Tarihçesi, en eski medeniyetlerin tarihi kadar eski olan ekmek, insanoğlunun en temel gıdalarından biri. Üstelik kolay elde edilebilir, uygun fiyatlı ve doyurucu olmasıyla da, günümüzde hala en çok tercih edilen besinlerden.
Birçoğumuz ekmek tüketmenin zararlı olduğunu düşündüğümüzden, ekmekten olabildiğince kaçınmaya çalışıyoruz. Ne var ki, doğru ekmeği seçip, doğru miktarda tüketmenin sanılanın aksine faydaları var.
Peki ekmek seçerken hangi faktörleri göz önünde bulundurmalıyız?
Öncelikle tahıl üretiminin bu denli yüksek olduğu bir ülkede yaşıyorken, tahıllardan daha fazla faydalanmamız gerektiğini söyleyebiliriz. Vitamin, mineral ve lif açısından oldukça zengin olan tahıllar, insan bedenine alınması gereken birçok besleyici öğeye sahip. Eğer büyük bir marketin ekmek reyonundaki onlarca seçenek arasında kayboluyorsanız, böyle durumlarda ekmeklerin içerik listesinin başındaki ilk bilgi dikkat etmeniz gereken ilk şey. Örneğin içerik listesinde “buğday unu” ya da “zenginleştirilmiş, ağartılmış un” yazıyorsa bu, ekmekte beyaz unun ağırlıklı olarak kullanıldığı anlamına gelir. Dolayısıyla ekmek seçerken ilk dikkat etmeniz gereken şey ekmeğin tam buğday unu, tam çavdar unu gibi işlem görmemiş ve en doğal haliyle yapılıyor olması.
Tam buğday ekmeğinin faydaları;
- B1, B2, B3, B9, D ve E vitaminleri açısından zengindir,
- İçerisinde bulunan liflerle sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur,
- Beyaz ekmeğe göre glisemik indeks oranının düşük olmasından dolayı, uzun süre tok tutar.
Tam çavdar ekmeğinin faydaları;
- Vücudun yağ dengesini korur,
- İçerdiği zengin doğal lifler sayesinde kan dolaşımını hızlandırır,
- İnsülin hormonunun şeker düzeyini koruyabilmesine yardımcı olur.
Ekmek seçiminde işinizi çok daha fazla kolaylaştırılacak bir diğer faktör ise, tercihinizi ekşi mayadan üretilen artisan ekmeklerden yana kullanmak.
Artisan ekmekleri neden tercih etmeliyiz?
Artisan ekmekler, küçük miktarlarda üretilen ev ya da el yapımı ekmekler olup, içeriklerinde çok daha titiz davranılarak hazırlanan ekmeklerdir. Artisan ekmeklerin üretiminde, bu konuda usta olan kişiler çalışır. Artisan ekmeklerin yapımında, geleneksel ve yöresel teknikler kullanılırken, üretiminde ekşi maya tercih edilir. Ekşi mayanın içeriğindeki bakteri ve mantarlar, tahılı kolayca sindirebildiğinden, ekşi mayalı ekmeklerin sindirimi kolaydır. Mayalama süreci, ekmeğin lezzeti açısından oldukça önemli olduğundan bu sürece ekstra dikkat edilir, mayalama süreci uzun tutulur, bu da ekmeğin aromasını korur. Artisan ekmeklerin pişirilme aşamasında ise taş fırınlar kullanılır.
Genelde ekmek, yenilen yemeğin yanında, karın doyurması ve yemeğe eşlik etmesi amacıyla tüketiliyor olsa da, artisan ekmekler bu durumun önüne geçerek, karakteristik lezzette birçok farklı seçenek sunuyor. Öyle ki artisan ekmekler, kimileri tarafından tek başına birer öğün olarak bile tüketilebiliyor.
Artisan ekmekler, cevizli tam buğday ekmeği, tam buğday bazlama, isteğe göre tam buğday ya da tam çavdar unuyla yapılan sarımsaklı-kekikli, siyah zeytinli-zerdeçallı, üzümlü-cevizli, hurmalı-cevizli ya da incirli-cevizli ekmek gibi farklı damak tatlarına hitap eden pek çok tarifle yapılabiliyor.
Ekmek tüketmek sizin için de beslenme alışkanlıklarınızın vazgeçilmeziyse ve tükettiğiniz ekmeğin tadını gönül rahatlığıyla çıkarmak istiyorsanız, yukarıda saydığımız tüm lezzetleri ve içerikleri, Mayya Ekmek’te bulabilirsiniz. Mayya, içeriğinde yalnızca ekşi maya, taş değirmen unu, içme suyu ve kaya tuzu kullandığı lezzetli ekmeklerinde hiçbir ticari maya, tatlandırıcı ya da katkı maddesi kullanmıyor. Ayrıca glüten oranı düşük ekmekleri, glüten intoleransı hassas olan kişiler tarafından rahatlıkla tüketilebiliyorken (çölyak hastaları dışında), hiçbir hayvansal ürün kullanılmaması sebebiyle vegan ve vejetaryen beslenen kişiler için de tüketilmesi oldukça uygun.
Mayya’nın sofralarınızdan ve öğünlerinizden eksik etmek istemeyeceğiniz lezzetli ve sağlıklı artisan ekmeklerini Uplifers Wellness Shop’ta bulabilirsiniz.
Kaynaklar:
womenshealthmag.com
webmd.com
taste.com