Doktora gittiniz veya internetten yaptığınız kapsamlı araştırma sonucunda evcil hayvanınıza karşı alerjiniz olduğunu öğrendiniz. Hemen hayata küsmenize veya en yakın dostunuzla vedalaşmanıza gerek yok. Dünyada binlerce insan, alerjik oldukları halde evlerini ve hayatlarını evcil hayvanlarıyla paylaşmaya devam ediyor. Bazıları alerji teşhisi konar konmaz evcil hayvanından vazgeçmek zorunda olduğunu düşünüyor, ancak bu doğru değil.
Öncelikle alerjinin kaynağını anlamalısınız
Eğer kedi veya köpek alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız veya konmuş bir teşhisiniz varsa, evcil hayvanınızdan vazgeçmeden de yapabileceğiniz birçok şey var. Ama öncelikle yapmanız gereken, alerjinin kaynağını araştırmak ve tam olarak neye alerjik olduğunuzu bulmak. Bunun için bir uzman doktora gidip alerji testi yaptırmanız gerekiyor.
Sizin alerjiniz evcil hayvanınız değil başka bir şey kaynaklı da olabilir. Örneğin çok sevdiğiniz köpeğinize karşı alerjiniz olduğunu düşünüyor olabilirsiniz, oysa alerji testi sonucunda özel bir polen çeşidine alerjiniz olduğunu ve bu polene köpeğinizle birlikte yürüyüşe çıktığınızda maruz kaldığınızı öğrenebilirsiniz. Alerjinin kaynağıyla birlikte semptomları da kişiden kişiye de değişiklik gösterebilir. Kimisinde sadece hapşırma ve kaşıntıya neden olurken kimisinde astıma kadar gidebilir.
Alerjinizin kaynağını anladığınız ve köpeğinizin derisinde veya tüylerinde yer alan, alerjen denilen bir tür proteine karşı vücudunuzun alerjik reaksiyon gösterdiğini öğrendiniz. Yine de bu evcil hayvanınızdan vazgeçmeniz anlamına gelmiyor. Eğer alerjik reaksiyonlarınız hayatınızı tehdit edecek boyutta değilse, alerji semptomlarınızı azaltıp evcil hayvanınızla yaşamaya devam edebilmek için yapabileceğiniz pek çok şey var. İşte alerjik bünyeler için evcil hayvanınızdan vazgeçmeden birlikte yaşamak için yapabileceğiniz şeyler:
1. Evinizde “alerjisiz” bir alan oluşturun
Evinizin bir bölümüne evcil hayvanınızın girmesine kesinlikle izin vermeyin. Burası yatak odanız olabilir. Bu alanda hava temizleyici filtreler kullanabilir, düzenli olarak havalandırabilir, alerjik bünyeler için üretilmiş nevresim, yorgan ve yastık kullanabilirsiniz.
2. Hava temizleyici kullanın
Evinizin tamamın hava temizleyici aletlerden kullanabilirsiniz. Bunun yanında toz tutan mobilya döşemelerinden, perdelerden ve halılardan mümkün olduğunca kaçınabilirsiniz.
3. Evinizi düzenli olarak süpürün
Evinizi güçlü bir süpürgeyle düzenli olarak süpürmek, tozlardan arındırmanıza ve hayvanınızın bıraktığı tüy ve deri döküntülerini kolayca temizlemenize yardımcı olur. Evinizi tozdan arındırmak, alerjinizin kötüleşmemesi için alabileceğiniz en etkin önlemlerden biri.
4. Hayvanınızı düzenli olarak yıkayın
Alerjiye neden olan kurumuş deri hücrelerini hayvanınızdan uzaklaştırmak için yapabileceğiniz en etkili şey, hayvanınızı düzenli olarak yıkamaktır. Kediler suyu pek sevmese de zamanla onların da alışabileceğini gösteren pek çok örnek var. Ancak hayvanınızı yıkarken, onun cildine uygun bir şampuan kullandığınızdan emin olun ve sonrasında hayvanınızı iyice kurulayın.
5. Rahatlatıcı yöntemler deneyin
İmmunoterapi denilen alerji karşıtı tedavilerden faydalanabilirsiniz. Doktorunuzun tavsiyesiyle burun spreyi veya semptomlarınızı azaltacak ilaçlar kullanabilirsiniz.
Alerji yapmayan kedi veya köpek var mı?
Kediler, alerjiye neden olan pek çok alerjen üretirler. Bu alerjenler kedilerin tüylerinde, derisinde ve salyasında bulunur ve her kedi bu alerjenleri üretir. Araştırmalar, alerjiye neden olmayan, hipoalerjenik bir kedi türünün olmadığını gösteriyor. Üstelik kedinin tüylerinin uzunluğu, yaşı, cinsiyeti de bu konuda herhangi bir değişiklik yaratmıyor. Söz konusu köpekler olduğunda ise bazı köpek türlerinin hipoalerjenik olduğu söyleniyor ancak yapılan çalışmalar böyle bir köpek türünün olmadığını gösteriyor.
İlginizi çekebilir: Evcil hayvan sahiplerine özel: Evinizi kedi-köpek alerjisi olan misafirleriniz için uygun hale getirmenin yolları