Toplumda zekanın doğuştan geldiğine ve bunu değiştirmek için hiçbir şey yapılamayacağına dair bir inanış söz konusu. Oysa bu doğru değil. Zekamızı geliştirebiliriz. Üstelik eğlenerek… Zeka geliştiren hobiler edinmek hem eğlenceli zaman geçirmenizi sağlar hem de çok daha keskin bir zekaya sahip olmanızı…
İşte zihni canlandırıcı özelliği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış zeka geliştiren hobiler…
1. Müzik enstrümanı çalmak
Konfüçyüs bir keresinde müzikle ilgili şunları söylemiştir: “Müzik, insanın yokluğuna dayanamayacağı bir mutluluk üretiyor.” Müziğin beyni canlandırdığı yapılan araştırmalarla da kanıtlanmıştır.
Müziğin, farklı kompleks duyguları ve psikolojik durumları çağırma gücü vardır. Çeşitli araştırmalar gösteriyor ki, hem müzik dinlemek hem de bir müzik enstrümanı çalmak hafızayı güçlendiriyor.
Müzik enstrümanı çalmak, kusursuz bir şekilde çalana kadar sabırlı olmayı ve tahammül etmeyi öğretecektir. Ayrıca enstrüman çalmanın konsantrasyonunuz için de olumlu etkileri vardır.
2. İstekli bir şekilde okumak
Biyografilerden bilim kurguya kadar farklı konularda kitaplar, dergiler okumak zeka seviyenizi yükseltmeniz açısından oldukça faydalı bir aktivitedir.
Okumak stresi azaltır, farklı duyguları deneyimlemenize yardımcı olur ve farklı konular hakkında birçok şey öğretir. Tüm bu faktörler kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olur. Kendinizle barışık olmak, kendi iyiliğiniz için yapabileceğiniz en iyi şeydir.
Okumak, bir konu hakkındaki bilginizi zenginleştirme, her türlü duruma kendinizi hazılama ve amaçlarınıza ulaşmak için daha üretken olma açısından oldukça önemlidir.
3. Düzenli meditasyon yapmak
Meditasyonun faydaları denince, akla kendinize odaklanmak ve içinizdeki “gerçek sizi” bulmak geliyor akla. Meditasyon, stresi azalttığı gibi her türlü endişeyi de kafanızdan atmanıza yardımcı olur. Zihninizi meditasyon yoluyla sakinleştirmek daha verimli şekilde plan yapmanıza, düşünmenize ve öğrenmenize katkı sağlayacaktır.
Düzenli meditasyon yapmak, kendi üzerinizde tam hakimiyet kurmanızı sağlar. Meditasyon, dikkatinizi dağıtan şeyler konusunda farkındalık sağlama ve zekanızı en üst seviyeye çıkarma konusunda etkili bir aktivitedir.
4. Düzenli egzersiz yapmak
Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. Her ne olursa olsun, beyniniz vücudunuzun farklı bir kası gibidir. Düzenli egzersiz yapmak, beyninizin ve bedeninizin arzu ettiğiniz gibi çalışmasını sağlar. Gerilimi azaltır ve rahat uyku uyumanızı sağlar.
Doktorlar daha iyi kan dolaşımının beyin işlevini artırdığı görüşünde hem fikir. İnsan ve sıçanlar üzerindeki çeşitli araştırmalar gösteriyor ki, kardiyovasküler egzersizler yeni beyin hücreleri üretilmesini sağlıyor ve bu sayede genel beyin performansını geliştiriyor.
5. Yeni bir dil öğrenmek
Yeni bir dil öğrenmek her ne kadar kolay bir iş olmasa da, zekanızı geliştirmek konusunda size sayısız avantaj sağlıyor. Yeni bir dil öğrenme süreci gramer kurallarının yapısını analiz etmenizi, yeni kelimeler öğrenmenizi gerektirdiğinden zekanızı ve beyin sağlığınızı geliştiriyor.
Yapılan deneylere göre, yüksek sözel dil zekasına sahip kişiler plan yapma, karar verme ve problem çözme konusunda daha başarılı oluyorlar.
6. Farklı yemekler yapmak
Birçok kişi, yemek yapmanın sadece vakit kaybı olduğunu ve kaçınmamız gereken bir aktivite olduğunu düşünüyor.
Aslında, eğer yemek yapma fırsatınız varsa mutlu olabilirsiniz. Düzenli yemek yapma, farklı yemekler deneme, yüksek derecede yaratıcılığa sahip olmayı gerektirir. Bu kişiler hep en iyisine ulaşmaya çalışırlar ve yeni şeyler denemekten korkmazlar. Ayrıca bu kişiler detaylara önem veren kişilerdir.
Yemek yaptığınız her an, birden çok işi yapmayı ve çabuk karar vermeyi öğrenirsiniz. Edindiğiniz tüm bu kabiliyetler, sizi daha zeki bir insan haline getirecektir.
7. Yeni yerler keşfedin
Seyahat etmek yalnızca sıkıntınızı gidermeye yardımcı olmaz, aynı zamanda zekanızı geliştirmenize de yardımcı olur. Fiziksel ve mental antrenmanlar seyahatle birleşince stresten kurtulmanıza yardımcı olur. Stresten arındığınız zaman, yapmanız gereken işlere, görevlere daha çok odaklanabilir ve konuların derin anlamlarını daha iyi kavrayabilirsiniz.
Gittiğiniz her yeni yer size yeni bir şey öğrenme fırsatı sunar. Seyahat ettiğinizde farklı insanlar, yemekler, kültürler, hayat tarzları ve toplumlar keşfedersiniz ve bu durum sizi daha önce hiç düşünmediğiniz fikirleri düşünmeye yönlendirir.
8. Düzenli spor aktivitesine katılmak
Düzenli bir spor aktivitesinde bulunmak kaslarınızı çalıştırmakla kalmaz, aynı etkiyi beyniniz için de gerçekleştirir. Düzenli spor yapmak beyninizi daha esnek hale getirir ve genel beyin sağlığınızı geliştirir.
Spor insanlara ayrıca fayda da sağlamaktadır. Spor karşılaşması izlemenin beyin fonksiyonlarının artışıyla ilgisi bulunmaktadır. Spor takımında yer almak ya da bireysel spor yapmak sorumluluk duygusunu, koordinasyonu, yetenekleri ve kendine güveni geliştirir.
En iyi atletlerin farklı tür zekaları olduğu bilinmektedir. Bu futbolda da, basketbolda da veya krikette de böyledir. Beyin performansınızı artırmak için düzenli spor yapmalısınız.
9. Duygularınızı kağıda dökün
Yazmanın birçok faydası bulunmaktadır ve zekanızı geliştirmesi de bunlardan sadece bir tanesidir. Yazmak, yalnızca dilsel yeteneklerinizi geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda odaklanma, hayal gücü ve kavrama yeteneğinizi de geliştirir. Yazarlar, genellikle yüksek zeka seviyesindeki insanlar olarak değerlendirilirler. Farklı şekillerde yazabilirsiniz. İster duygularınızı kağıda dökün, isterseniz de kendi bloğunuzu açın, ama mutlaka yazın.
10. Beyin jimnastiği yapın
Nasıl ki vücudunuzun fit olması için düzenli olarak egzersiz yapıyorsanız, beyninizi geliştirmek için de egzersiz yapmalısınız. Beyninizi yeni şeyler için zorlamak, zekanızı geliştirmenize yardım edecektir.
Beyninizi çalıştırmanın birçok farklı yolu bulunmaktadır: Sudoku, puzzle, board oyunları ve bulmacalar. Bu tarz aktiviteler farklı durumlara yaratıcı yollarla cevap vermenizi sağlar, olaylara farklı perspektiften bakmanıza yardımcı olur ve sizi daha üretken biri haline getir.
Kaynak
lifehack.org
İlginizi çekebilir: Zekanızı geliştirmenin bilimsel olarak kanıtlanmış 25 yöntemi