Dikkat eksikliği deyince hep aklımıza çocuklarda görülen dikkat eksikliği gelmektedir. Halbuki yetişkin bireylerde de dikkat eksikliği görülmektedir. Erişkinlerde dikkat eksikliğinin çok bilinmemesinin nedeni bu kişilerin kendilerini bilip dikkat gerektiren mesleklere yönelmemiş olmasıdır. Yanılıp da bankacılık, muhasebecilik gibi meslekleri seçtiklerinde çok sıkıntı yaşamaktadırlar. Yaptıkları hesapları defalarca kontrol etmekte, belki çok hatalar yapmasalar da sürekli hata yaparım korkusunu yaşamaktadırlar. Yoğun dikkat problemi nedeniyle öğrenim hayatında zorluk yaşayanlar, ilerleyen zamanlarda okuma ve dikkat gerektiren işlere yönelmeyi tercih etmemektedirler.
Erişkinlerde dikkat eksikliğinin en büyük belirtileri trafikte sık sık ufak kazalar yapmaları, iş ile ilgili konularda unutkanlıktan şikayet etmeleri, bir konuyu dinlerken çabucak kopmaları, okudukları bir konu hakkında konuşmaları gerektiği zaman hafızalarında bir şey kalmadığını fark etmeleridir.
Erişkinlerde dikkat eksikliği olduğunda yapılması gerekenler
- Sık sık ara vermek
Herhangi bir iş yaparken sık sık ara vermek, dikkati tekrar toplamaya faydalı olur. Ara vermek beynin kısaca kendisini toplayıp yeniden konsantre olmasını sağlar.
- Resim ve müzik ile uğraşmak
Her iki sanat dalı da dikkati yoğunlaştırıcı etki yapmaktadır. Sonuçta her ikisi de dikkat gerektiren sanat dalıdır. Hele müzik aleti çalmak, sürekli bir dikkat gerektirmektedir. Bu yüzden başlangıçta dikkat eksikliği olsa bile, kişi bir süre sonra daha iyi hale gelmektedir.
- Dikkat gerektiren sporlar yapmak
Tenis, masa tenisi, okçuluk, atıcılık, basketbol özellikle yoğunlaşma ve dikkat gerektiren sporlar olup dikkati toplamayı sağlar. Bunları düzenli olarak yapan kişilerin bir süre sonra dikkatlerini daha kolay toparlayabildikleri gözlenmiştir.
- Bilgisayar oyunları ve uzaktan kumandalı oyuncaklardan yararlanmak
Genelde “büyükler oyun oynar mı” diye düşünülür. Bilgisayar oyunları çok fazla zaman geçirilmediğinde dikkati toplamaya yardımcı olur. Uzaktan kumandalı uçak, uzaktan kumandalı araba kullanmak da dikkati yoğunlaştırmayı arttırmaktadır. Dikkat eksikliği olan kişiler, bu uygulamalarla giderek dikkatleri daha çabuk toplanmakta ve daha uzun süreler dikkatlerini verebilmektedirler.
- Alkol kullanımını azaltmak
Alkol beyin fonksiyonlarını bozan ve bilindiği üzere dikkatsizlik nedeniyle kazalara yol açan bir maddedir. Bu yüzden alkol kullanımında aşırıya kaçılmaması gerekir.
- Neurofeedback yöntemine başvurma
Neurofeedback, beyni eğiterek dikkati toplayan bir yöntemdir. Kafaya bağlanan elektrotlar ile beyin dalgaları ölçülmekte, bu esnada kişiye monitörde film seyrettirilmektedir. Dikkatini verebildiği zaman görüntüler bozulmazken, dikkatinin dağıldığı durumlarda görüntüler de bozulmaktadır. Tekrar dikkatini verebildiğinde ise görüntülerin tekrar düzelmesi nedeniyle dikkatini yoğunlaştırmayı öğrenmektedirler. Bu yöntem günde 45 dakikalık 2 seans olmak üzere 10 gün ya da tek seans 20 gün uygulanarak dikkati toplamaya faydalı olmaktadır.
- İlaç kullanımında dikkatli olmak
Erişkinlerde çok gerekmedikçe ilaç kullanmak gerekmediğini düşünüyorum. Sonuçta artık bir hayatları var ve ömür boyu ilaç kullanmak zorunda olmamalılar. Ancak dikkat gerektiren bir işleri varsa, uzun yolda araba kullanacaklarsa, hesap işleri ile uğraşıyorlarsa doktor kontrolünde belli bir süre ilaç kullanmaları dikkatlerini arttıracaktır.
Sonuç olarak erişkin dikkat eksikliği çok sık gözlenmese de yaşam kalitesini düşürmektedir. Hafif olduğu durumlarda yukarıda bahsedilen önlemler, daha fazla olduğu durumlarda ise ilaç tedavisi uygulanması işe yaramaktadır.
İlginizi çekebilir: Vücudumuzun gönderdiği ve dikkate almamız gereken sinyaller