Botoks yüzdeki kırışıklıkları önlemek adına yapılan en başarılı tıbbi operasyonlardan biri olarak bilinse de, aynı zamanda günümüzde bundan başka birçok tıbbi uygulama da kullanılıyor. Doktorlar Botox’u migren ağrılarından şaşılığa, mesane kası kasılmalarından göz kapağındaki aşırı terlemeye kadar birçok farklı rahatsızlıkta kullanıyorlar. Botox tüm bunların yanı sıra geçici felç tedavisinde de kullanılıyor.
Yapılan son araştırmalar gösteriyor ki, Botox cinsel işlev bozukluğunun tedavisinde de kullanılabilir. Vajinismüs gibi vajina girişini çevreleyen pelvis kaslarının istemsizce kasılmasıyla cinsel birleşmede ağrıya ve acıya neden olma durumununda Botox’un alternatif bir tedavi yöntemi olarak kullanılabileceği belirtiliyor. Botox’un fayda sağlayabileceği tek cinsel problem bununla da sınırlı değil. Aslında, Botox’un, erken boşalma sorununda da yeni bir tedavi yöntemi olarak kullanabileceğini işaret ediliyor.
İlgili yazı: Erkeklerde en sık görülen cinsel problemler ve sebepleri
Yapılan bir araştırmada, araştırmacılar erkek bir farenin, insanların da cinsel bölgesinde bulunan bulbospongiosus kaslarına Botox enjekte ederek etkisini ölçmeye çalışıyorlar.
Bu yüzeysel kas erkekte penisin yan taraflarından bacak arasına kadar olan bölgede bulunuyor ve boşalmada önemli rol oynuyor. Bilim insanları yaptıkları araştırmalarda, bu kası geçici olarak paralize ederek farelerin boşalma sürelerini uzatmayı amaçlıyorlar.
33 erkek fare seçiliyor ve her birinin bulbospongiosus kaslarına rastgele 3 enjeksiyondan biri vuruluyor. Enjeksiyonlardan birinde yarım ünite Botox, birinde tam ünite Botox ve birinde ise saline (plasebo) bulunuyor. İğne vurulduktan iki gün sonra uzmanlar farelerin seksüel davranışlarını değerlendiriyorlar.
Farelerin aldığı enjeksiyonun türünden bağımsız olarak, hala hepsi boşalmaya devam edebiliyor. Fakat Botox enjekte edilen fareler, plasebo enjekte edilen diğer farelere göre önemli ölçüde daha geç boşalıyorlar.
Botox’un erken boşalma sorununu çözebileceği konusunda umutlandırıyor
Plasebo durumunda, boşalma süresi ortalama 6.5 dakikanın biraz üstünde yer alırken, yarım doz Botox alan farelerde bu süre 8.5 dakikaya, tam ünitede ise neredeyse 10 dakikaya çıkıyor. Botox enjekte etmenin farelerde herhangi bir olumsuz etkisine rastlanmıyor.
Bu noktada erken boşalma konusunda problem yaşayan erkeklerde Botox’un güvenli ve etkili bir yöntem olarak kullanıp kullanamayacağımız sorusu kafamızda canlanıyor. İster inanın ister inanmayın, bu sorunun cevabını bu yılın sonlarına doğru alabiliriz. Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından yönetilen ClinicalTrials.gov sitesinin kayıtlarında ‘Erken boşalma için etkili ve güvenli Botox araştırması’ bulunuyor. Klinik deney için verilerin toplanmasının tamamlanmasının Aralık ayı içerisinde olacağı belirtiliyor.
Botox tedavisinin yaygınlaşıp yaygınlaşmayacağı belirsiz
Bununla birlikle, sonuçlar ne olursa olsun, Botox’un erken boşalma tedavisinde yaygın olarak kullanılması konusunda çok da emin olmamamız gerekiyor. Öncelikle Botox oldukça pahalı bir ilaç ve arzulanan etkiye ulaşmak için ne kadar kullanılması gerektiği ve etkinin muhafaza edilmesi için ne sıklıkla almamız gerektiği konusunda kesin bir bilgiye sahip değiliz. Ayrıca, Botox’un insanlar üzerinde oluşturabileceği yan etkiler konusu da tam olarak açıklığa kavuşmuş durumda değil.
Dahası, bu operasyon için doktora gittiğinizde ve doktor alt bölgenize bir iğneyle yaklaştığında oldukça rahat hissetmeniz gerekiyor. İğne korkusu olan birçok insan için bu o kadar da kolay bir durum değil ne yazık ki. Yine de, erken boşalma konusunda hala yan etkileri olmayan eski yöntemlere de sahibiz.
Kaynak:
lehmiller.com