X

Ev işlerini basitleştirmenin ve temizliğe daha az zaman harcamanın yolları

Evinizi temizlemek için tüm hafta sonunuzu feda mı ediyorsunuz? Ya da işten yorgun argın döndüğünüz her akşamı uyuyana kadar evi toplamakla mı geçiriyorsunuz? Cevaplarınız evetse, size güzel bir haberimiz var, temizlik tüm vaktinizi almak zorunda değil! Evet, ev işleri, temizlik ve düzen, günlük hayatımızın bir parçası ancak her ‘boş’ zamanımızı ona adamak da kendimize haksızlık. Dolayısıyla dengeli bir yol bulmak şart. Peki nasıl? Daha fazla boş zaman yaratmak, ev temizliğinin üzerinizde yarattığı stresi azaltmak, daha pratik yöntemlerle düzeni sağlamak mümkün… İşte ev işlerini basitleştirmenize ve temizliğin daha az zaman almasına yardımcı olacak ipuçları:

Mükemmeli bırak, ‘yeterince iyi’yi benimse

İlk kural; bakış açınızı değiştirmek. Eğer, mükemmeliyetçi bir yaklaşımınız varsa bu size ekstra zaman ve enerji kaybettirebilir. Onun yerine ‘yeterince iyi’yi kucaklamayı öğrenin. Ev işleri ve temizlik sonsuz bir yol gibi, yani hep devam edecek ve siz en mükemmelini de yapsanız, yeterince iyiyi de, bitmeyecek. Dolayısıyla boşuna kendinizi yıpratmayın. Kendiniz ve yaşam alanlarınız için uygun bir standart belirleyin ve sizin için ‘iyi’ ise bırakın. Mükemmele uğraşmak için ekstra ter atmanıza hiç gerek yok. Örneğin; camda her zaman parmak izleri olacak, bunun için her gün kendinizi yıpratmanız çok gereksiz. Haftada 1 veya sizin için yeterliyse 2 haftada 1 kez camları silebilir, her gün gözünüze takılan parmak izleri ile barışmayı öğrenebilirsiniz.

Fazla eşyalardan evinizi arındırın

Ne kadar çok eşya o kadar çok temizlik demek. Eşya sayınız arttıkça temizleyeceğiniz, tozunu alacağınız, sileceğiniz o kadar fazla alan olur. Sahip olduğunuz her eşya, temizlik ve düzen konusunda size ekstra zaman kaybettirecek demektir. Örneğin, saksılar, biblolar, hele ki temizlemesi zor aynalar gibi dekoratif eşyalar, toz alırken fazladan zaman harcamanız anlamına gelir. Sahip olduğunuz her şey vakit gerektirir; çünkü onu temizlemeniz, bakımını yapmanız, belki de her seferinde yeni bir yer aramanız ya da süpürüp silerken sürekli kaldırıp tekrar yerine koymanız; kısacası ‘ilgilenmeniz’ gerekir. Unutmayın; ne kadar az eşya, o kadar az temizlik ve düzen işi.

Zeminleri mümkün olduğunca boşaltın

Koridorda, halıların üzerinde, parkenin üzerinde odanın dört bir köşesinde, kısacası yerde duran her şeye bir göz atın. Gerçekten gerekli mi? Yoksa evinizde yalnızca kalabalık eden şeyler mi? Eğer işinize yaramıyorsa ya da amacına uygun bir kullanımı yoksa, zeminlerinizde boşuna yer işgal etmelerine hiç gerek yok. Çünkü yerde duran tüm eşyalar, süpürüp silerken veya ortalığı toplarken size zaman kaybettirecek. Kaldır, oradan oraya koy, altını süpür, kendisini sil, yerine koyduktan sonra tekrar süpür… Bu döngü, size hem zaman hem de enerji kaybettirir ve temizlik ve düzen işlerinizi zora sokar. Zeminleri mümkün olduğunca boş bırakırsanız, temizlik yaparken ne kadar kolay ve hızlı hareket edebildiğinizi göreceksiniz!

Her şeyi yerli yerinde ayarlayın

En başta zeminleri temiz tutmanın, sonrasında da evdeki genel düzeni sağlamanın en kritik anahtarı; her şeyi yerli yerine koymak. Kitapla işiniz bitti mi kaldırın, koltuğa uzanınca yastıkları yere mi attınız, kalkarken alın ve yerlerine yerleştirin. Her şeyin bir yeri olduğunda ve eşyaları yerlerine koyduğunuzda evinizi derleyip toparlamak da kolaylaşır. Böylece, evinizi temizlerken eşyaları toplamak için ekstra zaman harcamaz, ne nerede duruyordu diye düşünmek zorunda kalmazsınız.

Çok değil ama düzenli temizlik yapın

Tüm bir günü, camlardan kapılara, raflardan dolap içlerine kadar silerek geçirmenize, dip köşe her yeri temizleyerek harcamanıza gerek yok. Önemli olan istikrar. Her gün ama azar azar temizlik anlayışını benimseyin. Ev işlerini bir düzene sokmak ve daha az zaman harcayarak üstesinden gelmek istiyorsanız her gün yaklaşık 15-20 dakikanızı ayırarak beklediğiniz temizlik ve düzen performansına erişebilirsiniz. Hem de kendinizi yormadan. Ev işlerine düzenli zaman ayırmazsınız, temizlik için çok daha fazla zaman ve enerji harcamanız gerekir; çünkü toplayacağınız eşyalar birikir, sileceğiniz yerlerdeki toz miktarı artar, kısacası her şey çoktan birbirine karışmış olarak sizi bekler. Bunun yerine biriktirmeyin, ertelemeyin, her gün az zaman harcayarak düzenli hale getirin.

İlginizi çekebilir: Evinizi 15 dakikada temizleyin: Evinizi temiz tutmanızı sağlayacak 7 ipucu

Temizlik programı oluşturun

Bir temizlik planı yapmanız, özellikle de evinizi aile üyeleri, arkadaşlar gibi başka birileriyle de paylaşıyorsanız harika bir araç! Size, iş programınıza, rutinlerinize, yaşam tarzınıza ve tercihlerinize uyan bir plan oluşturabilir, her gün ne kadar sürede neresinin temizlenip düzenlenmesi gerektiğini yazabilirsiniz. Örneğin, pazartesi 15 dakika evin genelini süpürmek, salı kitapların tozunu almak gibi küçük görevleri, kısa zaman dilimlerine bölerek büyük bir iş yüküne dönüşmesini engelleyebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Her gün 20 dakikanızı ayırarak ertelediğiniz tüm işleri bitirin

Anlık aksiyon alın

Ertelemek, yaşamın hiçbir alanında fayda sağlamıyor. Eminiz ki bunu defalarca kez deneyimlemişsinizdir… Ev işlerini basitleştirmek ve temizliğe ayırdığınız zamanı azaltmak istiyorsanız, anlık aksiyon almayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Yere bir şey döküldüyse, hemen kaldırın ve silin, muhtemelen 2 dakikanızı almayacaktır, ancak sonraya bırakırsanız muhtemelen leke kuruyacak ve çıkartması daha zor olacağı için ekstra çaba ve zaman harcayacaksınız.

İlginizi çekebilir: Farklı zeminlerde oluşan su lekeleri nasıl çıkar?

Evinizi sık sık ‘sıfırlayın’

TikTok veya Instagram’da sık sık ‘sunday reset’, ‘home reset’ ‘reset day’ gibi videolara denk geliyor olabilirsiniz, çünkü bu aralar çok popüler. Bunun nedeni insanların, evlerindeki düzeni koruyabilmek için sık sık ‘reset’lemeye ihtiyaç duymaları. Şöyle ki, evinizi belli bir temizlik ve düzen seviyesine (ya da başlangıç noktasına) döndürmek için ortalığı toparlamanız, silip süpürmeniz ‘evi sıfırlamak’ olarak geçiyor. Bunu ne kadar sık yaparsanız genel düzeni sağlamanız o kadar kolaylaşır. Üstelik, resetleme gününü tüm ev için yapmanıza da gerek yok, her hafta oda oda şeklinde de ilerleyebilirsiniz, seçim sizin. Bu taktik, ev işlerini kontrol altında tutmanıza çok yardımcı olacak.

Günlük işler için bir rutin belirleyin ve ona sadık kalın

Ev işlerini basitleştirmenin en pratik yollarından biri de evinizde işleyen bir sistem kurmak. Yani, günlük işler için her gün takip edeceğiniz bir rutin belirlemek. Örneğin, uyandığınız gibi yatak odanızı toplamak, evden çıkmadan robot süpürgeyi çalıştırmak, akşam yatmadan önce bulaşık makinesini yerleştirmek gibi. Bunlar gibi basit görevleri yerine getirmek, evinizin işlevsel ve konforlu bir düzene sahip olmasına yardımcı olacak, sizin de temizlik için daha az zaman harcamanız gerekecek.

Temizlik malzemelerini doğru muhafaza edin

Temizlik malzemelerini ihtiyaç duyduğunuzda kolayca bulmak ve kullanmak için doğru bir şekilde saklamanız çok önemli. Örneğin, banyoda kullandığınız temizlik malzemelerini banyoda, mutfakta kullandıklarını mutfakta tutun. Böylece, hemen elinizin altında olmuş olurlar. Mümkünse küçük bir kutu veya sepet içerisine yerleştirin, tüm temizlik malzemelerinin bir arada olması işinizi epey kolaylaştırır.

Çamaşır ve bulaşık yıkama rutinlerinizi basitleştirin

Çamaşır yıkamak, birçok ev için en zorlu işlerden biri olabilir. Hele ki dağ gibi kirliler biriktiyse, ütü masası çamaşır yığınından gözükmüyorsa… Ama bilin ki bunu değiştirmek mümkün. İlk yapmanız gereken biriktirmemek, anında aksiyon almak (tüm ev işlerinde olduğu gibi) ve yaşam tarzınıza uyan bir rutin oluşturmak. Çamaşır makinenizin program özelliklerine göz atın, pek çok makine zaman ayarlı. Örneğin, akşam uyumadan önce kirlileri makineye koyun ve uyandığınız saate ayarlayın. Böylece sabah kalktığınızda çamaşırlar yıkanmış olur ve 5 dakikanızı ayırıp hemen asabilirsiniz. Akşam kuruduklarında da katlayıp kaldırabilirsiniz. Benzer bir rutini bulaşıklar için de belirleyebilirsiniz. Sizin için, tercihleriniz, yaşam tarzınız, aileniz, programınız vb. için neyin işe yaradığını bulana kadar farklı rutinleri denemeye devam edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Mutfağınızı daha temiz tutmanızı sağlayacak temizlik ipuçları

“Böl ve fethet”

Divide and conquer tekniğini hayatın birçok alanından biliyor olabilirsiniz. Bu kez bu tekniği ev düzeninde kullanmakta sıra! Eğer kalabalık bir ev hayatınız varsa daha da işinize yarayacağından emin olabilirsiniz, küçük çocuklarınızı bile dahil edebilirsiniz Herkese bir görev verin. Çocuklarınızın çorapları katlayabilir, eşiniz bulaşık makinesini yerleştirebilir ya da ev arkadaşınızla odaların temizliğini bölüşebilirsiniz. Küçük küçük işleri herkese dağıttığınızda sonuçta ortaya tamamı toplanmış tertemiz bir ev çıkacaktır!

‘Junebugging’ yöntemini deneyin

TikTok’un en popüler ev temizlik yöntemlerinden biri olan ve son zamanlarda yaygınlaşan ‘junebugging’ ile temizliği çok daha kolay ve pratik hale getirebilirsiniz. Bu yöntem, haziran böceklerinin ‘yer sadakati’ olarak bilinen davranış eğiliminden ilham alıyor ve özetle bir yeri temizlerken sıkıldığınızda yarım bıraksanız da sonra tekrar gelip oradaki işinizi tamamlamanızı anlatıyor. Detaylı keşfetmek için mutlaka şu yazımıza göz atın: Ev temizliğinde devrim: Sıkıcı işleri kolay ve keyifli hale getiren ‘junebugging’.

Keyifli yöntemleri keşfedin

Temizlik ve düzen işini daha kolay yapmak için keyifli hale getirmeyi deneyin. İnsan, keyifle bir şeyi yaparken zaman su gibi akar geçer. 20 dakika evi süpürürken kulaklıklarınızı takıp en sevdiğiniz müziği dinlerken zamanın nasıl geçtiğini anlamazsınız. Ya da çamaşırları katlarken en yakın arkadaşınızla görüntülü konuşma yapabilirsiniz. Sizin için en keyifli yöntemleri keşfettiğinizde temizlik ve düzen işlerini belli bir rutine oturtmanız çok daha kolay olacaktır.

Son olarak eğer imkanınız varsa ve böylesinin sizin yaşam tarzınız için daha uygun olacağını düşünüyorsanız, temizlik için profesyonel bir destek alabilirsiniz. Günlük, haftalık ya da aylık destek alarak evinizdeki düzen ve temizliği sürdürülebilir hale getirebilirsiniz. Eğer bu seçenek sizin için uygun değilse, yukarıdaki ipuçlarıyla kendi düzeninizi kurabilir, temizlik rutininizi sizin için en verimli olacak şekilde inşa edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Koreli ev kadınlarının sessiz vloglarından mutlu bir yaşama dair anekdotlar

Kaynak: simplelionheartlife

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale