Evde yemek yapmayı seven herkesin mutlaka sahip olması gereken mutfak gereçleri
Lezzetli yemekler yapmak için pahalı ve çok sayıda alete ihtiyacınız yok. Belirli bir bütçe ve sadece birkaç gerekli parça ile mutfakta harikalar yaratabilirsiniz.
Mutfak gereçlerine yatırım yapmak her parça için büyük setler almak demek değil. Sizler için derlemiş olduğumuz bu yazıda ihtiyacınızdan fazlasını alıp hem bütçenizden hem de yerinizden feragat etmeden istediğiniz tarifleri yapabileceğinizi görebilirsiniz.
Kilitlenebilir maşa
Bu itemi mutfaktaki üçüncü eliniz gibi düşünebilirsiniz. Çevrilmesi normal maşalarla zor olan daha küçük et parçalarını çevirmek ya da tencereden uzun makarnaları çıkarmak için kullanabilrsiniz. Bu maşaya bir kez alıştığınız zaman onlarsız yemek yapamaz hale geleceksiniz.
Derin çelik tava
Çelik tavanların bu kadar kullanışlı olmalarının en önemli sebebi çok hızlı ısınıp sıcak kalmaları. Böylece içinde ne pişirirseniz pişirin eşit derecede ısıya maruz kalıyor. Ayrıca ocaktan alıp doğruca fırına koymanızda da hiçbir sakınca yok, sadece fırından çıkarırken bir eldiven kullandığınızdan emin olun. Bu tavaların bir diğer özelliği de içinde kek yapılabilir oluşu.
Kenarlı fırın tepsisi
Üzerlerinde kurabiye yapmaktan tutun da hemen hemen aklınıza gelebilecek her türlü fırın yemeği için mükemmel olan bu tepsiler her mutfakta bulunması gereken sayılı ekipmanlardan biri. Sulu et ve sebze yemekleri ya da kurabiyeleriniz için çok uygun olan bu tepsiler sayesinde hiçbir şeyi dökmeyeceksiniz.
Büyük ve orta boy tencere
Mutfağınızda bulunduracağınız sadece iki tencereyle hem paradan hem de yerden tasarruf edebilirsiniz! Genellikle en az 7-8 parçalı tencere setleri yerine tek ihtiyacınız olan dört servis kapasiteli orta boy bir tencere ile ortalama 8 servis kapasiteli büyük boy bir tencere. Orta boy tencereyi pirinç, yulaf, çorba gibi yemekler için kullanırken, büyük boyu da makarna, sos ya da et ve sebze yemekleri için kullanabilirsiniz.
Microplane rende
Microplane rendeler peynir, sarımsak, tarçın ya da limon ve portakal gibi narenciyeleri rendelemek için harika bir seçenek. Uzun metal kısmında parmesan ya da Hindistancevizi gibi sert yiyecekleri kolayca rendeleyebilen küçük dişler var. Oldukça hafif olması da rendeleme işlemini yaparken tek elle tutmanıza yardımcı oluyor.
Balık spatulası
Sıradan metal bir spatuladan farkı daha geniş ve daha ince bir yüzeye sahip olması. Yüzeyinin ince ve geniş olması balık file, krep ve omlet gibi yaparken özen gerektiren yemekler için ideal. Yeterince dar olduğu için pasta ve kurabiye servislerinde de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Tüm bunlar dışında normal bir spatulanın yaptığı her şeyi yapabildiği için de ekstra kullanışlı bir araç.
Kauçuk spatula
Silikon yerine tek bir materyalden yapılmış kauçuk spatululardan almaya özen gösterin. Tahta saplı spatulaların başları genellikle yapıştırıcı ile tutturulduğu için, ısıya maruz kaldıkça zamanla bu yapıştırıcı eriyip özelliğini yitirmeye başlıyor. Kauçuk ısıya dayanıklı olduğu için böyle bir problem yaşamazsınız. Ancak farklı boylarda en az iki tane bulundurmanız yararınıza olur; birini günlük karıştırma ve çırpma işlemleri için kullanırken diğerini kavanoz diplerinde kalan mayonez ve hardal gibi sosları almak için kullanabilirsiniz.
Şef, soyma ve ekmek bıçakları
Yiyeceklerinizi kesmek için pahalı ve on çeşit bıçağa ihtiyacınız yok. Sadece üç farklı bıçakla mutfağınızda bulunan her türlü yiyeceği kolayca kesebilirsiniz. Şef bıçağını genellikle oyma, dilimleme, küp küp kesme ve kıyma işlemleri için kullanırken, soyma bıçağını daha küçük yiyeceklerini dilimleme ve yumuşak sebzeleri kesme gibi daha detaylı işler için kullanabilirsiniz. Ekmek bıçakları ise geniş tırtıklı bıçakları sayesinde her türlü ekmeği kolayca kesebiliyor.
Y-soyucu
Y şeklindeki soyucular oldukça ucuz, bulaşık makinesinde yıkanabiliyor ve körelmiyor. Patates ve pancar gibi sert kabuklu sebzeleri kolayca soyabildiği gibi, elma, armut ve kivi gibi daha ince kabuklu sebze ve meyveleri de sorunsuzca soyuyor.
Salata karıştırıcı
Yeşilliklerinizi yıkamanın en kolay ve en iyi yolu bir salata karıştırıcı kullanmak. Elinizdeki yeşillikleri karıştırıcının içindeki sepete koyup soğuk su ekledikten sonra döndürdüğünüz zaman sebzelerdeki taş ve topraklar karıştırıcının en altına düşüyor. Sonrasında yapraklarda kalan sudan kurtulmak için de aynı işlemi karıştırıcıya su eklemeden tekrar etmeniz yeterli.
Büyük ve küçük delikli süzgeç
Küçük delikli süzgecinizi sebzeleri, bakliyatları ve pirinçleri yıkamak için kullanırken, daha büyük delikli olanı yaptığınız makarna veya haşladığınız patatesleri süzmek için kullanabilirsiniz.
Oluklu kaşık
Küçük delikli sağlam bir kaşıkla patates ve bezelye gibi haşladığınız sebzeleri ve makarnayı sudan çıkarabilir, ya da kızartma yaparken yiyecekleri çevirebilirsiniz.
Zamanlayıcı
Üzerinde hem dakika hem de saniye göstergesi olan bir zamanlayıcı ile zaman bakımından hassas olan yemeklerinizi kolaylıkla kontrol edebilirsiniz.
Karabiber değirmeni
Gerçek karabiber lezzetini elde edebilmek için her zaman taze öğütülmüş biber kullanmak çok önemli.
Ölçü kabı ve kaşıkları
Ölçü kabı ve kaşıkları mükemmel tariflere ulaşmayı çok kolay hale getiriyor. Eğer saplı olanlardan alırsanız mutfak tezgahınızın üzerine asarak yer sorunundan kurtulabilirsiniz.
Sıvı ölçme kabı
Sıvı ölçme kabı biraz daha detaylı olan tariflerinizde işinize yarayacak bir alet. Eğer mutfağınızda yeteri kadar yer varsa çeyrek ölçüleri de gösteren dört farklı kap, yeterli yeriniz yoksa da tam ve yarım ölçü olmak üzere iki farklı kap işinize yarar.
Termometre
Sağlam ve okuması kolay bir termometre ile yaptığınız yemekleri yakma ya da fazla pişirme sorununuz ortadan kalkar. Kalın yapılı termometreler pişirdiğiniz etleri ya da sebzeleri parçalayacağı için alacağınız termometrenin ince yapılı olması önemli.
Kaynak:
realsimple.com
eatingwell.com