X

Duygusal yeme ile başa çıkmak için 5 öneri

Koronavirüs mücadelesi boyunca evde kaldığımız şu günlerde duygusal olarak sürekli bir şeyler yeme isteği oluşuyor ve fazladan kalori alımı kilo almamıza yol açıyor. Bu duygusal yeme ile baş edebileceğimiz birkaç adım sayesinde daha kontrollü ve farkındalıklı yemeye başlayacaksınız.

Bildiğiniz gibi bu eşi görülmemiş bir virüs ve bu süreç hepimiz için çok zorlayıcı. Daha önce hiç duygusal olarak kendinizi yemeye vermemiş olsanız bile, Covid-19 pandemisi kaynaklı stres, okul kapanışları, işten çıkarmalar ve evde kalma süreci yemeğe yönelmenizi tetikleyebilir. Duygusal olarak yeme eğilimi normaldir. Duygularımıza hitap etmek için doğumdan itibaren yiyecek kullanmayı pratik olarak öğreniriz. İkramlar ile birbirimizle duygusal bağ kurarız, kutlama yemekleri planlarız ve ihtiyaç duyduğumuz zamanlarda komşularımıza yemek getiririz. Dolayısıyla da besinlerle kurulan bağ atalarımızdan beri toplumumuzda önemli yer edinmektedir.

Ancak belirtmemiz gerekir ki duygusal yeme daha farklıdır. Stres zamanlarında, Covid-19 virüsü dolayısıyla evde kalmak ve yaşantımızın değişmesi, kontrolsüz bir yeme modeli oluşmasına neden olabilir. Zihinsel ve fiziksel enerjinize zarar verebilir, sağlıklı uykuyu bozabilir, bağışıklığı zayıflatabilir ve sağlık risklerini artırabilir. İyi haber şu ki, yiyecekleri ve duyguları sistematik olarak birbirinden ayırıp duygusal yalnızlığı ve boşluğu yemek yemeyerek de çözebilirsiniz…

Vücudunuzun işaretlerine kulak verin

İlk adım, vücut açlığı ile zihinsel açlık arasında ayrım yapmak için vücudunuzu dinlemektir. Fiziksel açlığın gurultulu bir karın gibi fiziksel semptomları vardır. Aç hissediyorsanız, fakat yakın zamanda yediyseniz veya fiziksel açlık belirtiniz yoksa, duygularınızı kontrol edin. Benim tavsiyem, karşılaştığınız birincil duyguyu, yiyecek içermeyen yollarla ele alıp çözümleyebilmek. Örneğin, kızgınsanız, temizlik, ev hobileri veya evde egzersiz yapmak gibi fiziksel bir şey yapmak size yardımcı olabilir. Üzülüyorsanız, bir arkadaşınızı aramak, bir evcil hayvanla zaman geçirmek veya melankolik bir film izlemek sizin için daha rahatlatıcı olabilir.

Duygular ve yiyecekler arasındaki noktaları birleştirin

İkinci adım, yemek yeme tercihlerinizin arkasındaki “nedenleri” daha ayrıntılı keşfetmek ve dört duygu kavramını anlamak. Hiç fark ettiniz mi? Kızgın olduğunuzda daha gevrek veya çiğnenebilir yiyecekler veya üzgünken kremsi, rahat yiyecekler yiyor musunuz? Emin değilseniz, bir yiyecek ve duygular günlüğü başlatın. Ne yediğinizi izlemeye ek olarak, açlık ve doygunluk seviyelerinizi ve duygularınızı kaydedin. Burada amaç daha çok yemekle olan ilişkinizi öğrenmek. “Nedenleriniz”in farkına vardıktan sonra (aç olduğum için değil, üzgün olduğum için vs.), alternatif başa çıkma araçlarını bilinçli olarak test edebilirsiniz.

Yemek programı oluşturma

Üçüncü adım tamamen zamanınızı yapılandırmakla ilgilidir. Danışanlarımın çoğunda, karantina öncesi dönemden söz edersek, duygusal yeme riski, daha fazla boş saatlerinin olduğu hafta sonlarında daha fazlaydı. Şüphesiz ki normal rutininiz koronavirüs nedeniyle raydan çıkmış olabilir. Yapabildiğiniz kadar iyi bir beslenme programı kurmaya çalışın. Her gün aynı saatte, yaklaşık üç ila beş saat arayla yemek yiyin. Farkındalıksız ve duygusal yemeyi engellemenin yanı sıra, programlı bir yeme rutinine geçmek, kan şekeri, insülin seviyeleri ve açlık hormonlarını düzenlemeye de yardımcı olacaktır.

Dikkatiniz dağılmadan yiyin

Dördüncü adım, bir yemeğe oturduğunuzda sadece yemeye odaklanmak ve başka bir iş yapmamaktır. Televizyonunuzun veya bilgisayarınızın önünde değil, masaya oturun ve telefonunuza, okumalarınıza veya dikkat dağıtan diğer etkinliklere kendinizi kaptırmadan sadece yemeğinizi yiyin. İlk başta garip gelse de, bunu günde bir kez yaptıktan sonra, açlık ve tokluk ipuçlarını daha iyi dengeleyecek ve yemekten sonra daha tok hissedeceksiniz.

Kendinize iyi davranın

Beşinci ve son adım kendinize karşı nazik olmak ve olumlu, nazik bir şekilde kendi kendinize içgüdüsel bakabilmektir. Kendinizi duygusal yeme konusunda sürekli eleştirmek sadece yemek yeme dürtüsünü artırır. Eğer haberleri izlerken bir paket bisküvi bitiriyorsanız, o an bir düşünün. Gerçekten bunu yemeye ihtiyacınız var mıydı? Koltuğa oturup TV karşısına geçtiğiniz ana geri dönüp tekrar alabilseydiniz, yine o paketi bitirir miydiniz? Değişim farkındalıkla başlar. Bazen bir geri adım, ertesi gün veya sonrasında benzer bir durumu ele alış biçiminizi değiştirmek için bir öğrenme fırsatı olabilir.

Son olarak, özel bazı tatları, en sevdiğiniz çikolatayı hayatınızdan tamamen çıkarmak zorunda değilsiniz. Önemli olan o besinleri, sevdiğiniz şeyleri nasıl ve ne kadar tükettiğiniz… En sevdiğiniz tatları küçük bir öğüne dönüştürün ve farkındalıksız ve bilinçsiz yemekten ziyade, yerken adeta kendinizi şımarttığınızı kendinize söyleyin. Amaç kendinizi kısıtlamak, sevdiğiniz her şeyden mahrum bırakmak ya da sadece sebze yemekten çok, size ve vücudunuza daha iyi hissettiren bir denge yaratmaktır.

İlginizi çekebilir: Yoğurt deyip geçmeyin: Yoğurt ile yapabileceğiniz hem tatlı hem tuzlu lezzetler

Hanife Kara: Diyetisyen Hanife Kara, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden başarıyla mezun oldu. Üniversitede aldığı eğitim süresince birçok kamu ve özel sağlık kuruluşunda uzun dönemli stajlar yaptı. Sağlıklı yaşam ve zihinsel gücün insan vücudu üzerine etkisi kavramları ile yakından ilgili olan Pozitif Diyetisyen; 2018 yılında aldığı eğitim programını başarı ile tamamlayarak, “Yaşam Koçu” unvanını kazanmış ve mesleğine yeni bir boyut katmıştır. Ege Üniversitesi Fitorerapi Yüksek Lisansı ile eğitim hayatı devam etmektedir. Şu an İzmir'de Pozitif Diyetisyen Hanife Kara beslenme ve diyet danışmanlığı merkezinin kurucu diyetisyenidir.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale