Son dönemde iş yerinde kendinizi tembel ve uyuşuk mu buluyorsunuz? Elbette bunun birçok sebebi olabilir. Baharın gelmesi, işinizden sıkılmanız, iş arkadaşlarınızla sorunlar yaşamanız sadece olası sebeplerden birkaçı. Ancak belki de gerçek sebep bunlardan hiçbiri değildir. Sadece motivasyonunuz eksik olduğu için iş yerinde tembel ve uyuşuk davranıyor olabilirsiniz.
Peki iş yerindeki verimliliğinizi artırmak için evdeki alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Özel hayatınızda bazı ufak değişiklikler yaparak iş hayatındaki verimliliğinizi ve işten aldığınız tatmini artırabilirsiniz. İşte iş hayatında mutlu olmak için ev hayatında değiştirmeniz gereken alışkanlıklar:
1. Uyuyakalmamak için çaba gösterin
Sabahları alarmınız çaldığında ertele tuşuna basıp biraz daha uyumak, aslında uykunuzu almanıza değil kendinizi daha uyuşuk hissetmenize neden oluyor. Beyin, 60-90 dakikalık sürelerle uykuya dalar ve bu sürenin sonunda uyanır. Sabah alarmınızı erteleyip tekrar uyumaya çalıştığınız zaman, beyninize yeniden 60-90 dakikalık bir uyku döngüsüne hazır olduğu sinyali vermiş olursunuz. Ancak alarmı erteleyip 15-20 dakika sonra uyanmaya çalıştığınızda bu döngüyü bozmuş ve aslında kendinizi uykunuzun tam ortasında uyandırmış olursunuz.
Hepimiz zaman zaman erteleme tuşuna basıyoruz. Oysa kendinizi biraz zorlayarak erteleme tuşuna basmaktan vazgeçebilir ve daha erken kalkarak egzersiz yapmak, bir şeyler okumak, kahvaltı etmek, sevdiklerinizle vakit geçirmek için daha fazla vakit bulabilirsiniz. Üstelik erteleme tuşuna basmadığınız günlerde kendinizi daha fazla yenilenmiş hissedersiniz.
Erteleme tuşuna basmaktan vazgeçmek için öncelikle uyku alışkanlıklarınızı düzenlemelisiniz. Alarmınızı veya telefonunuzu çok yakına koyarak uyumayın. Alarm biraz uzakta olmalı ki erteleme tuşuna basmadan önce sizi yataktan kaldıracak bir gerekçe oluşmalı. İkinci olarak sabah rutininizi planlamalısınız. Son dakika kalkmak yerine erken kalkmak için bir sebebiniz olmalı.
2. Televizyondan uzak durun
Araştırmalar, bir Amerikalının ortalama günde 5 saat TV izlediğini gösteriyor. Bu bir yılda 77 gün yapar. Oysa birçok insanın yılda tek bir kitap okuduğunu birçoğumuz biliyoruz.
Düşünmeden televizyonun karşısına takılıp kalma alışkanlığından vazgeçmek istiyorsanız, ilginizi çeken kitaplar bulun. Evinizde değişik kitaplar bulundurun. Televizyon kumandasına uzanmak yerine bir kitap alın elinize. Aslında tümden televizyon izlemeyi yasaklamak zorunda değilsiniz, sadece bunu sınırlandırabilirsiniz, günlük minimum kitap okuma süresi belirleyebilirsiniz. Eğer kitap okumak size cazip gelmiyorsa, online eğitim videoları da izleyebilirsiniz.
3. Çok fazla dışarıda yemek yemeyin
Özel hayatınızdaki kötü alışkanlıklardan biri de çok fazla dışarıda yemek yemek. Her ne kadar dışarıda yemek yemek pratik gibi görünse de bu durum hem kilo almanıza hem de yetersiz beslenmenize neden olur.
Dışarıda yemek yemenizin bir nedeni, yorucu bir iş gününün ardından yemek yapmakla uğraşmak istememeniz olabilir. Ancak yemeklerinizi önceden planlayıp hazırlarsanız, bu alışkanlığınızı tersine çevirebilirsiniz. Hafta sonları, hafta içi yemeklerini hazırlayıp paketleyebilirsiniz. Böylelikle her seferinde buzdolabını açtığınızda, o akşam için yemeğiniz hazır olur.
4. Asla egzersizi ertelemeyin
Özel hayatınızda vazgeçmeniz gereken kötü alışkanlıklardan biri de egzersiz rutinini ertelemek. Egzersiz yapmak fiziksel sağlığı artırmasının yanı sıra stresi azaltıyor, daha dinlendirici bir uyku uyumanızı sağlıyor, bilişsel fonksiyonlarınızı artırıyor.
Egzersizi erteleme alışkanlığından vazgeçmenin en kolay yolu, sabahları ilk iş egzersiz yapmak. Uyanır uyanmaz egzersiz yaparak güne daha enerjik ve ferah bir başlangıç yapmak mümkün olabilir.
Sabahları uyanır uyanmaz egzersiz yapmak için gece yatmadan önce egzersiz için gereken her şeyi hazırlayın. Kıyafetleriniz, su şişeniz, atıştırmalıklarınız önceden hazır olursa sabahları uyanır uyanmaz egzersiz yapmak daha kolay hale gelir.
Özel hayatınızdaki bu kötü alışkanlıkları değiştirmek, iş yerindeki performansınız üzerinde büyük bir etki yaratabilir. Kötü alışkanlıklarınız yerine yenilerini koydukça, sonuçları da en kısa sürede görebilirsiniz.
Kaynaklar:
Lifehack
Fast Company