X

Et yemeklerine vejetaryen alternatifler: Hot karnabahar wings, vejetaryen iskender, vegan havyar tarifi

Bitkisel bazlı beslenme hem sağlık için sunduğu faydalar hem de hayvancılık endüstrisinin doğaya verdiği zararı azaltmanın etkili bir yolu olarak son yıllarda her geçen gün daha fazla insanın benimsediği beslenme stillerinin başında geliyor. Yapılan çalışmalar bitkisel besinlerce zengin bir beslenme düzeninin kolesterolden kalp hastalıklarına kadar pek çok sağlık probleminin önüne geçtiğini, yaşam kalitesini ve süresini artırdığını gösteriyor.

Veganlık ve vejetaryenlik gibi bitkisel bazlı beslenme stillerini benimsemek isteyen insanların en büyük çekincelerinden biri, aradıkları lezzeti sebzelerde bulamayacaklarını düşünmeleri. Ancak hayvansal besinleri tüketenlerin bayılarak tükettiği pek çok lezzetli yemeğin artık vejetaryen ve vegan alternatifleri var! Bitkisel bazlı beslenmek isteyen ancak ‘lezzetten asla ödün veremem’ diyenler, vegan ve vejetaryen arkadaşlarını yemeğe davet ettiğinde yaratıcı ve lezzetli tarifler bulamadığı için eli ayağı birbirine girenler, sırf et olmadan pişirilemeyeceği düşünülen klasiklerden vazgeçemediği için bitkisel bazlı beslenme stillerine mesafeli yaklaşanlar için harika tarifleri bir araya getirdik!

Yemeklerde en az ana malzeme kadar sosların, baharatların ve pişirme şeklinin de önemli olduğunu kanıtlar nitelikteki, normalde etle hazırlanan klasik tariflere vegan ve vejetaryen dokunuşlar yapan muhteşem reçeteleri sizler için bir araya getirdik. Karnabahardan ‘buffalo hot wings’, istiridye mantarından ‘iskender’, soya sosundan ‘havyar’ tariflerinin ‘sebze yemekleri lezzetsiz olur’ önyargısını yıkabilecek kadar muhteşem olduğuna iddiaya gireriz.

Karnabahardan acılı çıtır buffalo hot wings tarifi

Tasty

Orijinalinde tavukla hazırlanan, son derece lezzetli ve yedikçe yiyesinizin geldiği bir lezzet olan buffalo wings, karnabaharla da en az tavukla olduğu kadar lezzetli bir tarife dönüşebiliyor. Pratik tariflerine bayıldığımız Tasty’nin formülüyle hazırlayacağınız bu muhteşem lezzetle, özellikle karnabaharın bol bulunduğu kış mevsiminde sevdiklerinizi şaşırtabilirsiniz. Karnabahar sevmeyenlerin bile bayılacağı karnabahardan acılı çıtır buffalo hot wings tarifinin detaylarına geçelim.

Malzemeler

– ¾ su bardağı un
– 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber (tercihinize göre acı ya da tatlı)
– 2 çay kaşığı toz sarımsak ya da 1 diş ezilmiş taze sarımsak
– 2 çay kaşığı tuz
– 1 tatlı kaşığı zerdeçal
– 1 tatlı kaşığı köri ya da kimyon
– ¼ su bardağı tabasko ya da sriracha sos
– ½ çay kaşığı karabiber
– ¾ su bardağı süt (vegan olması için bitkisel bazlı süt kullanabilirsiniz)
– 1 baş karnabahar (1/2 kilo kadar)
– 2 yemek kaşığı bitkisel yağ

Yapılışı

1. Fırını 230˚C’ye getirerek önden çalıştırın.
2. Büyük ve derin bir kasede, un, baharatlar, acı sos, tuz ve sütü homojen hale gelene kadar karıştırın.
3. Karnabaharı iyice yıkadıktan sonra, elinizle bölerek iri parçalara ayırın.
4. Karnabahar parçalarını hazırladığınız sıvı karışımın içine atın ve tüm parçalar tamamen sosyal kaplanana kadar iyice karıştırın.
5. Pişirme kağıdı serdiğiniz tepsiye tüm karnabaharları, aralıklı olarak dağıtın ve önceden ısıtılmış olan fırınınızda 20 dakika kadar (üzeri kızarana kadar) pişirin. 20 dakikadan sonra karnabaharları bir maşa yardımıyla ters çevirerek üste gelen kısımlarını 20 dakika daha pişirin.
6. Karnabaharlar fırında pişerken, küçük kaselere istediğiniz sosları koyun ve servis tabağınızı hazırlayın. Nar gibi kızaran karnabaharlarınızı, dilerseniz üzerine biraz ince kıyılmış Frenk soğanı da ekleyerek soğutmadan servis edebilirsiniz.

İstiridye mantarından vejetaryen iskender tarifi

Türk mutfağının en sevilen yemeklerinin büyük çoğunluğu etli olsa da, bu klasik yemekleri de bitkisel bazlı malzemelerle hazırlamak ve son derece lezzetli sonuçlar elde edebilmek mümkün. Mantar, vejetaryen ve vegan tariflerde et yerine sıkça kullanılan, hem lifli yapısı hem de protein içeriğiyle her mevsim tüketilebilen besinlerden biri. Mantarla hazırlayabileceğiniz bu muhteşem iskender tarifi, hiç şüphesiz listedeki en ilginç tariflerden biri. Mösyö Şokola’nın bu kez gerçekten yaratıcılığının sınırlarını zorladığı bu tarife bayılacağınıza eminiz.

Malzemeler

– 400 gram istiridye mantarı
– ½ adet rendelenmiş soğan
– 2 diş ezilmiş sarımsak
– 3 yemek kaşığı bitkisel yağ
– 1 yemek kaşığı pekmez
– 1 yemek kaşığı soya sosu
– 1 çay kaşığı tuz
– 1 çay kaşığı karabiber
– 1 yemek kaşığı domates-biber karışık salça
– 1 adet rendelenmiş domates ya da 2 yemek kaşığı domates püresi
– 1 tatlı kaşığı şeker
– 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
– 1 tatlı kaşığı tereyağı (vegan olmasını isterseniz kullanmayabilirsiniz)
– Küp küp dilimlenmiş ekmek ya da pide

Yapılışı

1. İstiridye mantarlarını yıkadıktan sonra iri parçalar halinde geniş bir tavaya, yan yana dizin ve ocağı orta seviyede açın. Ocağın başka bir bölmesinde mantarları pişirdiğiniz tavanın içine geçebilecek büyüklükte, boş ve ağır bir tavayı da ısıtın.
2. Yaklaşık 2 dakika sonra boş tavayı mantarların olduğu tavanın üzerine, tabanı mantarlara değecek şekilde yerleştirin ve mantarları presleyin. Boş tavanın içine temiz bir bez yerleştirip elinizle ya da havan gibi ağır bir cisim yardımıyla mantarların daha fazla preslenmesini sağlayabilirsiniz.
3. Mantarları 10-15 dakika kadar bu şekilde pişirdikten sonra üstteki tavayı kaldırın ve mantarları ters çevirin. Alt kısımlarının kızarmış olduğundan emin olun.
4. Mantarların diğer yüzünü de benzer şekilde 15-20 dakika kadar tavayla presleyerek kızartın ve ocaktan alın.
5. Rendelediğiniz soğanı, sarımsağı, soya sosunu, pekmezi, 2 yemek kaşığı sıvı yağı tuzu ve karabiberi bir kasede çırparak karıştırın. Hazırladığınız bu sosu tavada bekleyen mantarların üstüne gezdirerek dökün ve kenarda bekletin.
6. Salçayı bir sos tenceresinde, 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile birlikte kavurun. Salça kavrulduktan sonra üzerine domates rendesini, şekeri, toz biberi ekleyin ve 1 çay bardağı kadar sıcak su da ekleyerek karıştırarak kaynayana kadar pişirin. Sos piştikten sonra dilerseniz tereyağı ekleyebilir, hayvansal ürün hiç olmamasını istiyorsanız bu adımı atlayabilirsiniz.
7. Evde kalan bayat ekmekleri ya da pideleri küp küp keserek bir fırın tepsisine koyun.
8. Mantarları eklemiş olduğunuz sosla birlikte 220˚C önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika kadar pişirin.
9. Mantarları fırından çıkarmanıza 7-8 dakika kalmışken dilimlediğiniz pideleri de fırına sürün.
10. Her şey hazır olmaya yakınken, bir tavada 2-3 yemek kaşığı kadar tereyağını eritin. Tereyağı kullanmak istemiyorsanız bu adımı atlayabilirsiniz.
11. Önce ekmekleri servis tabağının tabanına yayın. Sonrasında ise mantarları ekmeklerin üzerine yerleştirin ve hazırlamış olduğunuz salçalı sosu üzerinde gezdirin.
12. Eğer tercih ettiyseniz, tavada kızdırmış olduğunuz tereyağını da bu aşamada sosun üstüne dökebilirsiniz. Yanına yoğurt da eklediğinizde vejetaryen iskenderiniz hazır! Afiyet olsun.

Soya sosundan havyar tarifi

Hepimizin bildiği gibi havyar aslında mersin balığının yumurtası ve nadir bulunduğu gastronomi dünyasının en değerli malzemelerinden biri. Tereyağımsı yumuşak bir tada sahip olan ve sushi, ana yemekler, soslar ve salatalarla tüketilebilen havyara hem tat hem de görüntü olarak fazlasıyla benzeyen, üstelik hem vegan hem de son derece kolay yapılabilen havyar tarifimizle sevdiklerinizi şaşırtmaya ne dersiniz? İnternette pek çok farklı versiyonunu bulabileceğiniz bu tarifi biz Appeasing A Food Geek bloğundan aldık ve hem lezzetini hem görüntüsünü çok beğendik.

Malzemeler

– 1 çay kaşığı agar agar tozu (bitkisel jelatin)
– 1 su bardağı soya sosu
– 2 su bardağı sıvı yağ

Yapılışı

1. Sıvı yağı derin bir kaseye koyarak buzlukta 1 saat kadar bekletin.
2.Soya sosunu ve agar agar tozunu bir sos tenceresinde karıştırarak kaynayana kadar ocakta pişirin. Sos kaynadıktan sonra 2-3 dakika kadar dinlendirin.
3. Sosu çok bekletmeden iğnesiz bir enjektör ya da varsa damlalık yardımıyla tencereden alın ve soğuk yağın içine damlatın. Jelatinli soya sosu karşımı soğuk yağ ile temas ettiği anda, damlacığın çevresindeki jelatin donarak bir zar oluşturacak ve havyar tanecikleriniz hazır!
4. Damlaları bir süzgeç yardımıyla dikkatlice yağın içinden alabilir, özellikle atıştırmalıkların ve ana yemeklerin servisinde sofistike bir dokunuş yaratmak için kullanabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Yemek ürünlerini farklı şekillerde kullanarak ortaya çıkarabileceğiniz 12 lezzet tarifi

 

 

 

 

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale