X

Evde bitki yetiştirirken en çok yapılan yanlışlar: Evdeki bitkilerimiz neden ölüyor?

Evde bitki yetiştirmek kolay iş değil. Kimisi çok fazla ışık istiyor, kimisi fazla ışığı sevmiyor, kimisi susuzluktan ölüyor, kimisi fazla suyun içinde boğuluyor. Üstelik hiçbir zaman isteklerini size söylemiyorlar, sizinle iletişim kurmuyorlar. Onların isteklerini, sizin tahmin etmeniz gerekiyor. Bu birbirinden güzel nazlı bitkilerin belli başlı şikayetlerini, söylemek isteyip de söyleyemedikleri ihtiyaçlarını bir araya getirdik. İşte evde bitki yetiştirirken en çok yapılan yanlışlar:

1. Yanlış saksı toprağını kullanmak

Yetiştirdiğiniz bitkiye uygun bir toprak seçmelisiniz. Birçok saksı toprağı yosun, vermikülit ve perlit karışımından oluşur ve çoğu ev bitkisi de bu karışımı sever. Bu tür karışımlar haşere istilasını ve hastalık riskini önler. Sukulent ve kaktüs türleri, daha fazla kum barındıran, kuru karışımları sever. Orkideler, köklerinin nefes alabilmesine imkan tanıyan karışımlarla daha mutlu olur.

2. Budamamak

Ev bitkilerinizi ölü yapraklardan kurtarma, her iki tarafın da kazancına olur. Bu sadece bitkinizin daha güzel görünmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bitkiyi mantar ve hastalıklardan da korur. Bazı yumuşak yapraklı bitkileri ise çıkan ufak saplarını çimdiklemeniz ve çok hızlı büyüyüp dağınık görünmesini engelleyebilirsiniz.

3. Çok sık yerini değiştirmek

Bitkilerin alışkanlıkları vardır ve tanıdıkları bir çevrede bulunmaktan hoşlanırlar. Sizin sık sık dekorasyon değiştirme fikirlerinize bitkileriniz uyum sağlayamayabilir. Bitkilerin yerini değiştirmek yeni yerlerindeki çevre koşullarına adapte olmak için onları zorlayabilir ve strese sokabilir.

4. Güneşte yanmalarına sebep olmak

Bitkiler de güneşte yanabilir. Eğer hassas bir bitkiyi uzun süre doğrudan güneş ışığı altına bırakırsanız yaprakları kahverengiye döner ve bitki cansızlaşmaya başlar.

5. Evcil hayvanlar için oyuncağa çevirmek

Meraklı bir kediyi ilgi çekici bir bitkiden uzak tutmak çok zor olabilir. Ancak bazı bitkileri yüksek bir yere koymayı, tavandan sarkıtmayı veya kimilerini camdan teraryumların içine koymayı düşünebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Evcil hayvanlar için zehirli olmayan, bakımı kolay salon bitkileri

6. Evinizi nemsiz bırakmak

Birçok bitki, yüzde 40-50 civarında nem olan ortamlardan hoşlanır. Ancak evlerimiz zaman zaman çok daha nemsiz ve kuru ortamlar olabiliyor. Böyle durumlarda evinizde bir yağmur ormanları ortamı olmasa da nemliliği artırmak için nem makinesi kullanabilir, kalorifer peteklerinin üzerine bir kap su veya ıslak havlı bırakabilirsiniz.

7. Köklerini çürütmek

Bitkinizi çok fazla sulamanın sonucu olarak kökleri hızla kurumaya başlar. Bunu önlemek için bitkinizin toprağına bir drenaj deliği açabilir ve köklerin nefes almasına yardımcı olabilirsiniz.

8. Büyümesine engel olmak

Pencerelerinizin önünü çok fazla bitkiyle doldurursanız, içlerinden bir veya birkaçının büyümesi için yeterince alan kalmayacak demektir. Bitkileriniz arasındaki olası savaşları önlemek için her birine yeterince büyüme alanı tanımalısınız. Ayrıca, bitkiniz için seçtiğiniz saksının da köklerin gelişimi için yeterli olmasına özen gösterin.

9. Banyo yaptırmamak

Bitkilerinizi zararlılardan ve yeterince güneş ışığı almasını engelleyen tozlardan arındırmak için temizlemelisiniz. Bunun için illa bitkinizi çeşmenin altında yıkamanız gerekmiyor. Elinize ıslak bir peçete veya sünger alıp yaprakları tek tek silebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Bitkilerin Shazam’ı: Çiçeği fotoğrafından tanıyan Pl@ntNet ile tanışın

10. Uzun ayrılıklarda bakıcı tutmamak

Eğer uzun süreliğine evinizden gidiyorsanız, geri döndüğünüzde bitkilerinizi berbat halde bulabilirsiniz. Belki cömert bir sulama ve bir süre onlardan özür diledikten sonra gönüllerini tekrar kazanabilirsiniz. Ancak bunun yerine bir arkadaşınızdan siz evde yokken bitkilerinizi sulamasını isterseniz, bitkinizin strese girmesini ve solmasını engelleyebilirsiniz.

11. Yanlış sulamak

Bitkiniz yeşille kahverengi arasında bir renge döner, yaprakları düşer. Bitkilerini öldüren herkesin “Ben neyi yanlış yapıyorum” sorusunu sorduğu an böyle bir andır. Bu durum genellikle aşırı sulamanın veya alttan sulamanın belirtisidir. Peki bitkinizi az veya çok suladığınızı nasıl anlayacaksınız? Çok suladığınızda, bitkinin toprağı ıslak ve çamur gibidir, yapraklar kahverengiye döner, bitkinin üzerindeki sarı yapraklar düşer. Alttan sulamada ise yaprakların kenarları kurur ve yapraklar kıvrılmaya başlar. Bitkinizin nasıl ve na kadar sulanması gerektiği konusunda teknolojiden yardım isteyebilirsiniz. Bazı mobil uygulamalar var, bu uygulamalara bitkinizin bulunduğu çevresel koşulları giriyorsunuz ve uygulama size bitkinizin nasıl ve ne kadar sulanması gerektiğini söylüyor.

Kaynaklar:
Apartment Therapy
Lifehacker

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale