Bilinen en iyi yolla insanları etkilemek: Topluluk önünde konuşmanın incelikleri

Bir konuşmayı kusursuz hale getirmek için dikkat etmeniz gereken birkaç şey var: İyi başlamak, iyi bitirmek ve konuşmanızın ana hattını oluşturan gelişme kısmını eğlenceli ve kısa tutmak.

Genellikle konuşmanın bitiş kısmı insanlar için zorlayıcı olmaktadır. Bir sunuma ya da konuşmaya başlama konusunda örnek alabileceğiniz birçok kaynak bulunsa da, konuşmayı muhteşem bir şekilde bitirmek başlı başına bir iştir. Bu noktada gayrıresmilik veya dramatiklik arasında kopukluk yaşama ihtimaliniz oldukça yüksektir.

Konuşma konusunda en büyük ilham kaynağı: Antik Yunan

Kuşkuya düştüğünüzde Antik Yunan’a küçük bir yolculuk size yardımcı olabilir. Antik Yunan’da konuşmanın son bölümüne ‘peroration’ yani ‘söylemin sonu’ denmektedir. Bu bölümde amaçlanan dinleyicinin içindeki coşkuyu ortaya çıkarmaktır. Bu coşku da genellikle konuşmanın ya da sunumun başlangıcına geri dönülerek ve ana tema, konuşmada iletilmek istenilen mesaj tekrarlanarak verilir. Sonrasında da duygusal uyarılma amaçlanarak konuşmacının söylediğinin izleyiciler tarafından uygulanması amaçlanır.

Konuşmanın son kısmı nasıl olmalıdır?

konuşma

Söylemin sonu virgülleri ve noktalı virgülleri aşmalı, dinleyicinin yüzleşmesi gereken zorlukları onlara göstermeli, izleyiciye başarısız olduğu noktada karşılaşacağı sonuçları açıklamalı, gelecek durumla ilgili daha mükemmel bir tablo çizmeli ve dinleyicileri koltuklarından kaldırarak aksiyon almaya yönlendirmelidir.

İlgili yazı: Topluluk karşısında başarılı bir konuşma yapmanın sırrı 

Bir başka deyişle konuşmanın son bölümü öfke, coşku, merhamet, kararlılık içermelidir; çünkü bilgi ve fikirler yeterli değildir, onlar sadece düşünmemize yardımcı olurlar. Konuşmanın son bölümü bizi harekete geçirmelidir, değişmesi gereken şeylerin değişmesini sağlamalı, bizi yeni bir yöne doğru yönlendirmeli veya gerekirse bizi durdurmalıdır.

Kaynak:

Inc.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!