Ağız ve diş sağlığının kalp ve damar hastalıklarıyla yakın bir ilişkisi olduğu ve özellikle diş ipi kullanımının kalp sağlığını korumak için son derece önemli olduğu sürekli vurgulanır. Ancak düzenli diş fırçalama alışkanlığının ve diş ipi kullanımının kalp sağlığı için neden bu kadar önemli olduğuna dair ikna edici bir açıklama bulmak bir hayli zordur. Uplifers olarak bu konuya bir açıklık getirmek için, Colombia Üniversitesi Halk Sağlığı birimi tarafından yapılmış olan bilimsel bir çalışmayı sizlerle paylaşıyoruz.
Sağlıklı diş ve diş etleri için ağız bakımına dikkat etmek, diş ipi kullanmak ve belirli aralıklarla diş hekiminizi ziyaret etmek, kalp sağlığınızı önemli derecede etkiliyor. Colombia Üniversitesi Halk Sağlığı laboratuvarında ağız ve diş sağlığıyla kalp sağlığı arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmacılar, diş eti sağlığıyla kalp sağlığı arasında önemli bir ilişkinin var olduğunu ortaya çıkardılar.
Diş ve diş etlerinde biriken plakların, damarların daralmasına neden olduğunu ve bununla bağlantılı olarak damar tıkanıklığı ve kalp krizi riskini artırdığını söyleyen araştırmacılar, plak oluşumunu önlemenin ancak ağız sağlına dikkat ederek önlenebileceğinin de altını çiziyorlar.
Araştırmacılar bu araştırma için 420 yetişkin katılımcıyı rastgele seçerek, bu katılımcıların ağızlarının farklı bölgelerinden 5008 adet farklı plak örneği aldı. Alınan örneklerden elde edilen analizlerde, plaklardaki 11 farklı bakteri çeşidinin damarların daralmasına neden olduğu görüldü.
Bu araştırmadan 3 yıl sonra aynı katılımcılarla yapılan çalışmada, ağız sağlığına dikkat eden, diş ipi kullanan ve diş hekimini düzenli olarak ziyaret eden katılımcıların damar genişliklerinin dikkat etmeyenlere oranla çok daha geniş olduğu saptandı. Toplanan verilerde kalp sağlığını etkileyen diğer faktörlerden olan vücut kitle endeksi, kolesterol seviyesi, diyabet ve sigara kullanımı gibi faktörler de göz önünde bulunduruldu.
Araştırmayı yapan bilim insanları, plaklarda yer alan bakterilerin damar daralmasını ve tıkanıklığını bir çok farklı yolla tetikleyebileceğini söylüyor. Hayvanlarla yapılan araştırmalarda, plaklarda yaşayan bakterilerin vücutta iltihap üreterek bağışıklık sistemini zorladığı ve buna bağlı olarak damarlarda daralma oluştuğu ortaya çıkmıştı. Aynı durumun insanlar için de söz konusu olabileceği ve hastalıklara yol açan bakteriler nedeniyle insanların dolaşım sistemindeki damarlarda da daralma yaşanabileceği ön görülüyor.
Plak, dişin dış kısmını kaplayan bakteri tabakasıdır. Bakteriler yediğimiz yiyeceklerdeki şekerle beslendikleri için, zamanla asit oluştururlar. Bu nedenle bakterilerin diş yüzeyine yerleşmesi, kalp ve damar rahatsızlıklarının yanı sıra diş ve diş eti hastalıklarının da en önemli sebeplerinden biridir.
Oral-B’nin şarj edilebilir fırçalarının tamamında fırça başlıkları yuvarlak olarak tasarlanmıştır. Bu yenilikçi tasarım sayesinde her dönüşte farklı bir açıyla dişin tüm yüzeyinin temizlenmesine olanak sağlar. Küçük boyutuyla her bir dişin yüzeyine ve diş aralarına rahatlıkla ulaşabilir ve plak temizliğinde manuel diş fırçalarından 2 kat daha fazla plak temizler.