Evde yetiştirebileceğiniz meyve ağaçları
Hem evinize yeşillik katacak hem de size mahsul verecek yenilebilir bir iç mekan bitkisi arıyorsanız meyve ağaçlarının dünyasına hoş geldiniz! Doğada muazzam bir şekilde büyüyen, açık hava şartlarına ayak uyduran, çoğunlukla güneşi seven ama olmadığında da hayatta kalmaya devam eden, kendine uygun alan açan, biraz suyla dünyaları önümüze seren meyve ağaçlarının bazıları evlerimize sığamayacak kadar heybetli olsa da bazıları biraz daha bodur; yani tam da evlerimizde bakmalık… İç mekanlardaki ılıman havadan beslenecek, tavanın sınırlarını zorlamayacak, biraz ışık biraz su ve uygun bir saksıyla büyüleyici bir şekilde büyüyecek meyve ağaçları için galerimizi gezebilirsiniz.
Son yılların en popüler süper besinlerinden biri olan avokadoyu seviyor ve tüketiyorsanız sabah kahvaltısındaki avokadolu yumurtanızdan kalan çekirdeği bir ağaca çevirebilirsiniz. Çekirdeğin üzerine batıracağınız üç dört kürdan ile alt kısmını suyun içerisinde birkaç ay filizlendirdikten sonra köklenen ve yapraklanan halini sudan çıkarıp toprağın içerisinde bir saksıya dikebilirsiniz. Birkaç ay içerisinde 20-30 santimetreye kadar uzadığını ve bolca yeşillendiğini, avokado ağacınızın büyümeye başladığını görebilirsiniz. Bol parlak ışık seven avokadoyu güneş alan bir yere koymanız yeterli. Ancak, unutmayın bu şekilde ağacı büyütseniz bile meyve alamayabilirsiniz. Çünkü en iyi ve ideal şartlarda yetişen bir avokado ağacının bile meyve vermesi 10 yılı bulabilir.
Küçük sarımsı meyvecikler: Kumkuat. Narenciye familyasına ait olan kumkuat, tıpkı limon, lime veya portakal gibi evde saksıda yetişebilir. Boyları kısadır, küçük ve ince bir yapıya sahiptir. Bu nedenle iç mekanlardaki dar alanlarda bile kolayca büyüyebilir. Kumkuatın tek ihtiyacı güneş ışığıdır; e bir de tabii her yeşil canlı gibi bolca sevgi!
Kısa boylu bir meyve ağacına sahip olan kayısı, düzenli budama ile daha da küçük tutulabileceği için iç mekanlara kolayca adapte olabilir. Ilıman bir ortam ve kuru olmayan toprak seven kayısıyı ister direkt ister süzülen güneş ışığı alan bir köşede büyütebilir, özel bitki ışıklarıyla destekleyerek meyve verme sürecini hızlandırabilirsiniz.
Tropik meyve, sıcak sever muz ağacını evde büyütebilirsiniz ancak belirtmekte fayda var ki her iç mekanda büyüyen muz ağacı ne yazık ki meyve vermiyor. Bu yüzden seçerken dikkatli olmanızda ve işi bilen birine sormakta fayda var. Her tropik bitki gibi nemli ve sıcak ortam seven muz ağacını nemli tutmaya çalışın ve çok güneş alan bir yere yerleştirin.
Cüce narenciyeler olan limon ve portakal ılıman iklim sevmelerinden ve boylarının çok fazla uzamamasından dolayı iç mekanlarda kolayca yetişebilir. Nemli ortam seven limon veya portakalı düzenli olarak nemli tutmayı unutmayın, ayrıca güneş gören bir yere yerleştirin. Klasik limon yerine yeşil limon olarak bilinen lime bitkisini de evinizde yetiştirmeyi deneyebilirsiniz.
Aslında oldukça heybetli, büyük hallerine bahçelerden, tarlalardan alışık olduğumuz dut ağaçlarının bazı cinsleri nispeten bodur ve daha kısa boylu. Evinizde büyütmek, saksıda yetiştirmek istediğiniz dutun cinsini seçerken fazla uzamayanlardan almanızda fayda var. Bol güneş gören, sürekli budama gerektirdiği için biraz zorlayıcı bakım isteyen, sulanmayı seven dut ağacını yerini sevdikten sonra biraz kendi haline bırakabilir, sulamayı azıcık aksatabilirsiniz.
Şaşırabilirsiniz ama evet, zeytin de bir tür meyve. Tuzlu tatlarına alışık olsak da tıpkı vişne, kiraz gibi çekirdekli bir meyvedir. Birçok zeytin çeşidini ince yapraklarından tanımak mümkün olsa da hepsi meyve vermez. Bu yüzden evinizde özellikle meyve almayı umuyorsanız doğru zeytin ağacını seçtiğinizden emin olmalısınız. Diğer yandan zeytin ağaçlarının en güzel yanı kolay bakılmalıdır; yani öldürmek neredeyse imkansızdır. Çok fazla suya ihtiyaç duymayan zeytin düzenli güneş aldığı sürece iyi olacaktır.
Tıpkı zeytin gibi meyve olduğuna şaşırabileceğiniz bir diğer iç mekana uygun bitki kahve! Evet. Evinizde taze çekebileceğiniz kahve çekirdeklerini yetiştirmek istemez misiniz? Kahve, aslında bir meyvedir ve öğüttüğümüz, demlediğimiz ve içtiğimiz kısım bu meyvenin çekirdeğidir. İlk yıl genellikle çiçek açan ve güzel koku veren kahve ağacı daha sonra meyvesini vermeye başlayabilir. Uygun bir cinsini evinizde saksıda yetiştirmek için satın aldıktan sonra yapraklarını yakabilecek doğrudan güneş ışığından uzak bir yere koymanız ve düzenli sulamanız yeterlidir. Meyve vermese bile üzülmeyin, aynı zamanda çok şık görünüşü evinizin havasını mutlaka zenginleştirecektir.
İç mekanlarda saksıda büyütmek için en mükemmel seçim şüphesiz ki nardır. Minyatür bir ağaç olarak değerlendirebileceğimiz nar, oldukça güçlü ve dayanıklıdır. Üstelik, hızlı meyve verir. Genellikle evde yetiştirmeye uygun, daha kısa boylu narlar nispeten biraz daha ekşi bir tada sahiptir. Doğrudan güneş ışığı aldıkça ve düzenli sulandıkça ev ortamında rahatça yetişebilir.
Bektaşi üzümü veya diğer adıyla amla meyvesi, biraz klasik üzümü biraz da kirazı andıran tadıyla hem lezzetli hem de bakımı oldukça kolay bir meyvedir. Ev ortamında kolayca yetiştirilebilir. Bol ve direkt gelen güneş ışığını seven bu meyve, ılıman bir ortamda düzenli sulamayla rahatça büyüyebilir. Tek olumsuz yanı bu bitki türü yıllıktır; yani bir kere meyve verir. Bu nedenle daha fazlasını istiyorsanız her sene yeniden dikmeniz gerekir.
Evinizde yetiştirebileceğinize inanamayacağınız bir meyve: İncir. Evet, doğal olarak haşerelere ve kuraklığa dayanıklı olduğu için bakımı kolay bir bitki olan incir ağacını evinizde büyütebilirsiniz. Birkaç gün sulamayı unutmak onu öldürmez. Ama siz yine de bakımını aksatmayın; suyunu eksik etmeyin. Diğer meyve ağaçlarına nazaran nispeten daha hızlı meyve veren incirin iç mekanlarda yetiştirmeye daha uygun olan bodur cinsini tercih edebilirsiniz.