Günümüzde, yoğun yaşam temposu ve artan stres nedeniyle, bedensel ve zihinsel sağlığımıza dair farkındalığımız her zamankinden çok daha önemli. Dolayısıyla bu bağlamda bir şeyler yapmak, harekete geçmek şart! Wellness dünyasının öncülerinden olan Ebru Şinik, bu alandaki derin bilgisi ve yaşam boyu edindiği tecrübeleriyle, birçok insana hayatında pozitif değişiklikler yapması konusunda ilham veriyor. Kendisi ile yaklaşan Wellbeing Konferansı’nı ve iyi oluşa dair ışık tutacak pek çok konuyu konuştuk. Hazırsanız, gelin başlayalım.
Keyifli okumalar…
Öncelikle merhabalar… Uplifers okuyucularının büyük bir kısmı sizi tanıyor olsa da henüz tanımayanlar için kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?
2012 yılında Yükselen Çağ Wellbeing Akademi’yi kurdum. Akademi çatısı altında Wellbeing Uzmanlığı, Ayurvedik Yoga Terapist, Biyointegratif Nefes Terapisti ve Wellaging ve Egzersiz Beslenmesi Koçu ünvanlı, Gedik Üniversitesi sertifikalı dört farklı Koruyucu Tıp Meslek Edindirme Sertifika Programını yürütmekteyiz.
Uzun yıllardır Kurumsal Wellbeing ve İş & Yaşam Dengesi konularında şirketlere ve markalara eğitim ve danışmanlıklar vermekteyim. 2022 yılında Wellbeing Derneği’ni kurduk, bu Derneğin Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmekteyim. Aynı zamanda Daily Wellbeing markalı iş & yaşam dengesi sağlayıcı Ayurvedik ürün yelpazemi 1,5 sene önce piyasaya sunduk.
“Genleriniz Kaderiniz Değildir“, “Nefeste Saklı HayatGenleriniz Kaderiniz Değildir“” ve “Ebru Şinik’den Bütünsel Detoks Önerileri” isimli üç kitabım ve yıllık “Wellbeing Ajandası“ yayınlarım mevcut.
‘Wellbeing’ yolculuğunuz nasıl başladı ve sizi bugün bulunduğunuz noktaya getiren motivasyon kaynaklarınız nelerdi?
Wellbeing yolculuğum 2011 yılında USA’de Chopra Center Meditasyon ve Ayurveda bölümlerinde okumaya başlamam ile başladı. Ayurveda’nın Koruyucu Tıp Uygulamaları ile tanışmam ve bunları hayatıma yavaş yavaş entegre etmeye başlamam ile kronik sindirim sistemi rahatsızlıklarım, solunum problemlerim, zihinsel bulanıklık ve odaklanma sorunlarım hiçbir şekilde ilaç kullanmadan ortadan kolaylıkla kalktı. Kendimi hem fiziksel hem de zihinsel olarak her anlamda daha iyi hissetmeye başladım. En itici güç kendimde yaşadığım adeta bu mucizevi dönüşümdür. İkna oldum kesin olarak… Bilimin en son verileri ile sentezlenmiş bu kadim bilgiler çok değerli ve efektifti. Bunları uygulamanız için inanmanıza gerek yok, çünkü inanç sistemi değiller. İnansanız da, inanmasanız da düzenli uyguladığınız sürece insan beden ve zihninde tıkır tıkır çalışıyorlar.
Sözlük tanımının ötesinde, ‘wellbeing’ kavramını siz nasıl tanımlarsınız ve en iyi hangi kelimeyle/ifadeyle özetleyebilirsiniz? Denge, mutluluk, yaşam kalitesi veya daha başka?
Wellbeing kelimesi için sözlükte esenlik ibaresi kullanılıyor. Fakat bu kelime günümüz Türkçe’sinde artık pek kullanılmıyor ve aslında tam olarak tüm içeriği kapsamıyor. Bu nedenle wellbeing ibaresi tüm dünya dillerinde bu kelime ile tam olarak ifade edilmektedir.
Günümüzün hızlı tempolu dünyasında, fiziksel sağlık kadar ruhsal ve zihinsel sağlığımız da büyük bir önem taşıyor. İşte tam da bu noktada “wellbeing” kavramı karşımıza çıkıyor.
Wellbeing, bireylerin genel yaşam kalitesini ve memnuniyetini ifade eden bir terimdir. Fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal bileşenlerden oluşan bir denge halini kapsar ve kişinin hayatını şekillendiren ana alanlarında nasıl hissettiği ile ilgilidir.
Wellbeing kısaca; fiziksel, zihinsel ve ruhsal beden sağlığımız ve dengesinin yanı sıra, iş hayatımız, sosyal hayatımız, finansal durumumuz ve yaşadığımız sosyal çevre içerisinde tam anlamıyla denge ve uyumlu bir yaşamı ifade etmekte olup, “Bütünsel Sağlık, Mutluluk ve İyi Olma Hali” olarak tanımlanabilir.
Özetle genel yaşam kalitemiz wellbeing halimizin en açık göstergesidir. Epigenetik bilimi ve kadim ilimlere göre yaşam tarzımız sağlığın, beden-zihin dengesinin ve wellbeing halinin en önemli belirleyicisidir. Yani daha iyi ve daha mutlu olma hali günlük olarak yaptığımız önemsiz gibi görünen seçimlerimize bağlıdır.
Yönetim Kurulu Başkanı olduğunuz bir derneğiniz var; Wellbeing ve Bütünsel Sağlık Derneği. Bize derneğin kuruluş amacından ve ne tür çalışmalara imza attığından bahsedebilir misiniz?
Bütünsel Sağlık ve Wellbeing Derneği olarak bireysel, kurumsal ve tüm halk sağlığını gözetmek; iş, özel, sosyal ve dijital yaşamda bütünsel sağlık ve farkındalık halini yükseltmeyi amaçlıyoruz. Bu çerçevede tüm alanlarda Wellbeing uygulamalarına yönelik olarak (Bütünsel Sağlık, Halk Sağlığı, Koruyucu Tıp ve Koruyucu Hekimlik, Ayurveda Tıbbı, Homeopati, Aromaterapi, Integratif Tıp, Fonksiyonel Tıp, Enerji Tıbbı, Nefes Teknikleri, Meditasyon Uygulamaları, Beslenme Modelleri, Yoga, Kurumsal Wellbeing, Well-aging, Mindfulness vb.) projeler geliştirmeyi ve ilgili Bakanlıklar, ilgili tüm kamu kurumları, özel kurum/kuruluşlara ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparak, önerilerde bulunmayı hedefliyoruz. Dernek Üyelerimize bu konuda ücretsiz rehberlik yapıyoruz.
Her hafta özellikle stres yönetimi için YAŞAMINA HAREKET KAT dersleri adı altında haftada 11 farklı uzman eğitmenimiz tarafından, online canlı ve interaktif olarak verilen, her seviyeye açık farklı yoga, meditasyon ve nefes teknikleri derslerimiz mevcut. Bu derslerin hepsi uzman eğitmenlerimiz tarafından gönüllülük esasına göre veriliyor.
Ayrıca her ay Yönetim Kurulu Üyelerimizden uzman bir akademisyen doktor tarafından wellbeing’e dair muhtelif konularda gene sadece üyelere özel webinar’lar düzenliyoruz. İlgilenenler bu linkten üyelere özel haftalık canlı ders programımızı inceleyebilirler; https://wellbeingdernegi.org/yasamina-hareket-kat/ Tüm sosyal medya hesaplarımızdan takipçilerimize ilham vermeye ve motive etmeye düzenli olarak devam ediyoruz.
Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek güncel projelerimizi takip edebilirsiniz:
- Instagram : https://www.instagram.com/wellbeingdernegi/
- YouTube: https://www.youtube.com/@wellbeingdernegi
- LinkedIn: @wellbeingassociation
- Twitter: @wellbeingdernek
- Facebook: @wellbeingderneği
Geçtiğimiz yıl ilk kez gerçekleştirilen Wellbeing Konferansı’nın bu yıl ikincisini düzenliyorsunuz ve bu yılın teması ‘Her Alanda İyi Olma Hali’. Bunu biraz daha açabilir misiniz, bu tema çerçevesinde katılımcılara ne tür deneyimler ve bilgiler sunmayı hedefliyorsunuz?
Wellbeing Konferansımızın tüm ekibi ve panelistleriyle ülkemizde sadece bizim derneğimiz tarafından gerçekleştirilen bir imza etkinliğe ev sahipliği yapmasının haklı gururunu ve mutluluğunu taşıyoruz. 7 saat boyunca konferans katılımcıları ile beraber daha iyi hissetme haline nereden ve nasıl başlanmalı, uzman panelistlerimizle bir çok perspektiften bu konuyu masaya yatıracağız.
Konferans hakkında biraz daha detaylı bilgiler verebilir misiniz; ne zaman, nerede gerçekleşecek, isteyen herkes katılım sağlayabilir mi ve konuşma yapacak uzman isimlere de kısaca değinebilir misiniz?
4 Mayıs Cumartesi günü, Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Güney Kampüsünde gerçekleştirileceğimiz 2. Wellbeing Konferansı herkese açık olup, geçtiğimiz yıl beklenilenden çok daha büyük bir talep olduğu için bu yıl 300 kişi kapasite ile daha çok kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. 1. Wellbeing Konferansı’nda, konularında uzman ve topluma ilham veren çok değerli liderler yer alıyor.
Tüm konferans akışını Master Of Ceremony olarak, efsane Avrupa Yakası dizisinin en sempatik karakteri Yaprak rolünü canlandırmış olan sevgili Hale Caneroğlu, Gedik Üniversitesi Wellbeing Uzmanlığı Sertifika Programını geçen yıl tamamlayarak, almış olduğu Wellbeing Uzmanı ünvanı ile konferansı yönetecek.
Kariyer Hayatında Wellbeing Paneli’nde, Wellbeing Deneği Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Şinik moderatörlüğünde, Kagider Kurucu Başkanı Meltem Kurtsan, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Melisa Sabancı Tapan, İSKİ eski Genel Müdürü & Ayurveda Danışmanı Atom Damalı bulunuyor.
Sindirim Sağlığı ve Wellbeing Paneli’nde, Moleküler Biyoloji ve Genetik & Wellbeing Uzmanı Prof. Dr. Özge Çelik moderatörlüğünde, Gastroenteroloji & Wellbeing Uzmanı Dr. Özdal Ersoy, Fizyoloji, Fizyopatoloji, Gıda, Metabolizma ve Klinik Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Nuray Yazıhan, Fizyopatoloji, Fonksiyonel Tıp & Wellbeing Uzmanı Prof. Dr. Pelin Arıbal Ayral bulunuyor.
Sosyal Hayatta Wellbeing Paneli’nde GETİR Global İletişim Direktörü Didem Şinik Arıkan moderatörlüğünde, Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Alaton, TurkishWIN Kurucusu Melek Pulatkonak, EAP Psikoterapist M.A. Psikolog Mehmet Zararsızoğlu bulunuyor.
Epigenetik ve Wellbeing Paneli’nde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ömer Önder moderatörlüğünde Ayurveda Doktoru Dr. Buğra Öktem, Moleküler Biyoloji ve Genetik & Wellbeing Uzmanı Prof. Dr. Özge Çelik, Wellbeing Uzmanı & Ayurveda Eğitmeni Ebru Şinik bulunuyor.
Kadın Sağlığı ve Wellbeing Paneli’nde Fizyopatoloji, Fonksiyonel Tıp & Wellbeing Uzmanı Prof. Dr. Pelin Arıbal Ayral moderatörlüğünde Fonksiyonel Tıp Doktoru Dr. İrem Ergün, Wellbeing Chef Pelin Bilgiç, Psikoterapist Şeyda Betül Kılıç bulunuyor.
Paneller arasında, Teknosa CEO’su Sitare Sezgin ve Philips Kişisel Sağlık Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Genel Müdürü Sibel Yıldız da konuşmacı olarak yer alıyor.
Konferansın kapanışında Dr. Levent Buda tarafından, Avrupa turnesini gerçekleştirdiği “Doktor’dan Temiz Hikayeler” isimli Stand-Up Show’un yer aldığı programda, katılımcılara keyifli dakikalar yaşatarak “iyi olma halini” yükseltmek amaçlanıyor.
Konferansın Platin Sponsorluğu Teknosa, Altın Sponsorluğu Philips Kişisel Sağlık, Mekan Sponsorluğu Bahçeşehir Üniversitesi, Radyo Sponsorluğu Radyo Voyage, PR Sponsorluğu Time PR ve Kahve Sponsorluğu Arçelik tarafından gerçekleştirilecek.
Konferansa gelmeden önce katılımcıların hangi konular üzerine düşünmelerini tavsiye edersiniz? Veya herhangi bir duygusal, zihinsel hazırlık için önerileriniz var mı?
Katılımcılarımızın bir durup, ben şu andan itibaren her anlamda daha iyi hissetmek istiyorum, bu benim doğum hakkım. Genel wellbeing halimi yükseltmek için en doğru nereden başlamalıyım diye düşünmesi yeterli… Konferans boyunca bu sorunun cevabını bir sürü uzman ve topluma ilham veren çeşitli liderler tarafından doyurucu olarak alacaklar.
Geçen yılki konferansın ardından katılımcılardan aldığınız geri bildirimler bu yılki etkinliğin planlanmasında nasıl bir rol oynadı?
Çok yeni bir dernek olduğumuz üzere geçen yıl karar alıp, konferansa sadece 3 ay içerisinde hazırlanmıştık. Buna rağmen çok yoğun bir talep almış ve 170 kişilik konferans salonu tıklım tıklım dolmuştu. Bu nedenle bu sene Bahçeşehir Üniversitesi’nin mekan sponsorluğunda 300 kişilik boğaza nazır harika bir konferans salonunda misafirlerimizle olacağız.
Okuyucularımız konferansa katılım için biletleri nasıl satın alabilir?
Konferans biletlerini Dernek Genel Sekreterliğimize mail atarak info@wellbeingdernegi.com veya bilet satışı Whatsapp hattımıza ulaşarak, satın alabilirsiniz; 0532 785 59 77.
Ayrıca Youtube kanalımızdan geçen yıl gerçekleştirdiğimiz 1. Wellbeing Konferansı’na ait tüm panelleri ve Yönetim Kurulu üyelerimizin gerçekleştirdiği bazı webinarları izleyebilirsiniz; https://www.youtube.com/@wellbeingdernegi/videos
‘Wellbeing’in bireysel düzeyin ötesinde toplumsal bir boyutu olduğunu düşünüyor musunuz?
Elbette! Zaten bu sebeple dernekleştik. Wellbeing bireylerden başlar ve bireylerin genel iyilik halinin yükselmesi ile topluma yansımaya başlar ve toplumsal olumlu dönüşüme kesin ivme sağlar.
Yaklaşık 13 yıldır adım adım hayatıma kattığım wellbeing yaşam tarzını Yükselen Çağ Wellbeing Akademi bünyesinde verdiğimiz sertifika programlarına katılan öğrencilerimiz haricinde aynı zamanda eğitim almaya vakti, nakdi veya motivasyonu olmayan ama gene de hayatının bir noktasından başlayarak, daha iyi hissetme halini yaratmak isteyen geniş halk kitleleri ile de paylaşmak Wellbeing Derneği Yönetim Kurulu olarak en büyük motivasyonumuzdur. Tüm üyelerimiz aşağıda belirtmiş olduğum dernek içinde oluşturduğumuz çeşitli Çalışma Gruplarına katılım sağlayarak, toplumsal iyilik halinin yükseltilmesine destek olabilmektedir.
Ayrıca bu şekilde düşünen ve daha iyiyi hedefleyen güzel insanlarla tanışarak, sosyal wellbeing halini yükseltme şansı ve toplumsal iyilik haline katkıda bulunarak, çevresel wellbeing haline destek olma fırsatı da yakalayabilmektedirler:
- Kamp ve Aylık Dersler Organizasyonu Çalışma Kurulu
- Toplumsal Eğitim ve Etkinlikler Çalışma Kurulu
- Networking ve Kurumsal Üyelik Kazandırma Çalışma Kurulu
- STK İşbirlikleri Çalışma Kurulu
- Uluslararası ilişkiler Strateji Kurulu
- Bilimsel Araştırma Kurulu
Wellbeing Derneği’nin topluma katkılarını nasıl ölçüyorsunuz ve bu katkıları maksimize etmek için gelecekte hangi adımları planlıyorsunuz?
Haftalık 11 farklı uzman eğitmenimiz tarafından özellikle stres yönetimi odaklı verilen online interaktif canlı dersler, çok önemli doktorlar olan Yönetim Kurulu Üyelerimiz tarafından verilen aylık webinarlar, yılda bir defa düzenlediğimiz ve ülkede imza etkinliğimiz olan Wellbeing Konferanslarına devam edeceğiz. Ayrıca senede en az 1 defa yapmayı planladığımız özel kamp programlarıyla ilgili planlamalarımıza başlayacağız. Bunun haricinde uluslararası STK’lar ile iş birliği yapmak üzere de adımlar atacağız.
Wellbeing yolculuğuna çoktan başlamış veya yeni başlayacak Uplifers okuyucularına yönelik ne söylemek istersiniz?
Asla kendilerinden vazgeçmemelerini, umutsuzluk kelimesinin lugatlarında olmamasını, Kendinin En İyi Versiyonunu oluşturmak üzere her an karar verme ve eyleme geçme özgürlüğüne sahip olduklarını özellikle hatırlatmak isterim.
Konferansımız ve dernek faaliyetlerimizde görüşmek üzere…
Kendisine ilham dolu cevapları için çok teşekkür ediyoruz.