X

Endişenizi artıran 4 besin: Hangi gıdalar, hangi duyguları tetikliyor?

Zor geçen 2021 yılının son günlerine yaklaşırken, kendinizi yorgun ve stresli hissediyor olabilirsiniz. Günlük hayatınızdaki rutinler, ekonomik sorunlar ve pandemi gibi birçok faktörün etkilediği stres seviyenizi aslında besinlerle de tetikleyebiliyorsunuz. Aslında stresliyken yediğiniz birçok besinin sizi mutlu ettiğini düşünseniz de, başta kan şekeri düzenini bozarak sizi tekrar tekrar yemeye itiyor, bağımlılık yaratabiliyor, bedensel stres seviyelerini artırarak kaygı duymanıza yol açabiliyorlar. Belki bu yazıdan sonra, yeni yıl hedeflerinize aşağıdaki besinlerden vazgeçmeyi dahil edebilirsiniz.

1. Alkol

İster inanın ister inanmayın, sosyal kaygıyı bastırmak için sıklıkla kullanılan içecek aslında onu daha da kötüleştiriyor. Sinirlerinizi yatıştırıyor gibi görünse de, alkolün hidrasyon ve uyku üzerinde olumsuz bir etkisi olabiliyor.

Alkol, beyindeki serotonin ve nörotransmiter seviyelerini değiştirir ve bu da kaygıyı daha da artırır. Ve alkol tükendiğinde, gevşemiş olsanız da daha da endişeli hissedebilirsiniz. Ilımlı bir şekilde içmek -kadınlar için günde yaklaşık 1 kadeh ve erkekler için de günde 2 kadeh- doktorunuz size onay verdiği sürece genellikle güvenlidir.

Alkol yerine geçecek bir ikame yok gibi görünse de yeni nesil içeceklerden kombucha çeşitleri, mineralli sular alkol yerine elinizi oyalamaya yardımcı olabilir. Mocktails veya süslü, köpüklü su gibi özel hissettiren içecekler de sosyal durumlarda iyi bir seçenek olabilir.

2. Kafein

Ulusal Kahve Birliği’ne göre, Amerikalıların yüzde 62’si her gün kahve içiyor ve günlük ortalama 3 fincandan biraz fazla. Türkiye’de de durum çok farklı değil. Ancak en sevdiğimiz sabah ritüeli, endişe söz konusu olduğunda faydadan çok zarar veriyor olabilir.

Yüksek kafein seviyeleri sadece kaygı ve siniri artırmakla kalmıyor, aynı zamanda iyi hissetmemizi sağlayan serotonin üretimini de azaltarak depresif bir ruh haline neden olabiliyor.

Tipik olarak, kafein düşük dozlarda güvenlidir. Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), ortalama bir yetişkinin genellikle tehlikeli veya olumsuz etkiler olmadan günlük 400 miligrama (mg) kadar güvenilir kafein kaynağı tüketebileceğini bildirmektedir.

2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre günde 400 mg’dan fazla kafein tüketen birçok yetişkin ve ergenin anksiyete ve duygu durum bozuklukları bildirdiği bulunmuş. Yeni nesil kahvecilerden alınan orta boy bir sade filtre kahvenin yaklaşık 310 mg kafein içerdiği göz önünde bulundurulursa güvenilir doz birçok kişi tarafından epey aşılabiliyor.

Ayrıca çay, çikolata ve gazlı içeceklerde de kafein bulunduğunu ve endişeli duygulara katkıda bulunabileceğini unutmayın. Kafeinli içecekler yerine nane, lavanta ve melisa çayı gibi bitki çayları, yatıştırıcı etkileri olan içecekler tercih edebilirsiniz.

3. Şekerli yiyecekler

Zamanın yüzde 100’ünde şekerden kaçınmanın bir yolu yoktur çünkü meyve gibi yemeyi sevdiğimiz yiyeceklerin çoğunda şeker doğal olarak bulunur. Ancak eklenen şekerler farklı bir konu…

Eklenen şekerler, kan şekerinizin ani bir şekilde inip çıkmasına neden oluyor, bununla birlikte enerjiniz de yukarı ve aşağı gidiyor. Kan şekeri düştüğünde, ruh haliniz kötüleşiyor ve kaygı düzeyleriniz yükselebiliyor. Çok miktarda işlenmiş şeker tüketmek endişe, sinirlilik ve üzüntü duygularını tetikleyebiliyor.

Kaçınmayı veya en aza indirmeyi düşünmeniz gereken eklenmiş şeker kategorisine giren yiyeceklerin hepsi tatlı değil üstelik. Örneğin, kahvaltılık gevrekler, ketçap, salep, limonata gibi besinlerde de şeker ilavesi olabilir. Şeker yerine kuru meyveler, taze meyveler veya stevya gibi doğala yakın tatlandırıcılar kullanılabilir.

4. Rafine karbonhidratlar

Rafine karbonhidratlar diyabet, kalp hastalıkları, obezite gibi hastalıkların görülme riskini artırır. Rafine karbonhidratlar, lifler ve mikro besin maddeleri açısından fakir gıdalardır. Sadece kronik hastalıklara sebep olmakla kalmaz, aynı zamanda kan şekeri düzenini bozarak stresi artırabilir.

Beyaz un ve beyaz unlu gıdalar, pirinç, mısır, patates gibi besinler kan şekerini hızla yükseltip hızla düşürebilirler. Bunlar yerine kepekli pirinç, yulaf, tam tahıllı unlar, tam buğday unlar, bulgur, kinoa, tam buğday makarna gibi alternatifleri değerlendirebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Sürdürülebilir sağlıklı beslenmeye başlamak için 10 küçük adım

Diyetisyen Müge Bozok: 2008 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden başarı ile mezun oldu. Türkiye’nin ilk Tıp Merkezi İntermed’de kariyerine başladı, bu merkezde çeşitli branşlarda doktorlar ile hastalıklarda beslenme tedavisi, sağlıklı beslenme, obezite tedavisi, adölesan çağı beslenme eğitimleri, hamile ve emzirme döneminde beslenme gibi birçok alanda çalıştı. 2011 - 2017 yılları arasında Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun kurucusu olduğu Yaşasın Hayat! Kliniğinde mesleğine devam etti. Diyetisyenlik mesleğinin yanı sıra sağlıklı yaşamın yapıtaşları olan beslenmenin ve egzersizin vazgeçilmez olduğunu düşünerek, uluslararası çeşitli eğitimlerden geçerek profesyonel olarak pilates eğitmeni oldu. 4 senelik profesyonel pilates eğitmenliğinin yanı sıra çok sevdiği yoga seanslarının ileri seviyesine giderek çeşitli yoga eğitimlerinde katılıp “Yoga Alliance” sertifikasını almaya hak kazandı. 2017 yılında ise mesleki bilgi ve tecrübesiyle danışanlarına ve öğrencilerine daha kapsamlı hizmet verebilmek için “Revita” isimli kendi beslenme danışmanlık ve pilates - yoga stüdyosu yaşam merkezini kurmuştur.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale