X

Eski bir ev satın almanın öngöremeyeceğiniz masrafları

Eski bir ev satın almak ilk başlarda maddi olarak tasarruf etmek için mükemmel bir yol gibi gözükebilir. Alacağınız evin fiyatı yeni bir evden daha ucuzdur. Eski evler genellikle ilk yerleşim yerlerinde bulunduklarından dolayı şehir merkezlerinde veya merkeze yakın lokasyonlarda yer alırlar. Bu da ulaşım masrafından kurtulmanızı veya daha makul ulaşım ücretleri ödemenizi sağlar. Dahası, eski bir evi satın alıp tamir ettirerek, satın aldığınızdan daha yüksek fiyata satabilirsiniz.

Yine de, her ne kadar ilk etapta göz ardı etseniz de eve yerleştikten kısa bir süre sonra öngöremediğiniz masraflar ve problemler ortaya çıkmaya başlar. İşte eski bir ev satın aldığınızda ortaya çıkacak problemler:

1. Yüksek elektrik faturası

Yalıtım ücretini de dahil ettiğiniz de eski bir evde ısınmak için ödeyeceğiniz aylık tutar oldukça yüksek olacaktır. Bu yüzden, eski bir ev satın almadan önce ısınmak için ödediğiniz faturalara göz atmanız nasıl bir yükün altına gireceğiniz konusunda size fikir verecektir.

2. Havalandırma/Klima

Eski evlerin havalandırma sistemleri hiç olmayabilir veya yeterli olmayabilir. Merkezi klima sistemi kurmak sizin için maliyetli olacaktır.

3. Fırın/Ocak

Eski evlerde eski fırınlar ve ocaklar bulunur. Her ne kadar bir fırın yaklaşık 50 yıl veya daha fazla kullanılabiliyor olsa da, bir noktadan sonra verimsiz çalışmaya başlayacak ve sağlığınızı tehdit eder hale gelecektir ve değiştirmek için en azında birkaç yüz lirayı gözden çıkarmanız gerekecektir.

4. Çatı

Eskiyen ve yıpranan çatıları onarmak maliyetli bir iştir.

Eski evlerin çatıları yıllar içerisinde yıpranıp eskiyecektir ve yenilenmesi gerekecektir. Bu noktada yeni bir kat kiremit geçmeniz veya eskilerini atıp yeniden çatınızı baştan aşağı yenilemeniz gerekebilir. Yeni bir çatı yaptırmanın ciddi bir maliyeti olacaktır.

5. Dış cephenin boyanması

Ahşap kaplama olan evlerin periyodik olarak yeniden boyanması gerekmektedir. Dilerseniz evi kendiniz de boyayabilirsiniz; ancak ciddi bir zaman ayırmanız gerekir. Evinizi boyayacak bir boyacıyla anlaştığınızda sizden isteyeceği fiyat dış cephenin durumu ve evin büyüklüğüne göre değişecektir.

6. Dış Cephe Yenileme

Eğer dış cepheyi boyamak yerine vinil kaplama yapmak istiyorsanız metrekare başına ortalama 45-50 TL ücret ödemeniz gerekir.

7. Pencere yenileme

Eski pencereler, enerji verimliliği açısından oldukça düşüktür.

Eski evlerin genellikle tek satıhlı ve kimi zaman da açılmayan pencereler bulunur. Enerji verimliliği açısında bu pencereler oldukça kötüdür. Eski pencereleri yenilemenin bir maliyeti olduğunu düşünüp ayrıca eski evlerde genellikle birçok pencerenin de olduğunu hesaba katarsak maliyet giderek artacaktır.

8. Eşya saklama alanları

Eski evlerde yeni evlere göre kiler gibi eşyalarınızı saklayabileceğiniz alanlar daha az bulunur. Bu da, yeni gardırop, gömme dolap gibi saklama alanları satın almanıza neden olacaktır.

İlgili yazı: Mevsimini bitiren eşyalar için depolama ipuçları

9. Elektrik kutusu

Eski evlerin elektrik panelleri normalden daha küçüktür. Yeni evlerin elektrik kutuları 100 amper iken, eğer sizin evinizdeki elektrik kutusu bundan azsa değiştirmeniz gerekir.

10. Elektrik prizleri

Yeni evlerde artık her odada elektrik prizleri bulunurken, eski evlerde yalnızca bazı odalarda bulunmaktadır. Eğer uzatma kablosu kullanmak istemiyorsunuz, her odaya priz taktırmanız gerekir ki, bu da yine öngöremediğiniz bir masraf olarak karşınıza çıkacaktır.

11. Eski elektrik tesisatı

Eski elektrik tesisatı zaman içerisinde eskiyerek yangın riski oluşturur. Eski elektrik tesisatıyla uğraşmak, sökmek ve yenilemek zor bir uğraştır. Yeni elektrik sistemi döşemek ise oldukça pahalıdır.

12. Kurşunlu boya

Eskiden kurşunlu boyalar iç ve dış cepheler için kullanılıyordu. Eski evler kurşunlu boya ile boyandığından dolayı, bu boyayı çıkarmak pahalı ve risklidir. Eski bir ev almadan önce boya sorununu kafanızda düşünmeniz gerekmektedir.

13. Asbestoz

Eski evlerde sizi bekleyen bir başka tehlike ise uzun süre asbeste maruz kalma sonucu oluşan asbestos hastalığıdır. Eski evlerde yalıtımda ve döşemelerde kullanılan asbest minerali kanserojendir. Asbesti çıkarma yüksek maliyeli olup bunun için uzman bir ekip gerekmektedir.

14. Su tesisatı /Rutubet

Eski evlerin tesisatları uzun yıllar öncesinde yapıldığından dolayı, bodrumda rutubet ve su basması gibi problemler yaşamanız mümkündür. Eğer bodrum katını kiler olarak ya da oturma odası olarak kullanmak istiyorsanız, su tesisatıyla ya da rutubet ile ilgili bir problem yaşamayacağınızdan emin olmalısınız.

15. Yalıtım

Eski evlerin duvarlarında ya yalıtım yoktur ya da yalıtım zeminin altındadır. Bu yüzden evinize yalıtım yaptırma durumunda kalabilirsiniz. Yalıtım sayesinde her ne kadar ödeyeceğiniz faturanız miktarı düşsede, ilk etapta birkaç bin lirayı gözden çıkarmanız gerekecektir.

16.  Düz olmayan merdivenler

Düz olmayan merdiveler ve basamaklar evlerde her ne kadar küçük bir problem olarak gözükse de, bu durum beklenmedik kazalara sebep olabilir.

17. Buzdolabı için su hattı

Buzdolaplarında su hattı sayesinde su ve buz üretmesi göreceli olarak yeni bir icat sayılabilir. Eski evlerde bu hat olmadığı için buzdolabınız için yeni bir su hattı açtırmanız gerekecektir.

18. Yapmak zorunda kaldığınız projeler

Eski evlerde kendinizin yapmak zorunda olduğunuz projelerle karşılaşabilirsiniz ve yenilenmesi gereken projeler hem zamanınızı hem de paranızı alacaktır.

19. Hiçbir alan kare değildir

Yeni evlerin yapıları genelde kare şeklindedir; ancak eski evler bu yapıda değildirler ve eski evlerin farklı yapıları tadilatı daha zor ve masraflı hale getirmektedir.

20. Tarihsel engeller

Eski evlerin tarihi değeri olduğundan dolayı inşaat konusunda ve onarım konusunda özgürce davranamayabilirsiniz.

Bazı eski evlerde, evlerin tarihi değerinden dolayı kısıtlamalarla karşılaşabilirsiniz. Bu kısıtlamalar evi yeniden şekillendirmenize hatta evinizin rengini değiştrememenize kadar ileri gidebilir. Bu durum sonucunda tahmininizden daha çok para harcamanıza ve satarken de zorlanmanıza neden olacaktır.

Kaynak:

wisebread.com

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale