Yeni yıl, aynı zamanda birçok insanın yeni değişiklikler yaptığı, yeni kararlar aldığı zamanlardır. Bu değişiklikler arasında işle ilgili olanlar da yer alıyor. İstifa mektuplarının tarihi 1 Ocak olmasa da birçok insan yeni yılla birlikte işten ayrılma planları da yapmaya başlar.
Eğer siz de 2016 yılında iş değiştirmeyi planlıyorsanız, mevcut iş yerinizdeki ilişkilerinizi korumaya hatta yeni bir işe başlasanız bile eski işvereninizle ilişkilerinizi koparmamaya çalışın. Bu şekilde eski işvereninize bir iyilik bile yapmış olabilirsiniz. Maryland Üniversitesi ve Wharton School araştırmacıları tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre bir çalışan iş değiştirdiğinde, her iki iş yeri için de kazançlı bir ortam yaratabilir.
Rafael Corredoira ve Lori Rosenkopf 1980-1994 yılları arasında iletken malzemeler üreten şirketlerin patent bölümleri için çalışmıştı. Bu çalışma sürecinde 154 farklı şirketten 42 bin patentin yer aldığı bir liste oluşturmuşlardı. Her bir patent başvurusu için başvuruyu yapan şirket elindeki mevcut patentlerin de bilgisini verdiği için devasa bir havuz meydana getirmişlerdi. Araştırmacılar da bu bilgi havuzu sayesinde farklı şirketlerdeki patentler ve bunları arkasındaki yaratıcı fikirler arasındaki bağlantılar üzerine çalışmaya başladı.
Bu çalışmanın sonucunda iş yerinden ayrılan bir çalışanın hem eski iş yerindeki hem de yeni iş yerindeki fikirlerden faydalandığı ortaya çıktı. Araştırmanın şaşırtıcı bulgularından biri de bir
çalışan iş yerinden ayrıldığında hem eski iş yerinin hem de yeni iş yerinin bu çalışandan daha sık
bahsetmeye başladığı şeklinde. Yani bir çalışan iş değiştirdiğinde, eski iş yeri hala o kişi üzerinden
bilgi kazancı sağlayabiliyor. Bunun en bariz örneği, ayrılan çalışanların oluşturduğu ağlar. Eski iş yerinde bırakılan iş arkadaşları ve yeni iş yerine taşıdığı fikirler arasında muhteşem bir bağ kuruluyor.
Bu etkiler, eski ve yeni iş yerleri birbirinden ne kadar uzaksa o kadar güçlü bir şekilde hissediliyor. Bunun sebebi ise mesafeden ötürü eski iş yerinin yeni işyerinde var olan yeni fikirleri söz konusu çalışan olmadan elde edememesi.
Bu durum aynı zamanda “yapısal delikler” teorisini de güçlendiriyor. Bu teori, iki grup arasında paylaşılan bilgi eksikliği olarak açıklanabiliyor. Bir iş yerinden diğerine önemli bilgileri aktararak bu boşlukları doldurabilen çalışanlar ise avantaj sağlıyor.
İşte tüm bu nedenlerden ötürü şirketlerin ayrılan çalışanlarını desteklemeleri ve hem eski hem de yeni çalışanların etkileşime geçip işbirlikleri yapabileceği imkanlar sağlamaları gerekiyor. Bazı şirketler böyle işbirliklerini kolaylaştırmak için bir takım ağlar oluşturmaya bile başladı.
Kaynak:
Harvard Business Review
İlginizi çekebilecek diğer yazılar:
İstifa zamanının geldiğini nasıl anlarsınız?
İşten ayrılma aşamasında izlemeniz gereken 5 adım