X

Bahçeniz için en hızlı yetişen sebzeler

Yazın gelmesiyle birlikte muhtemelen siz de bahçenizle ilgilenmek için can atıyorsunuz. Ama ne yazık ki heyecanla diktiğiniz domatesler hızlıca olgunlaşlamayacak ve bal kabakları neredeyse bir sonraki mevsimde hazır olacak. Neyse ki emeğinizin karşılığını hızla alabileceğiniz ve ektikten kısa bir süre sonra büyüyecek çok sayıda bitki var! Eğer bahçe işlerinde yeniyseniz; daha da önemlisi bir parça sabırsızsanız en hızlı yetişen sebzeler ve çiçekler için okumaya devam edin!

1. Turp

Bu harika sebze en hızlı sonuçlar almanın etkili bir yolu. Turp serin havayı sever, bu nedenle baharda toprak ekilebilir hale gelir gelmez yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Tohumların çimlenmesi yalnızca birkaç gün alır ve bitki de günden güne fark edilir şekilde büyür. Öyle ki ektikten üç ile beş hafta sonra hasat için hazırsınız demektir. Ayrıca eğer yuvarlak kırmızı türünü sevmiyorsanız, farklı renkler, şekiller ve tatlar içeren karışık bir tohum paketi deneyebilirsiniz.

2. Bezelye

Bezelye de bahar bahçeciliği için mükemmel olan başka bir mahsuldür. Bezelyelerinizi ekmeye erkenden başlayın ve ektiğiniz yerde küçük bezelye asmalarının tırmanabileceği bir kazık veya çit olduğundan emin olun. Bezelyenin bazı türleri yaklaşık altı ile sekiz hafta gibi bir sürede hasada hazır gelecektir.

3. Kadife çiçeği

Biraz da bahçenizde renkleriyle göz dolduracak hızlı yetişen çiçeklere yer verelim… Kadife çiçekleri sıcak havayı sever, ancak bulunduğunuz yerde hava hala serinse, onları yetiştirmeye içeride başlayabilirsiniz. Tohumdan başlamış olsanız bile, bu zengin turuncu-sarı çiçekleri görmek sadece sekiz hafta sürecek!

4. Çin lahanası (Çin marulu)

Lahananın akrabası olan bu sebze de hızlı yetişen sebzeler arasında yer alır. Serin havaları sever ama soğuğu sevmez, bu nedenle bitkiyi dikmek için doğru zamanı bulmak adına bölgenizdeki sıcaklığı kontrol edin. Yine de bir kez başladıktan sonra, altı ile sekiz hafta içinde hasat etmeye yetecek büyüklüğe ulaşacak. Bitkiyi yerden yaklaşık 2-3 cm kadar kesin, köklerini sağlam bırakın, böylece genellikle ikinci bir hasadı da alabileceksiniz.

5. Bebek havuç

Manavlardan satın aldığınız bebek havuçlar, oldukları şekle sahip olacak şekilde özel olarak üretilir. Eğer siz de küçük havuç yetiştirmek istiyorsanız, tek yapmanız gereken normal havuç yetiştirmek ama onları erken hasat etmek! Bu gerçek bebek havuçlar, geleneksel olarak, daha büyük bitkilere yer açmak için daha küçük bitkileri arka arkaya çektiğiniz “seyreltme” sürecinin bir parçası olarak hasat edilir. Dolayısıyla seyreltmeleri tüketin, gerisini büyümeye bırakın.

6. Bebek patates

Neden “bebek” patates olarak adlandırıldıklarını merak ediyorsanız bunların yukarıda açıkladığımız havuç seyreltmelerinin kuzenleri olduğunu söyleyelim. Patates bitkileri çiçek açmaya başladıklarında ektikten iki ile üç ay sonra- zaten küçük yumrular oluştururlar. Bu aşamda bebek patatesleri bitkinin kenarlarını dikkatlice kazarak alın, ancak kök yapısının geri kalanını olduğu gibi bırakın.

7. Taze soğan

Pek çok soğan türü hızlı büyür ve serin sıcaklıkları sever, bu nedenle bunları baharla birlikte bahçenize ekebilirsiniz. Yeşil soğan sadece 10 ile 12 haftada büyür. Eğer normal soğan yetiştirmek istiyorsanız, küçük olgunlaşmamış soğanlar olan “soğan setleri” ile başlayın. Yaklaşık 14 haftada, neredeyse yeşil soğan kadar çabuk bir biçimde hazır olacaklar.

8. Yeşillikler

Buraya kadar bahçede ellerimizi kirlettik. Şimdi sizinle bir bahçecilik sırrını paylaşacağız: Yeşillik sınıfına giren bitkileri tohum değil, manavdan tüketilebilir bitkiler olarak satın alın. Elbette fesleğen, maydanoz ve diğer her şeyi tohumlarından da yetiştirebilirsiniz. Ancak çoğu zaman bunları tüketilebilir halleriyle de alabilirsiniz. Tek yapmanız gereken saksısında veya bahçede ona iyi bakmak. Çok kısa sürede daha fazlasına sahip olacaksınız!

9. Mesclun karışımı

Bebek yeşillikleri ve bebek marulları seviyorsanız, neredeyse sıfır çabayla tatmin edici bir bahçe hobisine sahip olabilirsiniz. Bunun için bir mesclun karışımı satın alın veya herhangi bir marul veya yeşillik seçin. Bebek turp, bebek ıspanak, bebek lahana, bebek pazı ve klasik roka yaprakları iyi birer seçim olabilir. Bebeklerinizi dikin ve onları baharda, ektikten sadece üç ile dört hafta sonra biçin.

10. Dev ayçiçeği

İşte bir başka çiçekle karşınızdayız. Dev ayçiçeklerinin olgunluğa erişmesi biraz zaman alır, ancak bu arada onları izlemek çok heyecan verici olabilir. Hayatlarına normal büyüklükte bir ayçiçeği çekirdeği olarak başlarlar ve sonunda 3 metre boyuna ulaşırlar! Bu da günde yaklaşık 2-3 cm büyüdükleri anlamına gelir. Büyüdükçe arılarla çevrili ve başları olgunlaşıp sarkana kadar tohumlarla dolu olan, kafanızın büyüklüğünde çiçekler üretirler. Çekirdeklerini atıştırmalık olarak tüketebilir veya bahçedeki kuşlar için dışarıda bırakabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Gıda peyzajı: Bahçenizi süs bitkileri yerine yenilebilir besinlerle donatın

Kaynak: lifehacker

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale