Eğer sevgiliniz veya eşiniz size kötü davransa veya size şiddet uygulasa bunu fark ederdiniz değil mi? İlk bakışta bunu fark etmemenin imkansız olacağını düşünebilirsiniz. Oysa gerçekte birçok kadın, eşi tarafından gördüğü şiddetin farkında bile olmuyor.
Eşi tarafından kötü muameleye maruz kalan veya şiddet gören birçok kadın, ilişkideki sorunun başka bir şey olduğunu düşünerek aylarını, hatta yıllarını geçirebiliyor. Kimisi eşinin veya sevgilisinin kötü bir huyu olduğunu, kimisi de öfke kontrolü konusunda zayıflıkları olduğunu düşünüyor. Hatta bazı kadınlar, hatanın kendilerinde olduğunu sanıyor. Birçok toplum, şiddet konusunu konuşmayı sevmiyor. Bu yüzden birçok kadın, şiddet gördüğünü kendine dahi söyleyemiyor.
İlgili yazı: Şiddet kurbanı kadınlara ücretsiz dövme yapan sanatçı umut dağıtıyor
En sık karşılaşılan yanılgılardan biri de şiddetin sadece fiziksel olduğu düşüncesidir. Oysa şiddetin duygusal, psikolojik, finansal ve cinsel olmak üzere birçok çeşidi var. Bunlar da en az fiziksel şiddet kadar acı verici olabilir.
Uplifers olarak ilişkilerde zaman zaman fark edilmeyen ama şiddet örneği olan davranışları bir araya getirdik. Şimdi kendinize şu soruyu sorun; eşiniz veya sevgiliniz bu davranışlardan herhangi birini gösteriyor mu?
1. İstediğinizi veya ihtiyacınız olanı sevme özgürlüğünü elinden alma
Şiddete meyilli kişiler, eşlerini kontrol altında tutup kendileri için seçim yapmalarına izin vermez. Kendinizi, eşinizi öfkelendirmeden ne istediğinizi veya neye ihtiyacınız olduğunu soramaz bir halde bulabilirsiniz.
2. Küçük düşürme
Şiddete meyilli eşler, çok fazla eleştiri yöneltebilir. Fikirlerinizi, inançlarınızı, bedeninizi, duygularınızı aptalca veya yanlış bulabilirler. Bir süre sonra ne giyeceğiniz, ne yemek yapacağınız, kimlerle arkadaşlık edeceğiniz konusunda kendinizi sürekli sorgular halde bulabilirsiniz.
3. Öngörülemez ve değişken olma
Şiddete meyilli eşler bazen kabul edilemez, bazen de çok pozitif davranışlar sergileyebilir. Bu nedenle davranışlarını öngörmek çok güçtür. Bu tür erkeklerle birlikte olan kadınlar, eşlerinin ne yapacağını bilmedikleri için kendilerini sürekli diken üstünde hissederler.
4. Şiddet içeren davranışlarından ötürü başkalarını suçlama
Şiddete meyilli kişiler, çok nadiren bu davranışlarının sorumluluğunu alırlar. Şiddet, onlardan başka herkesin suçu olabilir. Patrondan kaynaklanan stres, çocukların yaptığı gürültü ve daha birçok şey onların damarına basmış olabilir.
5. Sessizliği ceza veya ürkütme için kullanma
Şiddete maruz kalan kişiler, eşlerinin hoşuna gitmeyen bir şey yaptıklarında çok farklı şekilde cezalandırılabilirler. Bunlardan biri de “sessizlik” olabilir. Şiddet mağduru, sessizliğin arkasından ne geleceğini bilmediği için bu ceza çok ürkütücü olabilir.
İlgili yazı: Hayatınızın kontrolünü kendi elinizde tutabilmenizin 10 yolu
6. Parasız bırakma
Şiddete meyilli kişiler, söz konusu para olduğunda fazlasıyla kontrol edici olabilirler. Parayı önemli bir kontrol aracı olarak gören bu kişiler, eşlerinin paraya veya araba, telefon gibi bazı eşyalara erişimini kısıtlarlar.
7. Davranışlarından dolayı özür dileyip, değişeceğine söz verme ancak bu sözleri hiçbir zaman tutmama
Şiddete meyilli eşler bazen de çok koruyucu ve yardımsever davranışlar sergileyebilir. Bu “balayı dönemlerinde” kötü davranışları için özür dileyebilir ve değişeceğine söz verebilir. Ancak şiddet döngüsel bir şeydir. Değişeceğine söz vermiş olsa da, bir süre bunu devam ettirir ancak sonrasında davranışları yine bozulmaya başlar.
Kaynak:
MindBodyGreen