Haftalık, aylık, mevsimlik: Evinizdeki hangi eşyayı ne sıklıkla temizlemelisiniz?
Son derece hareketli geçen gününüzün ardından eve gelip bir de temizlik yapmak çoğu kişi için son derece yorucu süreçlerden biridir. Ancak her gün olmasa da düzenli olarak temizlenen ev ve eşyalar hem sağlığınız hem de evinizin görünüşü açısından son derece önemlidir. Bu yüzden evinizdeki bazı eşyaları haftalık olarak temizlerken bazılarını aylık olarak temizlemeniz yeterli olacaktır.
Temizlik işlerinizi haftalık, aylık ve mevsimlik olarak böldüğünüzde hem iş yükünüz azalacak hem de kendinizce bir düzen oturtmuş olacaksınız. Böylece eviniz her daim temizliğini korurken görünüşüyle de sizi etkilemeyi başaracaktır. Peki evinizdeki hangi eşyayı ne sıklıkla temizlemelisiniz?
Haftalık temizlik görevleri
- Çarşaflar: Her akşam 6-8 saatimizi geçirdiğimiz ve farkında olmasanız da son derece çabuk kirlenebilen çarşaflarınızı haftada bir yıkamalısınız. Hem yeni serilmiş ve mis gibi kokan çarşafların üzerinde yatmayı kim sevmez ki?
- Havlular: El ve vücut havluları bakteri üretimi konusunda son derece aktif olduğu için bunları haftada birkaç kez değiştirmeniz gerekiyor. Bu sebeple hafta içerisinde birkaç kez değiştirdiğiniz havluları haftada bir yıkayarak gerekli hijyeni sağlamanız gerekiyor.
- Yerler: Yerlerde toz gördüğünüz anda elektrik süpürgesini çıkarıp viledayla da temizlik yapmaya kalkışanlardan mısınız? Yerlerinizi her hafta sildiğiniz sürece yerde toz ya da herhangi bir kir birikmeden evinizi daima temiz tutabilirsiniz.
- Tuvaletler: Tuvaleti temizlemek kimsenin favori etkinliği olmasa da son derece önemlidir. Her hafta anti bakteriyel ürünlerle temizleyeceğiniz tuvaletinizle sağlığınızı güvence altına alabilirsiniz. Tabii hafta içerisinde minik dokunuşlarla sürekli temiz kalmasını sağlamak da mümkün.
- Diş fırçaları: Diş fırçanızı iki ayda bir değiştirmeniz gerekir. Ancak kullandığınız süre boyunca da temizliğine son derece önem vermeniz gerekiyor. Bunun için de diş fırçanızı ani bakteriyel ağız çalkalama suyuyla yıkayabilir ya da birkaç dakika boyunca kaynar suda tutabilirsiniz.
Aylık temizlik görevleri
- Camlar: Camları hem içten hem de dışarıdan silmek vaktinizi çok alabilir ve son derece yorucu olabilir. Ancak her ay camlarınızı sadece içten silmeniz bile evinize büyük değişim yaratacaktır.
- Duşakabin ve küvetler: Duşakabin ve küvet temizliği aylık temizlik görevlerden biri gibi gelmeyebilir ama verdiğiniz emeğe kesinlikle değer. Fayans ve duşakkabin ya da küvet için yüzey temizleyicinizi alın ve evlerinizde en çok kullanılan bu bölgelerin temizliğinden emin olun.
- Temizlik malzemeleri: Evlerinizi temizlediğiniz malzemelerin de temizliğe ihtiyacı olduğunu unutmayın. Bu sebeple temizlikte kullandığınız bezleri ya da süpürgeyi ayda bir temizlemeniz gerekiyor.
- Etajer: Evlerimizde en sıklıkla kullandığımız ve üzerinde genellikle birçok eşyanın bulunduğu etajerler sandığınızdan çok daha fazla tozu üzerinde topluyor. Bu yüzden her ay etajerinizi temizlemeyi ihmal etmeyin.
- Süpürgelikler: Süpürgelikler bir evde en çok dikkat çeken yerlerden biri değildir ve temizlik yaparken bile buraların detaylı temizliği atlanabilir. Ancak süpürgeliklerde sandığınızdan çok daha fazla toz ve kir birikebiliyor. Bu yüzden her ay temizlenmesi şart.
- Jaluzi ve panjurlar: Tuvalet ya da havluların düzenli temizliğine dikkat ederken jaluzi ya da panjurlarınızı gözden kaçırmanız çok olası. Ancak onların da ayda bir temizlenmesi gerekiyor.
Mevsimlik temizlik görevleri
- Buzdolabı: Eğer halihazırda buzdolabınızı düzenli tutmayı seviyorsanız birkaç ayda bir gerekli temizliği yaparak mutfağınızın vazgeçilmez parçasını daha da iyi bir hale sokabilirsiniz. Tüm rafları boşalttıktan sonra nemli bezle temizliğinizi yapın ve tün eşyaları düzenli bir şekilde raflara yerleştirin.
- Demirbaşlar: Lambalar, avizeler ya da tavan vantilatörlerinin sandığınızdan daha fazla ilgiye ihtiyaçları var. Bu sebeple tozdan uzak durmaları için bu eşyaları 3 ayda bir temizlemeniz gerekiyor.
- Fırın: Kapağını kapadığınız sürece kirli bir fırını uzun süre görünmez hale getirebilirsiniz. Ancak mutfaktaki günlük, haftalık ya da aylık temizlediğiniz diğer tüm eşyalar gibi fırının da birkaç ayda bir kapsamlı bir şekilde temizlenmesi gerekiyor.
- Koltuk şilteleri: Tozlar mite’lar ve alerjenlerin birikebildiği koltuk şiltelerinizi mevsimlik olarak temizlemenizin sağlığınıza fazladan katkısı olacak. Şiltelerinizi elektrik süpürgesiyle temizleyip, nemli bir bezle silebilirsiniz. Bunun yanında havalandırmak da tüm bu temizlik işlemini tamamlayacaktır.
Kaynak:
apartmenttherapy.com
mollymaid.com