Endişelerle başa çıkmanın 6 yolu: Korkularınızla yüzleşin
Kimi zaman karşılaştığımız engelleri başa çıkılması çok zor durumlarmış gibi algılıyoruz. Bu da genelde uzun vadeli sorun çözümüne odaklanmak yerine kendimizi ¨kaç ya da savaş¨ diye nitelendirebileceğimiz bir savunma mekanizması döngüsünde bulmamıza sebep oluyor. Sorunları göz ardı etmeye çalışarak da daha uzun vadeli bir gerginlik sürecine girebiliyoruz. 15 yılı aşkın deneyimi ile, davranış uzmanı Melanie A. Greenberg, pshcologytoday.com’da, endişelerle başa çıkmanın yöntemlerini kaleme alıyor. Fobiler, panik ataklar ve kronik endişeleri en az seviyeye indirgeyebilmek için yaptığı çalışmalarda 6 yöntem sunuyor:
İlginizi çekebilir: Anksiyete bozukluğu (kaygı bozukluğu) nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?
1. Sıkıntıları çözümleyebilmek
Karşılaştığımız herhangi bir sıkıntı ile yüzleşme evresinde ne yazık ki gerginlik seviyemiz arttığı için, sonuçların çok ağır olabileceğini düşünürüz. Oysa ki bu sadece bir varsayımdır ve çoğu zaman korkulacak derecede bir durum ile karşılaşmayız. Bu aşamada, başımıza gelen tatsızlıkları bir yere kaydedip, hangilerinin tahmin ettiğimiz ya da etmediğimiz sonuçlar doğurduğunu takip etmeliyiz.
2. Farkındalık kazanmak
Başımıza gelen kötü olayları, hem kendi becerilerimizle hem de çevremizdekilerin yardımı ile aşılması mümkün sorunlar haline getirebiliriz. Fakat burada önemli olan, başımıza gelen durumlardan ötürü dünyanın sonunun geldiği düşüncesine kapılmamak ve soğukkanlılığımızı koruyabilmek.
3. Derin nefes alış ve rahatlama
Kaslarımızı rahatlattığımızda sakinleşmeye ve sağlıklı düşünmeye başlarız. Herhangi bir sıkıntı anında, ilk tepkimiz mutlaka sakin bir şekilde oturmak ve nefes alıp vermek olmalıdır. Çünkü bu bir süre sonra kendiliğinden gelişmeye başlar ve sıkıntıların üstesinden gelmeyi daha kolaylaştırır. Derin nefes alıp vermenin, sinir sistemimiz üzerindeki olumlu etkisini küçümsememekte fayda var.
4. Ruhsal ve bedensel tepkilerin bilincinde olmak
Ruhsal ve bedensel tepkilerimizin farkında olmak da bir beceridir. Özellikle korku ve panik anlarında, reaksiyonlarınızı iyice gözlemleyin. Korkular ve gerginlikler bu gözlemler sonucu azalmaya başlayacaktır.
İlginizi çekebilir: Zihninizi rahatlatmak elinizde: Kaygıyı azaltmak için 4 etkili yöntem
5. Korkuyu kabullenmek ve odak noktalarını değiştirmek
Korkularınızı kabullenin ve onları asla bastırmaya çalışmayın. Bunun yerine yapabileceğiniz en iyi şey dikkatinizi korkularınızın aksine yaşamınızdaki değerli ve olumlu şeylere vermek olur.
6. Açığa çıkarmak
Korku, endişe ve sıkıntılarınızı asla içinize atmayın. Korku, insanda çoğu zaman kaçma ve durumu kabullenmeme halleri yaratır. Tepkileriniz ve duygularınız bırakın aksınlar. Çünkü burada önemli olan onları dikkate almak, irdelemek ve üstesinden gelebilmektir.
İlginizi çekebilir: Korku sizi ele geçirdiğinde hatırlamanız gereken 6 ipucu