X

Duygusal yeme nedir? Yemek ile ilişkimizi nasıl düzenleyebiliriz?

Yemek yemek hepimiz için temel bir ihtiyaçtır. Abraham Maslow (1943) İhtiyaçlar Piramidi’nde en alt basamakta fiziksel ihtiyaçlar basamağı yer alır ve bu basamak bizim hayatta kalmak için gereksinim duyduğumuz temel ihtiyaçlarımızı sembolize eder. Bu teoriye göre, ilk basamak olan fiziksel ihtiyaç basamağını tamamlamadan bir sonraki basamağa geçemeyiz.

Son yıllarda yemek yemenin fiziksel ihtiyaç olmanın ötesinde duygusal bir ihtiyaca dönüştüğünü ve yemek ile ilişkimizin değiştiğini, farklılaştığını hepimiz fark ediyoruz. Sıkça son zamanlarda duygusal yeme tanımını duymaya başladık. Modern yaşam koşulları ve yarattığı olumsuz duygu durumlarının artışı sonucu son yıllarda duygusal yeme davranışları artmış ve buna bağlı olarak yeme bozuklukları da sıkça görülmeye başlanmıştır. Gelin birlikte duygusal yeme nedir bakalım ve yemekle olan ilişkimizi gözden geçirelim….

Duygularla yiyecekleri kullanmadan nasıl baş ederiz?

Yemek kültürü ve hatta kültürümüze özgü kalabalık yemek sofralarının oldukça yaygın olduğunu söyleyebiliriz. Bayramlar, aile yemekleri, kutlamalar, partiler bizim için yemekle birlikte eğlencenin ve keyifli zamanların da yer aldığı etkinliklerdir. Keyifli ve mutluyken yemek yemek bizim için eğlenceli, paylaşmayı, birlikte olmayı keyifli bir hale getirirken olumsuz zamanlarda ise kısa yoldan mutlu olmaya götürecek bir yol arkadaşı olabilir. Yoğun stres, olumsuz duygular, yalnızlık, boşluk hissi, mutsuzluk bizi en kolay mutlu edebilecek duygusal yeme davranışına doğru götürebilir. Kolay ve ulaşılabilir olan yemek yeme davranışı biz olumsuz duygularımız yoğunlaştığında kaçacak ve hızlı bir şekilde keyif verecek bir ritüel haline gelir. Ancak, zamanla bu kısa vadeli mutluluğun yerini mutsuzluğun aldığı ve aslında ne kadar yemek yesek bile mutsuzluğumuzun orada durduğunu fark ederiz. İşte o zaman yine duygusal yeme döngüsünde kalıp bir şeylerin düzelmesini bekleyerek kısır döngüye gireriz. Bu bizim fiziksel ve ruhsal sağlığımız bozulana dek devam eder.

Ancak burada dikkat etmemiz gereken ve kendimize sormamız gereken önemli bir nokta var. Biz en çok ne zaman yemek yeme davranışını gösteriyoruz? Gerçekten acıktığımızda mı yoksa mutsuz ve yalnız hissettiğimizde mi yemek yiyoruz? Duygularımız ve yemekle olan ilişkimizi gözden geçirdiğimizde eğer en fazla yalnız mutsuz hissettiğimizde iyi hissetmek için yoğun karbonhidrat ve şeker içeren yiyeceklere sarılıyorsak duygusal yeme sorunuyla karşı karşıya olabileceğimizi belirtmekte fayda var. Eğer duygusal yeme davranışına sahipseniz ve genellikle olumsuz anlarda yemek yeme davranışı gösteriyorsanız uzman bir terapistten psikolojik destek alabilirsiniz.

Kaynak: Maslow, A. H. (1943). A Theory of Human Motivation. Psychological Review 50, 370-396

İlginizi çekebilir: Duygusal yeme bozuklukları: Nedenleri ve tedavisi

Güneş Gülaydın: Merhaba ben uzman klinik psikolog Güneş Gülaydın. 2013 yılında Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden onur derecesiyle mezun oldum. 2017 yılında Hasan Kalyoncu Üniversitesi klinik psikoloji yüksek lisansımı Prof. Dr. Bengi Semerci danışmanlığında “Romantik İlişkisi Olan Yetişkin Bireylerin İlişki Doyumlarının Bağlanma Stilleri, Benlik Saygısı ve Kişilerarası İlişki Tarzları Açısından İncelenmesi” konulu tezimle onur derecesiyle tamamlayarak uzmanlığımı aldım. Bilişsel Davranışçı Terapi, Çözüm Odaklı Terapi, EMDR Terapisi, Gottman Çift Terapisi ve Mindfulness gibi yöntemlerle ergen, yetişkin ve çiftlere yönelik eklektik bir yaklaşımla psikoterapi çalışmalarımı sürdürmekteyim. Psikoloji alanında eğitmenlik ve kitap bölümü yazarlıkları yapmaktayım. Benimle pskgunesgulaydin@gmail.com adresinden iletişime geçebilirsiniz.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale