Her güzel şey gibi yaşadığımız ilişkilerin de bir son kullanma tarihi var. Dost kalarak çok güzel anılarla birbirine veda edebilen çiftler olsa da ilişkilerin birçoğunda, ayrılık sonrasında taraflar birbirini bir daha görmemeyi tercih ediyor. Özellikle içinde bulunduğumuz toplumda ve kültürde ayrılık sonrasında arkadaş kalıp birbirinin özel hayatına saygı duyarak ilişkiyi başka bir boyutta yürütmeye çalışmak çok sık rastlanan bir durum değil.
Ancak özellikle uzun süreli birlikteliklerden sonra yaşanan ayrılıklarda tekrar karşılaşmamak neredeyse imkansız gibi. Çiftler ayrılsa da sosyal çevreleri iç içe geçtiği için dışarı çıkıldığında gidilen mekanlarda ya da arkadaş buluşmalarında eski sevgiliyle karşılaşılması da çok olası. İlişkisi kötü şekilde sonlananların en büyük kabusu ise eski sevgiliyle tekrar karşılaşmak…
Geçmişte uzun bir süre en yakınınız olan, en çok zaman geçirdiğiniz ama sonrasında yaşanan kötü bir deneyim nedeniyle yollarınızı ayırma kararı aldığınız biriyle karşılaşmak gergin dakikalar yaşamanıza neden olabilir. “Selam vermeli miyim?”, “Ne kadar yakın davranmalıyım?”, “Görmezden mi gelsem?”, “Nasıl gideceğim?” gibi sorular kafanızda dönüp dururken istemediğiniz şeyler yaşayabilirsiniz.
Böyle anlarda sakin kalabilmek ve soğukkanlılığımızı koruyabilmek hiç de kolay değil. Bir de bunun üzerine aksiyon almanız ve yüzlerce seçenek içinden o an için en uygun ve mantıklı olanını seçerek karar vermeniz gerektiğinde stres seviyeniz ister istemez yükselebilir. Eski sevgilinizle istenmeyen, tatsız bir karşılaşma yaşadığınızda paniklemeden sakin ve soğukkanlı kalmanıza yardımcı olabilecek yöntemleri sizler için derledik.
1. –mış gibi yapın
Eski sevgilinizle aynı ortamda olduğunuzu fark ettiğiniz anda, bazı şeylerin kontrolden çıktığını hissedebilirsiniz. O an orada olabilecek her şeyi kontrol edebilmeniz imkansız. Ancak anlık bir stratejik durum planlamasıyla öz güveninizi yüksek gösterebilir ve yaşadığınız gerginliği en azından çevrenize yansıtmadan üstesinden gelebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, o anda yaşananların nasıl olmasını istiyorsanız, her şey o doğrultuda ilerliyormuş gibi düşünmek. Çevrenizdeki insanların ne söyleyeceklerini, nasıl davranacaklarını kontrol edemeseniz de kendinizin ne tepki vereceğini önceden planlayarak yaşanabilecek durumları kolaylıkla kontrol edebilirsiniz.
2. Stres seviyeniz arttığında derin nefesler alıp verin
Özellikle yeni ayrıldıysanız, ilk kez karşılaşıyorsanız ya da eski sevgilinizin yanında yeni biri olduğunu görürseniz, stres seviyeniz beklemediğiniz şekilde artabilir ve kontrol edemeyeceğiniz seviyelere ulaşarak sinir krizi geçirmenize sebebiyet verebilir. Böyle durumlarda içinizden 10’dan geriye doğru sayarak derin nefesler alıp vermek sizi rahatlatacak en basit ve etkili yöntemdir.
3. İletişiminizde yüzeysel ve pozitif olun
Eski sevgilinizle karşılaştınız ve “merhaba” deme kararı aldınız ya da siz ne yapmanız gerektiğine karar verene kadar o yanınıza gelip sizinle iletişim kurmaya çalıştı. Böyle bir durumda, içinde bulunduğunuz karmaşık duygular ve stres seviyenizin yüksek olması nedeniyle kolaylıkla sinirlenebilir ve içinizde kalan her şeyi o an konuşmak isteyebilirsiniz. Ancak geriye dönmek ve eski konuları açmak size daha fazla gerginlikten başka hiçbir şey getirmeyecektir. Zaten karmakarışık olan duygularınızı daha da yoğun hale getirmek istemiyorsanız sizi duygusal olarak etkileyebileceğini düşündüğünüz konulardan uzak durmalı ve konuşmalarınızı mümkün olabildiğince yüzeysel tutmalısınız. Pozitif şeylerden bahsedebilir, iletişiminizi normal arkadaşlarınızla konuştuğunuz günlük konularla sınırlı tutabilirsiniz.
4. Size destek olabilecek arkadaşlarınızı yanınızda bulundurun
Eğer eski sevgilinizle önceden planlanmış bir davette ya da arkadaş buluşmanızda bir araya gelmek durumundaysanız size olası bir kriz durumunda yardımcı olabileceğini düşündüğünüz bir ya da birkaç arkadaşınızı da beraberinizde götürebilirsiniz. Bu kişi mümkünse sizi en iyi tanıyan, sizi sakinleştirebilen, öz güveninizi artırabilen ve sizi motive edebilen biri olsun.
5. Alkol tüketiminize dikkat edin
Stresinizi ve gerginliğinizi bastırmak ya da cesaretinizi toplayabilmek için alkollü içeceklere sığınma eğiliminde olabilirsiniz. Stres altında olduğunuz durumlarda bir kadeh şarap sinirlerinizi yatıştırmada size yardımcı olacaktır. Ancak üst üste ağır alkollü içecekler tüketmek stresinizi yatıştırmaktan çok, daha da gerginleşmenize ve pişman olacağınız şeyler yapmanıza sebebiyet verebilir. Bu nedenle ne kadar stres altında olursanız olun gerginliğinizi alkolle bastırmaya çalışmayın.
6. Kaçış stratejinizi belirleyin
Son olarak, eski sevgilinizin bulunduğu ortamda daha fazla durmak istemediğinizde ve gitmeye karar verdiğinizde bunu nasıl yapacağınıza dair bir planlamanız olsun. Tıpkı ilk adımda soğukkanlı ve sakin görünmek için “–miş gibi yapma” tekniğini uyguladığınız gibi, ortamdan ayrılmak istediğinizde de karşı tarafa istemediğiniz mesajları vermemek için gayet sakin ve normal bir şekilde bulunduğunuz ortamdan ayrılmanız gerekiyor. Konuşmayı nasıl sonlandıracağınızı, “hoşçakal” derken sınırlarınızın ne olacağını, sonrasında sizinle iletişime geçmeye çalışırsa ne tepki vereceğinizi önceden planlamak ne istediğini bilen, kendine güveni tam, kararlı ve tutarlı bir imaj çizecektir.
Eski sevgilinizle karşılaşmak birbirinden farklı birçok duygunun bir anda sizi kuşatmasına ve gerginlik yaşamanıza sebebiyet verse de hayatınızda yaşadığınız en kötü deneyim olamayacak kadar basit ve baş etmesi kolay bir durum. Sadece oyunu kuralına göre oynamanız, soğukkanlılığınızı korumanız, öz güveninizi yüksek tutmanız ve giderken çizginizi bozmamanız yeterli!
İlginizi çekebilir: İlk buluşmada gergin anlar yaşamanıza sebep olan 21 tuhaf düşünce