X

Evde cilt bakımı rehberi: Öneriler, uyarılar ve tüm bilinmesi gerekenler

Cilt bakımı yaptırmak kendinize tanıdığınız lükslerden biri olabilir. Bir sonraki en iyi seçenek ise evde cilt bakımı uygulamalarıdır. Sonuçta pürüzsüz bir cilde sahip olmak hepimizin hayali. Neyse ki günümüzde çok sayıda cilt bakım ürününe ve yardımcı cihazlara erişmek oldukça kolay. Bu sayede evde cilt bakımı yapmak da son derece konforlu bir hal alıyor.

Peki evde cilt bakım rutini nasıl olmalı? Günlük yüz bakımı nasıl yapılır? Evde derinlemesine cilt temizliği yapmak ve sonuçta kusursuz bir cilde sahip olabilmek için ihtiyacınız olan tüm bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

7 adımda evde cilt bakımı

Özellikle gece, cilt bakımı için harika bir zamandır. Gün boyu cildimiz koruyucu bir moddadır, ancak geceleri gevşer ve onarım moduna girer, bu nedenle ona göstereceğiniz ekstra özeni kolayca kabul edebilir. Cilt bakım rutini, elbette cilt özelliklerinize göre farklılık gösterecektir. Yine de sabah ve akşam olmak üzere cil tipinize uygun ürünlerden oluşan bir rutin benimsemeniz sağlıklı bir cilde sahip olmanın en etkili yolu. Evde cilt bakımı aşamaları için sırasıyla şu adımları izleyebilirsiniz:

Evde cilt bakımı: Adım 1: Temizleme

Cildiniz için kullanacağınız ürünlerden maksimum fayda alabilmek için onları temiz cildinize uygulamalısınız. Eğer makyaj yaptıysanız öncelikle bir temizleme losyonu veya yağından yardım alın. Ardından makyaj kalıntılarını temizlemek için hafifçe köpüren bir yüz temizleyici ile yüzünüzü yıkayın.

Cilt bariyeriniz genetik olarak belirli miktarda yağ (sebum) üretmek için kodlanmıştır. Eğer bunu cildinizden tamamen çıkarırsanız, cildinize daha fazla yağ üretmesi için yanlış bir mesaj göndermiş olursunuz. Sonuçta cildinizdeki yağ dengesi bozulur.

Cilt bakım uzmanları, evde cilt bakımı söz konusu olduğunda, tüm cilt tiplerinin günde 2’den fazla kez yüzünü yıkamamasını öneriyor. Yağlı bir cilde sahipseniz, yüzünüzü sık sık yıkamak yerine onu kurutmadan dengeleyecek bir yüz temizleme jeli tercih edin. 

Ayrıca derinlemesine bir temizleme için patentli T – Sonic teknolojisine sahip olan, cildi derinlemesine çizmeden temizleyen antibakteriyel silikondan üretilmiş olan FOREO LUNA 3 cihazını tercih edebilirsiniz.

Evde cilt bakımı: Adım 2: Peeling

Evde cilt bakımının ikinci adımı, cildi ölü derilerden arındıran peeling olmalı. Peeling, ölü cilt hücrelerini cilt yüzeyinden uzaklaştırarak uyguladığınız ürünlerin düzgün şekilde emilmesine yardımcı olur. Bunun için cildinizi fiziksel olarak eksfoliye eden yüz fırçalarından/aletlerinden veya laktik/glikolik asit içeren cilt bakım ürünlerinden yardım alabilirsiniz.

Peeling yapmak için tercih edeceğiniz yöntem ve ürünler, tamamen cilt tipinize bağlıdır. Yağlı bir cilde sahipseniz haftada 4-5 kez peeling yaparak bu sorundan kurtulabilirsiniz. Daha kuru bir cilde sahip biri ise haftada en fazla 1 kez peeling yapmalı.

Evde cilt bakımı: Adım 3: Buhar banyosu

Buhar banyosu, evde doğal cilt bakımı için en sık başvurulan uygulamalardan biri. Buhar sayesinde cilt ısısı artar ve gözenekler hafifçe genişler. Bu da gözeneklerdeki sertleşmiş yağların(siyah noktaların) yumuşamasını sağlayarak çıkarma işlemini kolaylaştırır. Aynı zamanda ciltteki kan akışını arttırır ve cildi ciddi şekilde nemlendirir. Peki, cilt için buhar banyosu nasıl yapılır?

  • Geniş ve derin bir kaseye kaynattığınız suyu koyun.
  • Başınızn üzerine bir havlu yerleştirin ve yüzünüzü sudan yaklaşık 15-20 cm uzakta konumlandırın.
  • 10 dakikayı geçmeyecek şekilde bekledikten sonra uygulamaya son verin. Ancak yüzünüzü kurulamadan ve nemlendirici uygulamadan önce 5-10 dakika kadar kendi nemini emmesini bekleyin.

Evde cilt bakımı rutininize, buhar uygulamasından sonra maske veya nemlendirici gibi ürünlerle devam etmeniz önerilir. Bununla birlikte, buhar banyosu bazı cilt problemleri için uygun olmayabilir. Cildinize iyi gelip gelmeyeceğinden emin değilseniz mutlaka dermatoloğunuza başvurun.

Evde cilt bakımı: Adım 4: Maske

Evde derinlemesine cilt temizliği için sıradaki bakım adımı, maske uygulaması. Bunun için farklı türdeki maske seçeneklerini değerlendirebilirsiniz:

  • Jel maskeler: Cildi serinletir ve yatıştırır. Özellikle hassas ve kızarmaya eğilimli ciltler için iyidir.
  • Kil maskeleri: Daha çok yağlı ciltler ve tıkanmış gözenekler için önerilir. Kil, ciltteki kirlerin derinlemesine temizlenmesine yardımcı olur.
  • Krem maskeler: Bu tür maskeler genelde yoğun kıvamlıdır. Daha fazla yağ ve besleyici bileşene ihtiyaç duyan kuru cilt tipleri için harikadır.
  • Kağıt maskeler: Tipik olarak su bazlı olan kağıt maskeler, özellikle kuru ciltlere ihtiyacı olan nemi kazandırabilrler.

Sizin için en iyi maske, tamamen cilt tipinize bağlı. Hangi cilt tipine sahip olursanız olun, maskeleri cildinizde 10-20 dk’dan daha fazla tutmamaya özen gösterin.

Ayrıca yoğurt, bal, yulaf ezmesi, avokado gibi malzemelerle evde cilt bakımı tariflerinden de yararlanabilirsiniz. Eğer maske bakımını profesyonel bir seviyeye çıkartmak isterseniz T- Sonic titreşimler, kriyoterapi, termo terapi ve tam spektrumlu led ışıklarıyla FOREO UFO 2 ile iki dakikada süper etkili bir bakım terapisi yapabilirsiniz.

Evde cilt bakımı: Adım 5: Serum

Serumlar kırışıklıklar ve pigmentasyon gibi belirli cilt sorunları için mükemmel birer çözüm olabilir. Farklı cilt ihtiyaçlarına göre formüle edilen serumlar sıklıkla niasinamid, antioksidanlar, peptidler, A, C ve E vitaminleri ve hatta topikal retinoller gibi aktif bileşenler içerir.

  • Pigmentasyon sorunları için, C vitamini serumu tercih edebilirsiniz.
  • Kuru, kırmızı veya pul pul dökülen ciltler için peptidler ve niasinamid içeren serumlar idealdir.
  • Kırışıklıklara gelince, bunlar içn en iyi seçenek retinol veya fito-retinollerdir.

Evde cilt bakımı: Adım 6: Nemlendirme

Evde cilt bakımı aşamalarından bir diğeri ise nemlendirme adımı. Serumunun ardından cildinize, cilt tipinize uygun favori nemlendiricinizi uygulayın. Eğer cildiniz yağlıysa, hafif bir formül tercihedin. Kuru bir cilt tipine sahipseniz daha yoğun formülleri deneyebilirsiniz.

Evde cilt bakımı: Adım 7: Masaj

Yüzünüze kısa bir masaj uygulamak sadece harika hissettirmekle kalmaz, aynı zamanda kan dolaşımını ve lenfatik drenajı arttırmaya da yardımcı olur. Cildinize masaj yapmak için parmaklarınızı kullanabilir; gua sha taşı, jade roller gibi doğal taşlardan veya yüz masaj aletlerinden destek alabilirsiniz. Bu adımı nemlendirici adımıyla birleştirebilir, bu sayede cildinize son bir güzel dokunuşta bulunabilirsiniz.

Eğer sıkılaşma, toparlanma ve sarkmalara yönelik profesyonel bir bakım arıyorsanız mikro akım teknolojisiyle yüz kaslarınızı çalıştıran FOREO BEAR‘ı tercih edebilirsiniz.

Evde doğal cilt bakımı

Kusursuz bir cilde sahip olmak için doğru bir cilt bakım rutini benimsemenin yanı sıra, evde doğal malzemelerle hazırlayabileceğiniz cilt maskelerinden yararlanın. Peki, evde cilt bakımı maskeleri nasıl yapılır? İşte sizin için seçtiğimiz evde cilt bakımı tarifleri.

Evde cilt bakımı tarifleri: Avokado, yumurta, limon maskesi

Evde kolayca hazırlanabilecek bu maske tarifi özellikle kuru ve karma ciltler için ideal. Doğal içeriğiyle cildinizi besler ve nemlendirir.

Hazırlanışı: Bir avokadonun içini püre haline gelene dek ezin. Ardından içine 1 yumurta beyazı ve 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyin. Karışımı ince bir tabaka şeklinde yüzünüze sürün. 20 dakika bekletikten sonra yüzünüzü soğuk suyla yıkayın.

Evde cilt bakımı tarifleri: Bal, muz, zencefil maskesi

Sağlık deposu besinlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bu maske cildinizin dengelenmesine ve nem kazanmasına yardımcı olur.

Hazırlanışı: Yarım muz, 2 yemek kaşığı bal ve yarım yemek kaşığı zencefili karıştırın. Püre haline geldikten sonra yüzünüze sürün ve 20 dakika bekletin. Sonra cildinizi soğuk suyla yıkayın.

Evde cilt bakımı tarifleri: Salatalık ve bal maskesi

Evde doğal cilt bakımı için salatalık ve bal maskesini deneyin. Tüm cilt tiplerine uygun olan bu maske cildinizi rahatlatır, besler ve nemlendirir.

Hazırlanışı: Yarım salatalık ile bir kaşık balı püre haline getirin. Karışımı yüzünüze ince bir tabaka şeklinde sürün ve yaklaşık 20 dakika bekletin. Ardından cildinizi soğuk suyla yıkayın.

Evde cilt bakımı tarifleri: Yeşil çay maskesi

İşte kolay ve pratik bir cilt maskesi tarifi daha. Tüm cilt tiplerine uygun olan yeşil çay maskesi, cildi gençleştirmeye ve rahatlatmaya yardımcı olur.

Hazırlanışı: Kullanılmış dört adet poşet yeşil çayı buzdolabında bekletin. 15 dakika sonra poşetleri alıp gözlerinizin üzerine ve yüzünüzün farklı noktalarına yerleştirin. Poşetler ısındıktan sonra kaldırın ve yüzünüzü kurulayın.

Evde cilt bakımı tarifleri: Muz, yoğurt, bal maskesi

Özellikle kuru cilt tipleri için önerilen bu doğal maske cildi güçlendirir ve nemlendirir.

Garip gelse de aslında tek malzemeden bile maske yapmak mümkün. Bunu muzla kolayca yapabilirsiniz.

Hazırlanışı: Bir adet muz, iki yemek kaşığı bal ve iki yemek kaşığı yoğurdu püre haline getirin. Yüzünüze ince bir tabaka olarak sürün. 10 dakika beklettikten sonra yüzünüzü soğuk suyla yıkayın.

İlginizi çekebilir: Evde cilt bakımının en etkili yolu: Doğal yağlar

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale