Karlı, soğuk günleri geride bırakırken hızla yaklaşan bahar için içimiz kıpır kıpır olmaya, ruhumuz canlanmaya başladı… Kışın üzerimizde biriken soğuk etkilerini atmak için zamanımızı değerlendirirken sadece kendimizi değil, evimizdeki, bahçemizdeki yeşil yapraklı canlıları da bahara hazırlamanın zamanı geldi. Taze mevsim, tüm canlılar için yenilenmenin çağrısı. Kış mevsiminde bitkilerin çoğu çiçeklerini döküyor, yaprakları sararıyor; haliyle kendi üzerimizden kışın etkilerini atarken bitkileri de yüklerinden kurtarıp yeni çiçekleri için hazırlamak gerekiyor. İşte bitkileri bahara hazırlamanın püf noktaları:
Ev bitkilerini bahara hazırlama
Evinizdeki bitkileri bahara hazırlamak için ufak birkaç değişiklik ve arınma seanslarıyla başlayabilirsiniz.
1. İlk iş temizlik
Nasıl ki evlerimizi tozlardan arındırıyorsak güzel bitkilerimizi de temiz tutmak için yapraklarında birikmiş tozları temizlemek şart. Oldukça basit bir yöntem olarak hafif nemli bir bezle yapraklarını ve saksıların etrafını silerek başlayabilirsiniz. Bitki bakımı konusunda birbirinden faydalı birçok video paylaşan YouTube kanalı Planterina’nın ev bitkileri için hazırladığı videoya göz atabilirsiniz.
2. Yüklerden kurtulma zamanı
Bizim kışın yorgunluğunu üstümüzden atma ihtiyacımız gibi bitkilerin de yüklerinden arınması şart. Kurumuş, hastalanmış, solmuş, zarar görmüş yaprakları temizleyin. Bitkilerinizi ölü yapraklarından arındırdığınızda sulama zamanlarından daha verimli faydalanabilecek ve bu şekilde capcanlı bir görünüme kavuşabilecekler.
3. Havalandırma
Soğuk havalarda kabuğumuza çekilmemiz gibi bitkilerin de toprakları katılaşır ve köklerini iyice sıkıştırırlar. Bu nedenle taptaze bahar havasına hazırlanmaları için köklerinin havalandırılmasına ihtiyaç duyarlar. Eğer elinizde varsa küçük tırmıklar ya da kürekler ile bitkilerinizin topraklarını havalandırabilirsiniz. Gerekli ekipmanınız yoksa kaşık da kullanabilirsiniz. Havalandırma sırasında köklere zarar vermemeye dikkat edin.
4. Yeni bir yuva
Tam bir değişim için mümkünse bitkilerinizin toprak ve saksı değişimini de yapabilirsiniz. Eskisinden biraz daha büyük bir saksıya ve bitkinizin türüne uygun yeni bir toprağa geçişini sağladığınızda yepyeni bir mevsim için hazırlıklarınızı tamamlayabilirsiniz.
Dilerseniz Ev Yeşili YouTube kanalının farklı toprak türlerini ele aldığı videosuna göz atabilirsiniz.
5. Yer değişimi
Eskilerin sıkça kullandığı “Tebdili mekanda ferahlık vardır.” söylemini daha önce duymuş olabilirsiniz; yani yeni bir yer rahatlık getirir. Bitkilerinizin temizliğini, toprak ve saksı değişimini yaptıktan sonra ısınan hava ve artan güneş ışınlarına göre de yerini değiştirebilirsiniz. Güneş seven ve gölge seven bitkilerinizi evinizin güneş alma açısına göre uygun köşelere yerleştirebilirsiniz. Çiçeklerinin yanmaması, kurumaması için dolaylı ışık alabilecek bir yere koyabilirsiniz. Ayrıca, evinizi de hem bahara hem de bitkilerinize uygun hazırlamak için ince perdelerle güneş ışığını biraz kırabilirsiniz.
Bahçeleri bahara hazırlama
Eğer bir bahçeniz varsa çok şanslı olduğunuzu söyleyerek başlayalım. Baharın tadı en güzel bahçede çıkar. İster tek başınıza ister sevdiklerinizle bahçenin tadını çıkarırken rengarenk çiçek manzaralarına karşı çayınızı, kahvenizi yudumlamak istiyorsanız bahçenizdeki bitkileri de bahara hazırlamanız şart.
1. Yabani otları temizleyin
Kışın bakımsız kalan bahçelerde sıkça karşılaşılan durumlardan biri yabani otlar. Nisan yağmurlarıyla daha da gelişip büyümeden temizlemeye başlamanız en iyisi. Daha derin köklenmelerine izin vermeden bahçenizdeki yabani otları temizleyerek ferah bir alan yaratabilirsiniz.
2. Toprağı hazırlayın
Birbirinden güzel, sağlıklı ve canlı yeşil bitkiler, rengarenk çiçekler için verimli bir toprak çok önemli. Doğanın dengesini bozmamak için mümkün olduğunca kimyasallardan kaçınmanız ve kompost kullanmanız toprağın verimini artıracaktır. Eğer evinizde kompost yapmaya nasıl başlayacağınızı merak ediyorsanız “Kompost hakkında her şey““ yazımıza göz atabilir, bahçe, bitki bakımı, toprak verimi, meyve-sebze yetiştiriciliği ve daha birçok konuda bilgilendirici içerikler paylaşan Sustainable Stace’nin “Bahçenizi Bahara Hazırlayın” videosunda işinize yarayacak birçok ipucu bulabilirsiniz.
3. Bahçe düzenini sağlayın
Eğer kışın çok sık kullanmadığınız için bahçenizi bir depolama alanı olarak kullandıysanız bahara girerken ortalığı biraz toparlamak isteyebilirsiniz. Bahçenizdeki gereksiz eşyaları, aletleri bir kenara kaldırıp düzenleyebilir, bahçe mobilyalarınızı uygun yerlere yerleştirebilirsiniz. Düzeni sağladıktan sonra renklendirme çalışmalarına başlayabilirsiniz.
4. Yeni çiçekler ekin
Bahar demek rengarenk mis kokulu çiçekler demek. Toprağın ısınmaya başlaması, güneşin yüzünü daha sık göstermesi, bahar yağmurlarının da ara ara kendini hatırlatması yeni çiçeklerin yeşermesi için en uygun zaman. Mart-nisan aylarında ekime uygun sümbül, lale, nergis, zambak, begonya gibi çiçekler ile bahçenizin enerjisini yükseltebilir, bahar ruhunu yaşamaya ve yaşatmaya başlayabilirsiniz. Bakımlı, çiçeklerle çevrili bir bahçe hem baktıkça içinizi mutlulukla dolduracak hem de görenleri kendine hayran bırakacak.
5. Bonus: Bahçeden mutfağa
Eğer bahçenizde yeteri kadar alan varsa ağaç dikebilir, yıllar sonra meyvelerini toplayabilir ya da daha kısa sürede ürünlerini görmek istiyorsanız hızlı yetişen sebzeler için tohumlar ekebilirsiniz. Hem karbon ayak izinizi azaltmak hem de daha taze ve daha sağlıklı besinler tüketmek için hızlıca büyüyecek domates, salatalık, fesleğen, soğan gibi sebzeleri ekebilir; sofranızı taptaze yiyeceklerle donatıp bahçeden mutfağa anlayışını benimseyebilirsiniz.
Dilerseniz bitkilerinize daha iyi bir bakım verebilmek ve yeni çiçekler, şık saksılar satın almak için Evde Bitki Bakımı koleksiyonumuza göz atabilirsiniz.
Kaynak: gardenista, realhomes
İlginizi çekebilir: Evde bitki bakımı: Bitkileri temiz tutmanın ve mutlu etmenin püf noktaları