X

Endomorf vücut tipine sahipseniz nasıl beslenmelisiniz?

Endomorf vücut tipi olan insanlar yavaş bir metabolizmaya sahip olma eğilimindedir, bu da kilo almalarını ve kilo vermelerini zorlaştırır. Bu aynı zamanda kas büyümesini de engeller. Bununla birlikte, belirli bir diyet ve egzersiz planını takip etmek endomorfik bedenleri olan kişilerin sağlık hedeflerini gerçekleştirmelerine ve sürdürmelerine yardımcı olabilir.

Endomorf beden tipi olan insanlar genellikle, boyları ne olursa olsun, geniş bir bel ve geniş kemiklere, eklemlere, kalçalara ve yumuşak, yuvarlak bir gövdeye sahiptir. Endomorfik bir vücuda sahip kişiler diyet yapma, kas kütlesi kazanma ve egzersiz yapmalarını zorlaştıran özelliklere sahip olabilir.

1940’lı yıllarda psikolog William Sheldon üç ana vücut tipini veya somatotipi tanımladı: Ektomorfik, mezomorfik ve endomorfik.
Bunlardan, endomorfik tipe sahip olan insanlar, muhtemelen daha büyük yapıları nedeniyle, yavaş bir metabolizmaya sahip olma eğilimindedir. Daha yavaş bir metabolizmaya sahip olmak, vücudun fazla kaloriyi yağa dönüştürme olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelebilir. Bu nedenle, endomorfik bedenleri olan kişilerin ne yediklerini, ne zaman yediklerini daha fazla kontrol etmeleri gerekebilir. Ayrıca, bu insanlar genellikle daha büyük bir yapıya sahiptir ve fazla ağırlık taşırlar, bu nedenle sedanterizme daha yatkın olabilirler.

Endomorf vücut tipi olan insanlar kas kütlesi kazanmakta zorlanabilir, çünkü aşırı vücut yağları östrojen hormonunun salınımını tetikler. Östrojen seviyelerindeki artış, testosteron gibi kas gelişimini destekleyen hormon seviyelerini azaltma eğilimindedir.

Kaçınılması gereken yiyecekler

Genellikle endomorfik vücut tipinde olan insanlar, meyve, sebze ve rafine edilmemiş, yüksek lifli gıdalardan elde edilen sağlıklı yağları, proteinleri ve karbonhidratları dengeleyen bir beslenme planından yararlanabilir.

Protein bakımından zengin veya sağlıklı tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlardan zengin bazı yiyecek örnekleri şunlardır:

  • Az yağlı süt, yoğurt ve peynir gibi az yağlı süt ürünleri
  • Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları
  • Çoğu balık türü, özellikle yağlı balıklar
  • Bitkisel olmayan bitkisel yemeklik yağların çoğu, özellikle zeytin, kanola ve avokado yağı
  • Yumurta ve yumurta akı
  • Badem, fındık ve ceviz de dahil olmak üzere kuruyemişler

Bir endomorf diyetine uygun bazı karbonhidrat örnekleri şunları içerir:

  • Kuru fasulye ve barbunya fasulyesi, mercimek ve nohut gibi baklagiller
  • Meyveler (kavun ve ananas hariç)
  • Brokoli, karnabahar ve kereviz gibi nişastalı sebzeler
  • Kepekli tahıllar ve %100 öğütülmüş tam buğday ekmeği gibi tam tahıllı veya tam buğday ürünleri
  • Tatlı patates, mısır ve havuç gibi bazı nişastalı sebzeler
  • Quinoa ve amaranth gibi bazı rafine edilmemiş nişastalı sebzeler

Amerikan Egzersiz Konseyi’ne (ACE) göre, endomorf vücut tipine sahip insanlar karbonhidratlara ve insüline karşı daha duyarlı olma eğilimindedir. İnsülin, kan şekerlerinin hücrelere girmesini sağlayan bir hormondur. Bu nedenle, endomorf bir diyeti izleyen kişiler, karbonhidrattan yoğun yiyecekleri, özellikle beyaz un ve şeker gibi rafine karbonhidratları sınırlamalıdırlar.

Karbonhidratlar bakımından zengin besinler kan akışına hızla şekeri salıvererek kan şekeri artışına neden olur. Vücudun bu şekerleri yağ olarak yakması, enerji olarak yakmasından daha muhtemeldir. Endomorfik vücut tiplerinin fazla kalorileri yağa çevirme olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle, endomorf bir diyet uygulayan insanlar da kalorisi yoğun, ancak besin açısından fakir olan yiyeceklerden uzak durmayı tercih etmelidirler.

Endomorf beslenme sürecinde sınırlandırılması gereken veya sakınılması gereken bazı yiyecek örnekleri şunlardır:

  • Beyaz ekmek, beyaz pirinç, geleneksel makarna ve simit
  • Şekerler, çikolatalar ve diğer tatlılar
  • Fırın ürünleri ve kekler
  • Alkolsüz şekerli içecekler, enerji içecekleri ve spor içecekleri
  • Kepek gevreği, hazır yulaf ezmesi ve pirinç gibi rafine tahıllar
  • Ağır işlenmiş veya kızartılmış gıdalar
  • Krema, çırpılmış krema ve dondurma gibi zengin süt ürünleri
  • Kırmızı et
  • Sodyum bakımından zengin yiyecekler
  • Alkol
  • Hindistan cevizi yağı gibi birçok doymuş yağ içeren yemeklik yağlar

Özetle;
Endomorf vücut tipi olan insanlar daha kolay kilo alabilirler ve yavaş bir metabolizma, düşük kas kütlesi ve yüksek miktarda vücut yağına sahip olma eğilimindedirler. Endomorf diyet planları genellikle rafine karbonhidratlardan kaçınmaya ve sebze, fındık, meyve ve tam tahıllı yiyeceklerden elde edilen sağlıklı yağ, protein ve karbonhidrat yemeye odaklanmalıdır.

Endomorf beslenme planlarının çoğu ayrıca kalorileri yakmak, metabolizmayı artırmak ve yağsız kas inşa etmek için düzenli kardiyovasküler ve kuvvet egzersizlerini içermelidir.

İlginizi çekebilir: Karaciğer detoksuyla metabolizmanızı hızlandırın

Hanife Kara: Diyetisyen Hanife Kara, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden başarıyla mezun oldu. Üniversitede aldığı eğitim süresince birçok kamu ve özel sağlık kuruluşunda uzun dönemli stajlar yaptı. Sağlıklı yaşam ve zihinsel gücün insan vücudu üzerine etkisi kavramları ile yakından ilgili olan Pozitif Diyetisyen; 2018 yılında aldığı eğitim programını başarı ile tamamlayarak, “Yaşam Koçu” unvanını kazanmış ve mesleğine yeni bir boyut katmıştır. Ege Üniversitesi Fitorerapi Yüksek Lisansı ile eğitim hayatı devam etmektedir. Şu an İzmir'de Pozitif Diyetisyen Hanife Kara beslenme ve diyet danışmanlığı merkezinin kurucu diyetisyenidir.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale