri nasıl çıkar?
Bahçenizi kontrol edin
Eğer bir bahçeniz varsa, kışın çetin şartlarından olumsuz etkilenebilecek tüm eşyalarınızı kapalı bir ortama alın. Dış mekandaki su vanalarını kapatın, bahçe hortumlarının içindeki suyu boşaltın, su borularını sarın, donmalarını önlemek için izole edin. Bahçe duvarında, kapısında, evin giriş kısmında size sıkıntı yaratabilecek olası bir tehlike var ise önlemlerinizi alın. Uçma riski olan ama bahçede kalması gereken eşyalarınızı sağlamlaştırın, mümkünse bir yere bağlayın, üstü kapatılması gereken yerler var ise kapatın, bitkileriniz, çiçekleriniz ya da ekip biçtiğiniz meyve-sebzeler varsa, korunaklı bir alan oluşturmaya çalışın.
Tüm bunların yanı sıra soğuyan ve erken kararan günlerin etkisinde modunuzu yüksek tutmak için size iyi hissettirecek kişisel dokunuşları da yaşam alanlarınıza ekleyebilir, sıcak olduğu kadar keyifli bir kış mevsimi geçirebilirsiniz. Daha fazla fikir için aşağıdaki yazılarımıza da göz atabilirsiniz: