Barış çiçeği bakımı hakkında merak ettiğiniz her şeyi, yazımızda bulabilirsiniz.
Barış çiçeği veya barış zambağı, halk arasında yelken çiçeği olarak da anılır. Son derece narin görünen bu ev bitkisinin aslında bakımı son derece kolaydır. Yaşam alanlarınıza renk ve huzur getirecek barış çiçeği bakımı hakkında daha fazlasını keşfetmek için okumaya devam edin.
Barış çiçeği özellikleri
Barış çiçeği (spatifilyum çiçeği), Spatifilyum cinsine ait ve çok sevilen çiçekli ev bitkilerinden biridir. Toplu halde kullandıklarında son derece çarpıcı bir görünümleri olan bu bitkilerin, yapraklarının üzerinde zarif bir şekilde asılı duran uzun ömürlü çiçek sapları ilkbaharda çiçek açar. Barış çiçeği, parlak oval yapraklara sahiptir. Güzel bakılırsa yılda iki kez çiçek açarak birkaç ay boyunca çiçekli kalabilir.
Dayanıklı oldukları tropikal ve subtropikal iklimlerde bahçede yetiştirildiklerinde, ilkbaharda henüz havalar serinken ekilirler. Ev bitkileri olarak ise herhangi bir zamanda satın alınabilir ve evde yetiştirilebilirler. Yine de onları mağazadan evinize taşırken soğuktan korumalısınız. Çünkü bunlar ılımlı bitkilerdir ve yaklaşık üç yıl içinde olgunluğa erişeceklerdir. Barış çiçeği, evcil hayvanlar ve insanlar için toksik olarak kabul edilir. Tüketilmeleri durumunda barış çiçeği zehirlenmesi ortaya çıkabilir.
Barış çiçeği anlamı
Barış çiçeği anlamı, rengi ve yapısından hareketle yorumlanıyor. Adından da anlaşılacağı gibi genellikle barışı simgeleyen bu çiçek saflık, masumiyet, iyileşme, umut, bolluk ve bereket gibi anlamlara da gelmekte. Tamamen olumlu anlamları sebebiyle bu şahane ev bitkisini siz de iyi dileklerinizi ifade etmek için sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.
Barış çiçeği faydaları
Barış çiçeği sadece narin ve hoş görünümü sebebiyle değil faydalarıyla da tercih sebebi. Bu harika ev bitkisi, NASA tarafından yürütülen çalışmalardan yararlanılarak hazırlanan “Havadaki zararları kimyasal gazları yok eden bitkiler” arasında yer alıyor. Barış çiçeği ortak adıyla anılan spatifilyum ayrıca formaldehit ve amonyak dahil olmak üzere birçok toksini iç mekan havasından uzaklaştırabiliyor.
Barış çiçeği çeşitleri
Barış çiçeği yoğun bir şekilde melezleştirildiği için düzinelerce farklı çeşidini görmek mümkün. Barış çiçeği çeşitleri, minyatürden masife ve beyaz çiçekliden koyu yeşile kadar değişen bir yelpazeye sahip. En popüler çeşitlerden bazılarını şu şekilde sayabiliriz:
- Spathiphyllum Floribundum
- Spathiphyllum Piccolino
- Spathiphyllum Blandum
- Spathiphyllum Sensation
- Spathiphyllum Wallisii
- Spathiphyllum Mauna Loa
Barış çiçeğinin bir iki çiçek açan türleri olduğu gibi çok sayıda çiçek açan ve yapraklanan türleri de bulunmaktadır.
Barış çiçeği bakımı
Barış çiçeği özellikleri nedir, artık biliyorsunuz. Peki barış çiçeği bakımı nasıl olmalı? Barış çiçeği nerede durmalı? Barış çiçeği, çoğu ülkede ev bitkisi olarak saksıda yetiştirilir; çünkü çoğu yer bu bitkiyi açık havada yetiştirmeye elverişli değildir. Evde barış çiçeği yetiştirirken onu yaz aylarında dışarı taşıyabilirsiniz, ancak sıcaklıklar düştüğünde tekrar içeri getirmelisiniz.
Barış çiçeği neyi sever? Barış çiçeği, sürekli olarak ılıman koşulların yanı sıra orta derecede nemli toprak ve filtrelenmiş güneş ışığını sever. Bu bitki, iç mekan bitkilerine zarar verebilecek hastalıkların ve zararlıların çoğuna karşı dayanıklıdır, ancak etli böceklere karşı hassas olabilirler.
Barış çiçeği bakımı nasıl yapılır, detaylar için okumaya devam edin.
Işık
Barış çiçeği bakımı gereği doğal ortamında gölgeyi sever. Ama iç mekanlarda yetiştirildiklerinde doğrudan güneş ışığı olmasa da biraz filtrelenmiş ışığa ihtiyaç duyarlar (Bazı barış çiçeği çeşitleri diğerlerinden daha fazla ışığa dayanabilir). Kıvrılmış, soluk yaprakları genellikle bitkinin çok fazla ışık aldığını ve kavrulmuş yapraklar çok fazla doğrudan güneş olduğunu gösterir. Yani “barış çiçeği neden yanar” sorusunun yanıtı, çok fazla güneş alıyor olmasıdır. Her iki durumda da, bitki daha gölgeli bir yere taşınmalıdır.
Toprak
Barış çiçeği bol miktarda organik madde içeren zengin, gevşek saksı toprağını sever. Bu bitkiler, toprağın bozulan bitki materyali ile dolu olduğu tropikal gölgelik koşullara özgüdür, bu nedenle bu bileşimi taklit eden toprakta en iyi şekilde büyüyebilirler. Ek olarak çok nemli toprak koşullarına karşı da çok hassaslardır. Bu nedenle iyi drene eden bir karışım seçtiğinizden ve bitkiyi fazla nemi çekebilecek pişmiş toprak veya kil gibi bir kapta yetiştirdiğinizden emin olun.
Sulama
Barış çiçeği bakımı konusunda aşırı sulamadan kaçınmalısınız. Bu bitki aşırı sulanmak yerine su altında kalmayı tercih eder, bu nedenle onu yalnızca yüzeyin en az 2,5 cm altı kuru olduğunda sulamaya özen gösterin. Yaz aylarında barış çiçeği, genellikle bir yağmur ormanında olduğu gibi daha yüksek neme ihtiyaç duyar. Kışın sulamayı azaltın ama asla toprağın tamamen kurumasına izin vermeyin. Evdeki suyunuz yüksek oranda klorluysa, filtrelenmiş su kullanın. Alternatif olarak kloru buharlaştırmak için sulamada kullanacağınız musluk suyunu birkaç gün bekletebilirsiniz.
Sıcaklık
Barış çiçeği neyi sever? Bu bitki, gerçekten nemli bir sıcaklığı tercih eder. Onu yetiştirirken 13°C’nin altına düşen soğuk hava akımlarından ve sıcaklıklardan kaçının. Eğer uzun süreli olarak düşük sıcaklıklara maruz kalırsa ölecektir. Barış çiçeği için ideal sıcaklık aralığı 18-26°C’dir. Büyüme mevsimi olan yaz ayları boyunca yapraklarına her hafta yumuşatılmış veya damıtılmış su püskürtün.
Gübre
Barış çiçeği, en güçlü hali ve mevsimsel çiçeklenme için sık beslenmeyi sever. Bitkinizi yazın haftalık olarak besleyin veya sezon başında yavaş salınan peletleri kullanın. Bitkiyi kış aylarında gübrelemenize ise gerek yok.
Barış çiçeği nasıl çoğaltılır?
Barış çiçeği bakımı nasıl olmalı, artık biliyorsunuz. Bu bitki genellikle her mevsimde yapılabilen saksı değiştirme faaliyetleri sırasında kümeleri bölünerek çoğaltılır. Ana bitkinin bitişiğinde bulunan küçük sürgün taçları inceleyin; bu, bitkinin çoğaltmak üzere bölünmeye hazır olduğunun bir işaretidir. Barış çiçeğini çoğaltmak için sırasıyla şu adımları izleyin:
- Tüm bitkiyi saksıdan çıkarın, ardından bitişik kronları ayırın veya kesin. Ayrıca ana kök topun bir bölümünü kolayca kesebilirsiniz. İki veya daha fazla yaprağı ve bağlı kökleri olan herhangi bir parça, muhtemelen başarılı bir şekilde büyüyecektir.
- 15 cm’lik bir saksıyı nemli ancak ıslak olmayan taze saksı toprağı ile doldurun.
- Topakları hemen saksıya koyun ve iyice sulayın.
- Bitkiyi sıcak ve iyi aydınlatılmış bir yerde tutun. Kontrol ettiğinizde kökler bir aydan daha kısa sürede kendilerini yeniden oluşturmalıdır.
Barış çiçeği saksı değiştirme
Barış çiçeği bir şekilde kök saldığında en mutlu halini alır. Bununla birlikte, bitki saksı kapasitesini açıkça aştığında, ilkbaharın ilk günlerinde daha büyük bir saksıya alınabilir. Barış çiçeği bakımı için daima yüksek kaliteli bir saksı toprağı ve drenajı iyi olan bir saksı kullanın.
Barış çiçeği bakımı: Sık sorulan sorular
Son olarak barış çiçeği hakkında sık sorulan birkaç soruyu yanıtlayalım.
Barış çiçeği ne zaman çiçek açar?
Herkesin bildiği üzere, barış çiçeğinin çiçek açması zordur. Bazen en mutlu, en sağlıklı bitkiler bile doğal ortamlarının dışında çiçek açmazlar. Bununla birlikte, evde barış çiçeğinizin çiçek açmasını istiyorsanız en iyi seçeneğiniz, ona özellikle nem, dağınık ışık ve tutarlı gübre konusunda çok tutarlı ideal koşullar sağlamaktır.
Barış çiçeğinin bakımı zor mu?
Barış çiçeği bakımı çok zor olmasa da ortalama bir ev bitkisinden biraz daha fazla dikkat gerektirir. Yeterince sık beslemek, çok fazla veya çok az ışık almadıklarından emin olmak ve onları yeterince sulamak gerekir.
Barış çiçeği ne kadar hızlı büyür?
Barış çiçeği orta hızda büyür ve 3-5 yıl içinde olgunluğa ulaşır.
İlginizi çekebilir: Evde para çiçeği bakım kılavuzu