Erteleme alışkanlığınızdan basit teknikler izleyerek kurtulun
Hepimiz erteleriz. Ertelediğimiz bazen uyku, bazen önemli bir iş, bazen patronumuzun bize verdiği bir görev, bazen de kendi hayatımızdır. Ertelenen şeyler farklılık gösterebilir. Ancak değişmeyen bir şey varsa o da etrafınızda gördüğünüz herkesin erteliyor olmasıdır. Peki ertelemek hepimizin bir şekilde yolunun düştüğü bir yerse, bundan kaçınmak için yapabileceğimiz bir şeyler de var mıdır? Bu sorunun cevabı ‘evet’. Yazar Tim Ferriss’e göre ertelemek, genellikle sevmediğimiz ya da gözümüze çok zor görünen işler söz konusu olduğunda başvurduğumuz bir şey. Ve bunları kendimiz için daha kolay ya da daha az sevimsiz hale getirirsek erteleme huyumuzdan da belli ölçülerde kurtulabiliriz. Aşağıda Ferriss’in konuyla ilgili önerdiği taktikleri bulabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: 7 adımda üretici olmanın rotası
İşlerinizi en küçük parçalara bölün
Ferriss, yapamayacağınızı düşündüğünüz büyük işleri yapmanın en kolay ve en iyi yolunun onları küçük parçalara bölmek olduğunu ifade ediyor. Bunun için ihtiyacınız olan şey öncelikle bir zaman çizelgesi. İşlerinizi kendiniz için önem sırasına göre sıralayabilirsiniz. Çok zamanınızı alacak bir şey yapmanız gerekiyorsa bunu da yine küçük parçalar halinde yapabilirsiniz. Böylelikle kendinize fazla yüklenmeden işinizi programlı bir şekilde bitirmiş olacaksınız.
Kendinize fazla yüklenmeyin
Bir işi azar azar yapmak, onu hiç yapmamaktan iyidir. Bunu unutmayın. Ferriss’in bu noktada önerdiği şey, yaptığınız işten sıkılıp daha sonra ertelememek adına daha fazlasını yapabileceğiniz durumlarda bile planladığınız kadarını gerçekleştirmeniz. Bir kitabın tamamını bir günde okuyup bitirmeyi istiyor olabilirsiniz. Ancak o gün o kitabı bitirmeye çalışmanız, sıkılmanıza ve ertesi gün kitabı elinize hiç almamanıza neden olabilir. Bu nedenle kendinize yüklenmemeyi seçin.
Basitleştirin
Ertelediğiniz işleri mükemmel veya kusursuz yapma fikri çok çekici görünebilir, fakat gerçekçi değil. Gerçekçi olun ve mükemmeliyetçiliği bir kenara bırakın. Yapmanız gerekenlerin mükemmel olmasını isteyip hiç yapamamak yerine daha basit şekilde gerçekleştirmeyi tercih edin. Üstelik bu şekilde bir işi yapmış olmanın mutluluğunu da hissedebileceksiniz.
İlginizi çekebilir: Mükemmeliyetçilik, erteleme alışkanlığı ve psikolojik stres arasında nasıl bir ilişki var?
Tim Ferriss, yukarıda yer verdiğimiz önerilerin yanı sıra erteleme konusunda zaman yönetiminin de önemli bir yeri olduğunu belirtiyor. Ferriss’in bu konuda değindiği iki önemli kavram ise Pomodoro tekniği ile Parkinson kanunu.
Parkinson kanunu bir işi bitirmek için ne kadar zamanınız varsa o işi bitirmenizin o kadar zaman alacağı mantığına dayanıyor. Yani herhangi bir şey için ayırdığınız zaman oldukça önemli. Bu nedenle işlerinizi küçük zaman birimlerinde ve çok fazla yaymadan halledebilmeniz önem taşıyor. Bu konuda uygulayabileceğiniz bir zaman yönetimi tekniği ise Pomodoro tekniği. Bu konuda oldukça sık başvurulan yöntemlerden biri olan Pomodoro, esasen 25 dakika çalışıp 5 dakika ara vermeye dayalı bir sistem. Ancak Ferriss, kişinin sıkılmadan küçük zaman birimlerinde çalışabilmesine olanak kılan Pomodoro tekniğini kendinize uyarlayabileceğinizi ve kendiniz için 25 dakika yerine daha kısa veya belki daha uzun zaman birimleri belirleyebileceğinizi ifade ediyor.
İlginizi çekebilir: Pomodoro tekniğini kullanarak zaman yönetimini öğrenmenin yolları
Ferriss’in ertelemeyle ilgili önerilerini dinlemek için aşağıdaki videoya tıklayabilirsiniz:
Kaynak
bigthink