Evde cilt bakımının en etkili yolu: Doğal yağlar
Kısa süre öncesine kadar, pek çok kadının sahip olduğu kişisel bakım ürünlerinin önemli bir kısmı, ciltteki yağı söküp arındırmaya yönelik ürünlerdi. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar, ciltteki o sürekli kurtulmak istediğimiz yağın aslında zannettiğimiz kadar zararlı olmadığını ortaya koyuyor. Özellikle eski Mısır’da, bitkilerin işlenmesiyle elde edilen doğal yağlar birer gençlik ve güzellik iksiri olarak görülmesi de bu bilgiyi doğrular nitelikte. Yani cildinize ve ihtiyacınıza uygun doğal yağlar kullanarak, evde cilt bakımı rutininizi daha etkili hale getirebilirsiniz.
Doğal yağlar ve faydaları
- Doğal yağ özlerinin en önemli faydalarından biri elbette hava koşulları, UV ışınlar vb. faktörlerden ötürü nem kaybeden cilde, kaybettiği nemi geri kazandırmak ve cildin sürekli kendini yenilenmesini sağlayan en dış tabakası olan stratum corneum katmanını, yıpratıcı dış etkenlere karşı korumaktır. Bu yüzden, özellikle kuru ve hassas bir cilt tipine sahip olanlar doğal yağları, evde cilt bakımı rutinlerine mutlaka eklemeliler.
- Genç kalmak için besinlerimizi iyi yağ içerenlerden seçmemiz gerektiğini artık hepimiz biliyoruz. Bu kural cilt bakımı için de geçerli. Yani cildimize iyi yağ asitleri içeren ürünleri uygularsak doğal bir anti-aging sürecine girmiş oluyoruz. İçerdiği doğal asitlerle cilt dokusunda var olan pürüz, çatlak ve yara izlerini iyileşirmek için de sıkça başvurulan doğal yağlar aynı zamanda cildi yenilemeye ve yaşlanma belirtilerini geciktirmeye de yardımcı oluyor.
- Kimya derslerinde öğretilen “benzer benzeri çeker” kuralından, evde cilt bakımı yaparken de faydalanabileceğinizi söylesek ne düşünürsünüz? Kulağa biraz tuhaf gelse de cilt temizliğinizi aşırı arındırıcı ve kurutucu ürünler yerine doğal yağlarla yapmak, cildinizdeki fazla sebumun dengelenmesine yardımcı oluyor.
Evde cilt bakımı uygulamak isteyenler hangi yağı seçmeli?
Öncelikle iki tip yağ arasındaki farkı öğrenmekle başlayalım. Saf yağlar, meyve / bitki tohumlarından elde edilen ve en ham haliyle kullanılan yağlardır. Uçucu yağ, ise genelde botanik bitki yaprağı ya da köklerinden elde edilen distile yağlara nedir. Saf yağlar cildin içine işleyen bir yapıdayken; uçucu yağlar, cildi dışarıdan desteklemeye yönelik kullanıma uygundur.Yani evde cilt bakımı yaparken uçucu yağlar kullanarak cildinizin dış yüzeyini destekleyebilirsiniz.
Ayrıca kozmetik yağ satın alırken, organik ve soğuk sıkım olmasına özen göstermelisiniz. (Ambalaj üzerindeki cold-pressed ibaresi yönlendirici olabilir) Çünkü ısıl işlem görmüş yağlarda moleküler bir bozulma söz konusu olabilir. Ayrıca satın aldığınız yağın yapısını uzun süre koruyabilmek için, koyu renk cam şişede ve güneş ışığından uzak bir yerde muhafaza etmelisiniz.
Hangi cilt tipine hangi yağ uygun?
Hassas ciltler: Chia ve tatlı badem yağı
Kızarıklığa meyilli ciltler: Avokado, fındık, papatya, akşam sefası
Yağlı ciltler: Tea tree, neem, jojoba ve üzüm çekirdeği yağı
Kuru ciltler: Zeytinyağı ve hindistan cevizi yağı
Olgun ve yıpranmış ciltler: Argan yağı
Karma ciltler: Maracuja, marula
İlginizi çekebilecek diğer içerikler:
Aromaterapi hakkında bilmediğiniz 5 şey