#EvdeBeraberiz: Üretken mutfaklar için: Hem bedeninizi hem ruhunuzu besleyecek sağlıklı tarifler ve mutfak alışverişinin püf noktaları
Zamanımızın neredeyse tamamını evde geçirdiğimiz şu günlerde belki en çok zaman harcadığımız şeyler market alışverişi sıklığını minimuma indirebilecek listeler hazırlamak, aldıklarımızı en uzun süre nasıl muhafaza edebileceğimizin yollarını aramak ve elimizdeki malzemelerle günlük almamız gereken besin değerlerini de göz önünde bulundurarak pratik ve sağlıklı yemekler pişirmek.
Hangi yemeği yapacağımıza karar vermekten malzemeleri ve yaptığımız yemekleri nasıl uzun süre saklayabileceğimize kadar oldukça zaman alan mutfak işlerine harcadığı vakti kısaltmak isteyenlere güzel bir haberimiz var: Haftalık alışveriş listeniz, listedeki malzemelerle hazırlayabileceğiniz nefis yemek tarifleri ve hem aldıklarınızı hem de pişirdiklerinizi en uzun süre saklayabilmeniz için ihtiyacınız olan pratik saklama yöntemleri bu hafta bizden!
Kalemler ve kağıtlar hazırlansın, ilk işimiz alışveriş listesi oluşturmak:
Temel gıdadan taze sebzelere, süt ve süt ürünlerinden atıştırmalıklara, sunacağımız yemek tariflerinde ihtiyaç duyabileceğiniz tüm malzemeler sepete…
- Temel gıda: Zeytinyağı, un, kuru maya, pirinç, baharat çeşitleri
- Taze sebzeler: Maydanoz, dereotu, pazı, pırasa, bezelye, havuç, şeker domates, cherry domates, sarımsak, soğan
- Süt ve süt ürünleri: Süt, krema
- Diğer: Kıyma, pişirme kağıdı, bitter çikolata, pötibör bisküvi
Tüm malzemeler tezgahta yerini aldıysa, akşam yemeği için Yağız İzgül ve Sedef İybar’ın nefis tariflerinden ilham alan pratik menümüze göz atma zamanı:
Yağız İzgül’ün domates çorbasıyla açılışını, Sedef İybar’ın mozaik pastasıyla kapanışını yaptığımız bu menü hem pratik hem de lezzetli bir akşam yemeği alternatifi arayanlara ilaç gibi gelecek!
Başlangıç: Yağız İzgül’den Domates Çorbası
Malzemeler: 6 adet salkım domates, 4 diş sarımsak, 10 adet şeker domates, 5-6 adet cherry domates, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, Tuz, Karabiber
Yapılışını öğrenmek için tıklayın.
Zeytinyağlı: Sedef İybar’dan Pırasalı Bezelye
Malzemeler: 500 gr bezelye, 3 adet pırasa, 1 adet havuç, 1 diş sarımsak, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 500 ml ılık su, 2 çorba kaşığı dereotu
Yapılışını öğrenmek için tıklayın.
Ana yemek: Sedef İybar’dan Pazı Sarma
Malzemeler: 2 demet pazı, 350 gr kıyma, 2 çorba kaşığı pirinç, 1 adet soğan rendesi, 200 ml domates suyu, 200 ml sıcak su, 1 çay bardağı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı maydanoz, 2 çorba kaşığı dereotu, 2 diş sarımsak, 1,5 çay kaşığı tuz
Yapılışını öğrenmek için tıklayın.
Tatlı: Sedef İybar’dan Mozaik Pasta
Malzemeler: 400 gr çiğ krema, 300 gr bitter çikolata, 1 paket pötibör bisküvi, 1 adet 30/40 cm fırın kağıdı
Yapılışını öğrenmek için tıklayın.
Bonus: Her öğünün olmazsa olmazı sıcacık ve çıtır çıtır Ekmek
Malzemeler: 500 gr un, 200 ml su, 50 ml süt, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kuru maya
Yapılışını öğrenmek için tıklayın.
Menüde yer alan bu nefis tariflerin ve daha fazlasının nasıl yapıldığını öğrenmek için Samsung Türkiye Instagram TV hesabından Yağız İzgül ve Sedef İybar ile Evde Lezzetli Anlar programını takip edebilirsiniz!
Yiyecekleri buzdolabında daha uzun süre saklamanın püf noktaları
Alışveriş ve yemek menüsünü hazırladık, yemeklerimizi afiyetle yedik. Ancak kalan yemekleri ve malzemeleri nasıl saklayacağımız işin belki de en planlama ve pratiklik gerektiren kısımlarından biri. Hem her şeyi alabilecek kadar geniş, hem meyve ve sebzelerin tazeliğini uzun süre koruyabilecek, hem de kokuları birbirine karıştırmayacak özellikteki üçlü soğutma teknolojisine sahip bir buzdolabınız varsa işiniz oldukça kolay.
Hem yemeklerinizi hem de marketten aldığınız gıdaları normalden daha uzun süre saklamanıza yardımcı olacak pratik mutfak tüyoları:
- Yemeklerde kullanacağınız bezelye, domates, soğan, maydanoz ve dereotu gibi malzemeleri önceden küçük küçük doğrayıp porsiyonlara bölerek derin dondurucuda uzun süre saklayabilirsiniz.
- Aldığınız kıymanın tamamını tek seferde kavurun, yemeklerde kullanacağınız kadar miktarlarda porsiyonlara bölerek kağıt bardaklara bölüştürün ve derin dondurucuya atın. Pişmiş haliyle buzlukta hem daha uzun süre dayanacak, hem buzunun çözülmesi daha kısa sürecek ve pişme süresi kısalacak, hem de az miktarda kullanmak istediğiniz zamanlarda kıymanın tamamının çözülmesi ve kullanılması gerekmeyecek.
- Taze meyve ve sebzelerinizi yıkayarak saklıyorsanız daha uzun süre dayanmaları için mutlaka kuru olduklarından emin olduktan sonra buzdolabına yerleştirin. Nem ve su bakterilerin üremesine ortam hazırladığı için meyve ve sebze gibi taze gıdaların bozulmasını hızlandıracaktır.
- Yemek yapmak için kullandığınız malzemeler gibi önceden pişirebileceğiniz yemeklerinizi de tek seferde hazırlayıp derin dondurucuya atabilirsiniz. Menümüzde yer alan domates çorbasını, bezelyeli pırasayı, pazı sarmayı, mozaik pastayı hatta ekmeği bile hazırladıktan sonra derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Tabii bunun için normalden daha geniş bir derin dondurucuya ihtiyacınız olduğunu unutmayın!
- Dolapta sakladığınız yemeklerin kokusunu birbirine karıştırmayan özellikteki bir buzdolabınız yoksa, küçük bir çay bardağına tercihinize göre süt, sirke, karbonat, pirinç ya da kahve koyarak buzdolabınızın bir köşesine yerleştirin. Süt, sirke, karbonat, pirinç ve kahve dolaba yayılan tüm kokuları içinde hapseden nemi emerek yiyeceklerin ve yemeklerin kokularının birbirine karışmasını engelleyecektir.
Samsung ile #Evdeberaberiz
Yiyeceklerinizi ilk günkü tazeliğini koruyarak uzun süre muhafaza etmenize yardımcı olan Samsung buzdolabı modelleriyle tanışmak için tıklayın.