Hayatımız boyunca mutluluktan korkuya kadar birçok farklı duyguyu deneyimliyoruz. Bu deneyimlerimiz esnasında her duygu vücudumuzun belirli bölgelerinde daha yoğun bir şekilde hissediliyor. Çeşitli araştırmalara göre, insanlar öfke, korku ve mutluluk gibi duygular hissettiklerinde bu duygular vücutlarının belirli bölgelerinde yoğunlaşıyor. Bu durum, duygusal vücut haritalaması veya vücut his haritası olarak tanımlanıyor. Bu fenomen, duyguların yalnızca zihinsel değil, fiziksel bir yönü olduğunu ve vücut ile zihnin ne kadar iç içe geçtiğini gösteriyor. Bu yazımızda, duygusal vücut haritalamasının detaylarını sizler için kaleme aldık.
Duygusal vücut haritalaması nedir?
Duygusal vücut haritalaması, insanların farklı duygular yaşadıkları zaman vücutlarında hissettikleri değişimlerin ve duyumların haritalanması olarak biliniyor. Bu fenomen, 2013 yılının sonunda yayınlanmış bir araştırmaya dayanıyor. Bu araştırma, 13 duyguyu ve bu duyguların insan vücudunda aktive ettiği yerleri açıklıyor.
Vücut his haritası, bir ısı haritasına benzer şekilde sıcak ve soğuk renklere yer veriyor. Örneğin, kırmızı, turuncu ve sarı gibi renkler bir duygunun bahsi geçen bölgede yoğun olduğunu ve mavi ve tonları da o duygunun o bölgedeki yoğunluğunun düşük olduğunu gösteriyor.
Bu fenomen, 701 katılımcı üzerinde test edildi. Bu insanlara çeşitli uyaranlar aracılığıyla farklı duygular yaşatıldı ve katılımcılar yaşadıkları duyguların aktifliklerini vücutları üzerinde tespit etmeye çalıştılar; katılımcılar, bir duygu yaşadıkları zaman o duyguyu yoğun hissettikleri vücut bölgesini bir vücut şekli üzerinde boyadılar. Aynı zamanda, duyguların daha az hissedildiği bölgeler de görsel üzerinde belirtildi.
13 farklı duygu ve hissedildikleri vücut bölgeleri
- Neredeyse herkesin her zaman tatmak istediği mutluluk duygusu, tüm vücutta yoğun bir şekilde hissediliyor. Bu nedenle, haritada bu duygu vücudun her noktasında kırmızı ve sarı renk ile ifade ediliyor.
- Mutluluğun zıttı üzüntü ise göğüs ve baş bölgesinde yoğun bir şekilde hissediliyor. Bu duygu, kollarda, bacaklarda ve ayaklarda daha az yoğunlukta hissedildiği için bu bölgeler haritada mavi renk ile gösteriliyor.
- Öfke duygusu, bedenin üst bölgesinde ve kollarda yoğun bir şekilde hissediliyor. Bu duygunun sinyalleri ayaklarda ve bacaklarda da hissedilse de vücudun üst yarısındaki yoğunluk kadar kritik bir durum söz konusu değil.
- Korku duygusu, kolları kapsamayacak şekilde vücudun üst bölgesinde yoğun bir şekilde hissediliyor. Bu duygunun etkileri, bazı zamanlarda ayaklarda da aktif olabiliyor.
- İğrenme duygusu, kollarla birlikte bedenin üst yarısında aktif bir şekilde hissediliyor. Anksiyete ise göbek bölgesinde yoğun bir şekilde var oluyor; bu duygunun sinyalleri kollarda, bacaklarda ve ayaklarda ise azalıyor.
- Mutluluğa benzer bir şekilde aşk da tüm vücutta hissediliyor. Bir diğer yandan, bu duygunun etkileri bacaklarda mutluluğa göre daha az bir yoğunlukta varlığını sürdürüyor.
- Sürpriz duygusu göğüs ve baş bölgesinde yoğun bir şekilde hissedilirken küçümseme duygusu baş ve ellerde kendisini belli ediyor. Depresyondaki insanlar ise bu psikolojik rahatsızlığın varlığını vücutlarının alt kısmında daha net bir şekilde hissedebiliyorlar.
- Gurur duygusu, göğüs, baş ve kollarda aktifliğini sergiliyor. Utanç duygusunun sinyalleri de göğüs ve baş bölgesinde yoğun olup kollarda, bacaklarda ve ayaklarda azalıyor. İmrenme duygusu da bacaklarda azalan bir sinyalle birlikte göğüste ve başta aktifliğini koruyor.
Bu haritada bir de nötr durumu yer alıyor. Bu durum, vücutta belirgin bir sıcaklık veya gerginlik değişikliğine neden olmayan duyguları kapsıyor. Örneğin, sakinlik ve huzur anı gibi zamanlar duygusal vücut haritalaması kapsamında bu durumla temsil ediliyor.
Kan dağılımı, vücut sıcaklığı, nefes alışverişi ve nabız gibi durumlardan yola çıkılarak yaratılmış olan vücut his haritası, vücutta farklı duyguların nasıl hissedildiğini anlamamıza yardımcı oluyor. Bu sayede, duygusal zeka ve duygu yönetimi geliştirilebiliyor. Ayrıca, bu fenomen aracılığıyla fiziksel sağlık ve psikolojik sağlık arasındaki ilişki de daha net bir şekilde anlaşılabiliyor.
Duygusal vücut haritalamasını detaylı bir şekilde inceleyerek duygu tepkilerinizin farkına varabilirsiniz. Bu farkındalık aracılığıyla hem insan ilişkilerinizde hem de benliğinizle olan bağlantınızda bilinçli adımlar atabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Duygusal dünyada ağırlığı hissedilen gölge duygular