Esansiyel yağlar, binlerce yıldır farklı kültürlerde sağlık ve tedavi amaçlı kullanılmakta. Günümüzdeyse aromaterapiden, ev temizliği ve doğal güzellik ürünlerine kadar pek çok alanda fayda sağlıyor. Esansiyel yağların kullanım alanlarını ve en etkili esansiyel yağları bu yazımızda bulabilirsiniz.
10 esansiyel yağ ve sağlığınıza sağlık katacak kullanım alanları
Limon yağı: Bir süpermarkete girdiğinizde, ev temizliği ürünlerinden el sabunlarına kadar pek çok üründe limonun kullanıldığını görebilirsiniz. Çünkü bu çok yönlü meyve her derde şifa niteliğinde. Limonun yağı ise antibakteriyel, antiseptik ve kanama durdurucu özellikte. Limon yağı özellikle cilt bakım rutinlerinde etkili bir şekilde kullanılabilir. Limon özütü, kan dolaşımınızı destekler, cilt tonunu ayarlar ve kırışıklıkların görünümü hafifletir. Limon yağının ruh hali üzerinde de güçlü bir etkisi vardır. Bir araştırmaya göre, limon yağını buğu olarak kullanmanın antidepresan nitelikleri olduğunu ortaya koymuştur.
Tarçın yağı: Tarçın yağı, hem tatlı hem baharatlı, hem de ısıtıcı özelliktedir. Tarçın yağı tarihin en eski esansiyel yağlarından biridir. Aromaterapide tarçın esansiyel yağı göğüs üşütmelerine yardımcı olmak amacıyla kullanılır. Aynı zamanda kas ağrılarında da rahatlatıcı olarak kullanılmaktadır. Antiseptik özelliği de olan tarçın yağı güçlü bir koruyucudur. İltihap önleyici ve sökücü işlevleriyle, ağrıları rahatlatmada güçlüdür. Bazı araştırmalar tarçın yağının güçlü bir antioksidan kaynağı olduğunu ve potansiyel olarak nörolojik rahatsızlıklar ve kalp sorunlarıyla mücadelede faydalı olduğunu ortaya koymuştur.
Limon Otu yağı: Özellikle Sri Lanka ve Hindistan’ın güney bölgelerinde yetişen ve şimdilerde Afrika ve Asya’da da yetiştirilmeye başlanan bu bitki, çaydan temizlik ürünlerine kadar yıllardır Hindistan’da kullanılmaktadır. Canlandırıcı ve enerji veren bir kokuya sahip olan limon otu yağının güçlü iyileştirici özellikleri vardır. Bunlar arasında, kanser hücrelerinin ve tümörlerinin büyümesini yavaşlatması da yer alır. Araştırmalar ayrıca, limonotu yağının anti bakteriyel, iltihap sökücü ve mantar önleyici olduğunu ortaya koymuştur. Solunum yollarının temizlenmesinde ve öksürüğü kesmede çok faydalıdır. Aynı zamanda güçlü bir sivri sinek savardır. Hasta hissedilen zamanlarda banyonuza birkaç damla ekleyerek kullanabilirsiniz. Soğuk algınlığında bir bardak suya birkaç damla limon otu yağı damlatarak içebilirsiniz.
Adaçayı yağı: Adaçayı yağı özellikle antibakteriyel ve antiseptik özelliklere sahip oluşu ve kan dolaşımını geliştirici özellikleriyle cilt bakımında etkili bir şekilde kullanılabilir. Adaçayı yağı aynı zamanda hormonları düzenlemek için de kullanılır. Kokusunun antidepresan özellikleri olduğu düşünülmektedir. 2014 yılında, post menopoz dönemindeki kadınlar arasında yapılan bir araştırmada, adaçayı yağını koklamanın bu süreçte depresyon belirtilerini azalttığı ortaya konmuştur. Aynı zamanda adet dönemlerindeki ağrı ve kramplar için de masaj yağı olarak kullanılarak rahatlatıcı etkisinden yararlanılmaktadır.
Lavanta yağı: Lavantanın faydalı özellikleri saymakla bitmez. Bunlar arasında en başta, bağışıklık güçlendirici olması, antioksidan, antibakteriyel, iltihap sökücü, yatıştırıcı ve anksiyete karşıtı olması sıralanabilir. Güvenilir bir yağ olmasına karşın içeriğindeki yüksek miktardaki linalol bazı kişiler için hassasiyet oluşturabilir. Tüm esansiyel yağlarda olduğu gibi lavanta yağını da çok küçük oranda cildinize uygulayabilirsiniz.
Çay ağacı yağı: Çay ağacı yağı, doğal güzellik dünyasının yükselen yıldızı olarak kabul ediliyor. Geleneksel olarak, Avusturalyalıların öksürüğü ve soğuk algınlığı hafifletmek için kullandığı bu yağ, yaraları tedavi etmede ve boğaz ağrılarında da kullanılıyor. Virüs önler yapıdaki çay ağacı yağı, iltihap sökücü ve anti-kanser özelliklere de sahip. Bu Avusturalya harikası aynı zamanda akne tedavisi için de kullanılıyor. İyileştirici etkisi biraz zaman alsa da, doğal özellikleri sayesinde cilt için daha az kurutucu etki yapıyor.
Okaliptüs yağı: Güçlü kokusuyla nam salan okaliptüs yağı, mantar, bakteri, mite ve böcekleri öldürme özelliğine sahip. Sıtmaya sebep olan parazitleri de önlemektedir. Hatta 1850’li yıllarda, sıtmanın yayılmasına engel olmak için California’da okaliptüs ağaçları dikilmiştir. Okaliptüs yağı, iltihap sökücü ve önleyici özelliğiyle bağışıklık sistemi için de güçlendirici bir etkiye sahip. Özellikle odanızın havasını ferahlatmak için de kullanabilirsiniz.
Biberiye yağı: Biberiye yağı yemeklerimize tat vermek için kullandığımız bitkiye oldukça benzer. Yaygın olarak cilt bakımında kullanılan biberiye yağı, özellike doğal ürünlerde de sık sık kullanılır. Biberiye yağı canlandırıcı bir yağdır. Solunduğunda kalp ritmini, kan basıncını ve solunum hızını yükseltir, bağışıklık sistemini güçlendirir. Biberiye yağının beyin dalgası aktivitelerini de yükselttiği görülmüştür. Bu yağ vücudumuzdaki sistemleri canlandırırken aynı zamanda stres hormonu olan kortizol seviyelerini düşürür. Tek yapmanız gereken havaya sıkarak sağlık faydalarından yararlanmak. Eğer okaliptüs kokusunu seviyorsanız, iki yağı karıştırarak odanızın bir orman gibi kokmasını sağlayabilirsiniz.
Tatlı portakal yağı: Araştırmalar, tatlı portakal yağının solunarak anksiyeteyi azalttığını, nefes alış veriş hızını yavaşlattığını ve bu sayede gevşemiş ve rahatlatmış hissettirdiğini ortaya koyuyor. Havaya yaymak kolay olmadığından, yine banyo sırasında kullanabilirsiniz. Arındırıcı bir tonik görevi gördüğü için hassas ve kuru ciltlerin sağlıklı görünmesine yardımcı olur. Tatlı portakal yağını saç derisi bakımı için de kullanabilirsiniz. İçeriğindeki güçlü C vitamini saç köklerini güçlendirip nemlendirmeyi sağlar.
Nane yağı: Nanenin tadına ve kokusuna pek çok farklı ürün sayesinde aşinayız. Nane yağı da genellikle mentol ve menton kullanılarak elde edilir. Tıpkı biberiye yağı gibi nane yağı da uyarıcı, canlandırıcı özelliktedir ve mantar, virüs önleyici ve antioksidandır. Özellikle baş ağrıları için çok etkilidir, bulantıları azaltır, konsantrasyonu ve hafızayı güçlendirir. Burun deliklerinizin kenarına sürmeniz ise tüm gün ferahlamış hissettirir.
Ev temizliği için esansiyel yağların kullanım alanları:
- Favori esansiyel yağınızdan 5- 10 damla elektrik süpürgenizin toz torbasına damlatabilirsiniz.
- 3 damla limon yağını ve çay ağacı yağını ılık suya ekleyerek mutfak tezgahlarınızı temizlerken kullanabilirsiniz.
- Odanıza bir sprey içinde tarçın yağı püskürtebilir ve havasını temizleyebilirsiniz.
Rahatlamak için esansiyel yağların kullanım alanları:
- Lavanta yağı sakinleştirici özellikleriyle daha kaliteli uyku uyumanıza yardımcı olur, bunun için yastığınıza birkaç damla damlatabilirsiniz.
- Lavanta ve nane yağı gibi yağlarınızdan 2-4 damla kadar şakaklarınıza hafif masajlar yaparak uygulayabilir ve rahatlama sağlayabilirsiniz.
Güzellik ve bakım için esansiyel yağların kullanım alanları:
- Ev yapımı bir şampuan yapmak için, lavanta, biberiye, aloe vera ve Hindistan cevizi sütünü bir araya getirin ve normal şampuanınız gibi kullanın. Bu karışımı 2-4 hafta kadar kullanabilirsiniz.
- Saçlarınıza hacim katmak için şampuanınıza birkaç damla biberiye yağı ekleyebilirsiniz.
- Nefesinizin daha ferah kokmasını sağlamak için birkaç damla nane yağı kullanabilirsiniz.
Kaynaklar:
Well and Good
Draxe