Hepimiz Ege ezgilerini az çok duymuşuzdur, ve hatta katıldığımız eğlencelerde veya düğünlerde ‘’zeybek’’ oynamışızdır. Bu yazımda konuğumuz Ege’nin bağrından kopup gelen bir dans olan Sirtaki.
Yunan folklörünün ayrılmaz bir dansı olan Sirtaki temellerinin Osmanlı zamanında İstanbul’da oynanan ‘’hasapiko’’ (kasap) havasına dayandığı bilinmektedir. Özellikle bu dönemde, İstanbul’daki kasapların, hayvanların kesim sürecinden önce kesilecek hayvanların etrafında dönerek, bugün Sirtaki’nin temellerini oluşturan dans öğelerini oluşturdukları söylenmektedir. Bu dans için Sirtaki kelimesi 1960’lı yıllarda kullanılmaya başlamışken bu döneme kadar dansın ismi ‘’hasapiko’’ olarak geçmektedir. Bu isim değişikliğinde özellikle 1960’lı dönemde ortaya çıkan Yunan bestecilerin bu alanda farklılaşan besteleri ile, dansın hızı ve ritmi değişmiş, otoriteler geleneksel hasapiko müziklerinden farklı bu müzik akımına karşılık gelecek dansı ayrıştırmak üzere Sirtaki ismini kullanmaya başlamışlardır.
Sirtaki müziklerinde halen en çok kullanılan enstrüman Buzuki’dir. Buzuki Anadolu’da da kullanılmakta olan bozuk sazın küçültülmüş versiyonu olup, kökeni ‘’bozuk’’ kelimesine dayanmaktadır. Ritimlerinin insanın içinden akıp geçen tınısı ile Sirtaki, halen dünyanın birçok ülkesinde çok talep gören danslar arasında yer almaktadır.
Türkiye’de ise, tüm dans okullarının vazgeçilmez derslerinden olan Sirtaki dans derslerine erişmek mümkün. Özellikle kültürel anlamda halen Anadolu ve Ege’de oynanmakta olan kasap havasına yakınlığı, Türk ezgilerini andırması ve enerji dolu ritimleri ile de zamanı unutturan Sirtaki, eğlenceli bir maceraya atılmak istiyorum diyen tüm okuyucular için önerim.
Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.