Protez bir engelse, Pamela Anderson da engelli midir?
Aslında engel dediğimiz zaman aklımıza ilk gelen ya yolumuzdaki engeller ya da engelli diye nitelendirdiğimiz omurilik felçlisi veya diğer şekillerde protez, tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kalan insanlar oluyor. Engelleri de en iyi onlar aşıyor. Yazıyı okuyup, videoları izlediğinizde eminim hayatınız değişecek ve ne kadar kötü hissediyor olursanız olun gerçekten iyi hissetmeye başlayacaksınız. Engelleri en iyi onlar aşıyor derken ne demek istediğimi de daha iyi anlayacaksınız.
Özel mi? Engelli mi?
Adım Adım bünyesinde desteklediğimiz sivil toplum kuruluşlarından birisi de Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği ve bu sayede son iki yıldır bu konu üzerine çok fazla makale okuma, video izleme ve bu durumda olan insanlarla bir arada bulunma fırsatım oldu. Fırsat diyorum çünkü hayatıma çok şey kattılar. Fakat son zamanlarda izlediğim iki TED konuşması ile zaten içimde yeşeren düşüncelere cevap bulmuş oldum. Kimileri engelli derken kimisi de bu arkadaşlarımıza özel diyor. Ben her seferinde özel olmadıklarını onların da benden bir farkları olmadıklarını savundum durdum. Hatta engelli demek bile bana garip geliyordu. Çünkü engelli olanlar onlar değildi ki! Derken TED videolarından birisinde Biofizikçi Dr. Hugh Herr’ in konuşmasında doğru tanımlamayı buldum. Dr. Herr, engelli olanlar bizler değil teknoloji ve tıptır diyor. Bunu da çok güzel açıklıyor. Normal bir ayakkabıyı bile protez olarak düşünürsek vücudumuz ile iyi etkileşime sokamayabiliyoruz ve ayaklarımız su toplayabiliyor. Kendisi de böyle bir duruma düşünce engelleri aşmak adına çalıştığı bilim dalını bu alana yönelterek çözüm üretmiş.
Engelleri aşmak!
Gelelim Pamela Anderson meselesine. Bu da nereden çıktı demeyin sakın… Olimpik atlet, aktrist ve model Aimee Mullins “12 Bacağım” adlı konuşmasında bu soruyu yöneltiyor. İnsanların estetik ve güzellik anlayışlarının artık değişmeye başladığını ve bunun dünyaya yayılması gerektiğini anlatıyor. Pamela Anderson’ un vücudunda benden daha fazla protez ( silikon vb. ) var fakat ona kimse engelli demiyor! İnsanların engel dediği bu durumu potansiyele çevirip kendi boyunu istediği gibi uzatıp kısaltmaktan tutun da engelleri aşmak için türlü türlü yöntemler geliştirmiş.
Yazının başında Adım Adım bünyesinde, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD)’ni desteklediğimizi söylemiştim. Bu hafta 5 Ağustos Çarşamba günü Caddebostan antrenmanından sonra 21:30’ da TOFD bir etkinlik düzenliyor. Pilates eğitmeni Jale Özen hanım nefes ve pilates etkinliği yapacak. Tüm Uplifers okuyucularımızı etkinliğe bekliyoruz. Etkinliğe gidecekler yanlarında mat götürürlerse iyi olur. Adım Adım’a ve Çaylak Antrenmanlarına bu linklerden üye olabilirsiniz.
Yazıma Aimee Mullins’ in sunumunu bitirirken okuduğu Sheakspear’ ın Venedik Taciri oyunundaki karakterlerinden Shylock’un sözleri ile son vermek istiyorum:
“Bizi delerseniz, kan akıtmaz mıyız? Ve bizi gıdıklarsanız, gülmez miyiz? Bizleri güzel kılan insanlığımız ve onunla gelen tüm potansiyelimizdir.”
Engellerinizi özellikle de beyninizde yarattığınız engelleri aşın ve potansiyelinizi kullanın.
İyi hissedin; iyi yaşayın!…
Soru, görüş ve önerileriniz için, Twitter ve İnstagram‘dan bana ulaşabilirsiniz.