Kimse enfeksiyonları tedavi etmek için penisilin gibi modern tıbbın getirdiği kolaylıkları göz ardı edemez. Ancak bazen günlük yaşam öğeleri de ilacın tedavi edici etkisine sahip olabilir. Acil çözüme ihtiyacınız olduğunda ve hemen ilaca ulaşmakta sıkıntı çektiğinizde, zor durumda kalmamanız için bu biraz tuhaf ama işe yarayan önerilerimize kulak verebilirsiniz.
Siğiller için kalın bant
2002 yılında, bir grup doktor tarafından siğilleri çıkarmada sıvı nitrojen ile kalın bandın etkinliği karşılaştırıldı. İki ay boyunca siğilleri için koli bandı takıp; ölü deriyi yok etmek için haftada bir ponza taşı kullanan hastaların siğillerinin yüzde 85’i yok oldu. Buna karşılık siğil dondurma işleminin verimliliğiyse yüzde 60’da kaldı. New York’lu dermatolog, Robin Blum, “Siğili yok eden sebep, siğilin banttan dolayı hava almayıp kuruması mı yoksa banttaki kimyasal mı bilinmiyor. Diğer mantıklı açıklama ise; koli bandı tahrişe neden olarak, vücuttaki bağışıklık hücrelerini siğili yok etmek için uyarıp savaşmaya teşvik ediyor olabilir.”
Tırnak mantarı için Vicks Vaporub ile tırnağı ovmak
Vicks ve benzeri ürünlerin tırnak mantarlarını yok etmesiyle alakalı hiç bir bilimsel çalışma yok, ancak bir çok internet kaynağına göre; tıbbi merhemlerin düzenli olarak mantarlı yere uygulanması, mantarı öldürme etkisine sahip. Öne sürülen bir açıklama merhemin mentollü etkisinin mantarları öldürdüğü iken, bazıları ise kremin yumuşatıcı etkisinin mantarlarda etkili olduğunu savunuyor.
Egzama yatıştırmak için yulaf ezmesi
Dr. Blum’a göre yulaf kesinlikle iltihap önleyici özelliklere sahip. İster doğal krem olarak kullanılsın, ister banyo suyuna atılsın, bir çok uzman egzamalı bölgenin ince öğütülmüş yulaf ezmesi en az 15 dakika temas ettirilmesi gerektiğini söylüyor. “İltihabı azaltmasına ek olarak, yulafın antihistaminik etkisi olduğu da düşünülmektedir” diyor Dr. Blum. Histamin (vücutta iltihaba sebep olan madde) seviyesini düşürerek bağışıklık sistemini tetikleyen yulaf, kızarıklığı önleyip egzamanın azaltmasına da yardımcı oluyor.
Ağız kokusu için yoğurt
Ağız kokusu başta mide ve ağız problemleri olmak üzere bir çok sebepten kaynaklanıyor olabilir. Yoğurt ve diğer probiyotiklerin yatıştırıcı gücü, mide kaynaklı kötü nefes problemini tedavi eder. Sindirim bilimci Robert Meltzer “Yoğurt dil üzerinde uzun süre kalmadığı için ağızdaki bakteriler üzerinde bir etki göstermez” diyor. Ancak boğaz arkası da dahil olmak üzere, ağız ve mide arasındaki bölgede oldukça etkilidir. Neredeyse bütün süt ürünleri, içindeki canlı kültürlerden dolayı aynı yatıştırıcı etkiyi gösterir.
Hıçkırık için bir kaşık şeker
1971 yılında, Edgar Engelman, bir kaşık şekerin gerçekten hıçkırık üzerinde etkili bir tedavi olup olmadığını öğrenmek için bir çalışma yürüttü. Altı hafta boyunca, günde altı saat boyunca inatçı hıçkırık yaşayan 20 hasta topladı. Hastalara bir çay kaşığı beyaz toz şeker verildi ve 20 hastanın 19’unda, tedavi derhal etkili oldu. Sindirim bilimci André Dubois, Doktorların Ev Çözümler Kitabı adlı çalışmasında “şeker muhtemelen sinir dürtülerini değiştirerek ağızda hareket ediyor “diye not düşmüştü.
Baş ağrısı için kalem arkası
Doktorlar neden başımız ağrıdığında kalem arkasını kemirdiğimizden emin olmasa da diş kenetlenmesi stresin sık görülen yan etkilerinden biridir. Stamford, Connecticut Baş Ağrısı Merkezi müdürü Fred Sheftell’e göre, dişlerimizi sıktığımızda çeneyi şakaklara bağlayan kasları gererek, baş ağrısını tetikliyoruz. Dişlerin arasına onu ısırmadan bir kalem koymak, çene kaslarını gevşetip, gerginliği ortadan kaldırarak ağrıyı azaltır. Bu çözüm sadece stres kaynaklı baş ağrıları için geçerlidir. Migren veya sinüs kaynaklı baş ağrısı için geçerli olup olmadığı bilinmiyor.
Yol tutması için zeytin
Bilimsel olarak hareket hastalığı olarak geçen yol tutmasının, Ulusal Tıp Kütüphanesi’ne göre, ağızda artan salya ve kusma dahil olmak üzere bir dizi belirtisi vardır. Ağızda bırakılan zeytin, ilk olarak tükürüğü kurutarak vücudun kusma içgüdüsü ortadan kaldırıyor. Ancak, bu tedaviyi bulantının erken aşamalarında yapmak daha etkili.
Boğaz ağrısı için tuz ile gargara
Çocukken ne zaman boğazınız ağrısa, anneleriniz muhtemelen size tuzlu sıcak su ile gargara yaptırmıştır.Web sitesi Tıbbi Tüketici Avukatı yazarı Douglas Hoffman’a göre, boğaz ağrısı boğazın iltihap olmuş dokulara verdiği yanıttır. Tuz fazla sıvının dışarı çekilmesine yardımcı olarak şişme ve ağrıyı azaltır. Gargara rahatlatıcı olsa da boğaz ağrısı nedenini ortadan kaldırmak için hiçbir şey yapmaz ve hastalığı tedavi etmez.
Kaynak: Woman’s Day