Emzirme nasıl bırakılır?
Emzirme, anne ile bebeği arasında eşsiz bir bağ kuran ve bebeğin hem beslenme hem de duygusal ihtiyaçlarını karşılayan özel bir süreçtir. Ancak her yolculuk gibi, emzirme de bir gün sona ermelidir. Bu süreç, hem anne hem de bebek için duygusal ve fiziksel açıdan farklı deneyimler getirebilir.
Amerikan Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları’ndan Neonatoloji Uzmanı Prof. Dr. Gamze Demirel konuyu şöyle ele alıyor:
Bebeğinizin doğumdan itibaren 6 aylık olana kadar tek başına anne sütü ile beslenmesi ve sonrasında ise ek besinlerle birlikte olmak şartıyla, en az 2 yaşına kadar da anne sütüyle beslenmeye devam ettirilmesi Dünya Sağlık Örgütü tarafından da önerilmektedir.
Emzirmeyi bırakmak hem anne hem de bebek için duygusal ve fiziksel bir süreçtir ve adım adım ilerlemeniz gerekir. Sizin ya da bebeğinizin stresli, huzursuz ve rahatsız olduğu bir dönemde denemelere başlamanız başarısız sonuçlar doğurabilir. Bunun sağlıklı bir şekilde yapılması için şu adımları takip edebilirsiniz:
1. Kademeli azaltma
- Bir anda bırakmak yerine, emzirme sıklığını yavaş yavaş azaltın. Örneğin önce gün içindeki bir öğün emzirmeyi atlayın ve onun yerine biberon ya da mama verin.
- Bebek alıştıkça diğer emzirme seanslarını da aşamalı olarak kaldırabilirsiniz.
- Emzirme sayısı dışında emzirme süresini de bir miktar kısaltmaya çalışın. Gün içinde kaç kez emiyorsa, en azından bir kısmında emzirme süresini kısıtlayın. Genellikle vazgeçemediği bir emzirme varsa veya uyku sırasında emzirilmek hoşuna gidiyorsa, en son kısaltacağınız emzirmeler bunlar olmalıdır.
2. Alternatif besinler sunma
- Bebeğiniz 6 aydan büyükse, ek gıdaya geçişi artırabilirsiniz.
- 1 yaşından büyükse, süt veya süt ürünleri gibi alternatif besinlerle ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz.
3. Göğüslerinizi rahatlatın
- Ani bırakma süt birikmesine, ağrıya veya mastite neden olabilir. Göğüsleriniz dolarsa, fazla sütü el pompası veya elle sağarak baskıyı hafifletebilirsiniz.
- Soğuk kompres uygulayarak şişliği ve rahatsızlığı azaltabilirsiniz.
4. Bebeği alıştırma
- Bebekler gece emzirmesine daha çok bağlıdır. Gece emzirmesini bırakmak için kademeli olarak gece su veya başka bir sıvıyla uyutabilirsiniz.
- Bebeğinizin dikkatini dağıtarak veya sevdiği bir oyuncağı yanına alarak emzirme isteğini azaltabilirsiniz.
- Emzirme saatlerinde bebeğinizin ilgisini oyun, kitap okuma veya başka aktiviteyle dağıtabilirsiniz.
- Bu arada sevgi ve şefkat göstermeye devam edin; emzirme duygusal bir bağ olduğu için bu boşluğu doldurmanız önemlidir.
5. Psikolojik hazırlık
- Kendinizi suçlu hissetmeyin; emzirmeyi bırakmak tamamen kişiseldir ve doğru zamanlama size bağlıdır.
- Bebeğinizin farklı bir bağlanma rutini geliştirmesine yardımcı olun (Örneğin, uyku öncesi sarılma).
Eğer emzirmeyi bir anda bırakmanız gerekiyorsa (sağlık sorunları vb. nedenlerle), hem kendi sağlığınızı hem de bebeğinizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak bir uzmanla plan yapmanız önemlidir.
İlginizi çekebilir: Emzirme ile ilgili en yaygın mitler ve gerçekleri