Herkesin hayatında mod düşürücü, düşüncesiz, bencil insanlar olabilir. Bu kişiler ailenizden, iş yerinizden ya da yakın arkadaş çevrenizden biri olabilir.
Birçok insan yakınlarıyla, yakın olduğunu düşündüğü insanlarla beklemedikleri noktalara gelebiliyor, beklemedikleri olaylar yaşayabiliyor. Kimi zaman bu insanlara karşı duydukları güven duygusunun körelmesine yol açarken, kimi zaman kişinin bir daha hiçbir insanla bağ kuramamasına kadar gidebiliyor.
Konu iki kişi arasında yaşanan duygusal sömürüye geldiğinde, kişiler için en çok önerilen metot duygusal sınırlar koymak. İki kişi arasındaki ilişki yıllar içinde oldukça büyük farklılıklar gösterebilir. İletişimde hiçbir sorun yokken bir anda kaba tavırlar, küfürler, hatta fiziksel müdahaleler yaşanmaya başlayabilir. Bu tarz olayların yaşanmasının ve yaşanmaya devam etmesinin en büyük nedenlerinden biri sömürülen tarafın aradaki duygusal bağ yüzünden duruma bir türlü dur deme cesareti bulamaması.
Peki duygusal sınırlar hangi noktada devreye girmeli?
Eğer daha önce birilerine karşı sınır koymadıysanız ya da hayatınızdan uzaklaştırmadıysanız bunu yapıyor olmak sizi pek iyi hissettirmeyebilir, karşınızdaki kişiye karşı haksızlık ettiğinizi düşünebilirsiniz. Bu noktada karşınızdaki kişiyle sahip olduğunuz ilişkinin düzelebilme ihtimalini düşünmenizde fayda var. Bazı şeylerin geri dönüşü olabilir. Ancak elinizden geleni yapıyorsanız ve bir şeyler hala ters gidiyorsa işte o zaman müdahale etmenin zamanı gelmiş olabilir.
Hepimiz biliyoruz ki insanlar ve düşünceler hiçbir zaman aynı kalmaz, şartlar da öyle. Dolayısıyla ilk atmanız gereken adım bu kişiyle aranızdaki toksik ilişkinin zehrinin neyden kaynaklandığını ve neyin değiştiğini bulmak olmalı.
Eğer ilişkide karşı tarafın sınırlarına müdahale eden “toksik kişi” sizseniz, kendinize ve bunu neden yapıyor olabileceğinize odaklanın.
Karşınızdaki kişi ilişkinize dair yaptığınız gözlemleri kabul etmiyor ve davranışlarının sorumluluğunu almıyorsa sınır koymanızın zamanı gelmiştir. Bazen bu kişi “beni bu hale getiren sensin” gibi suçlayıcı cümlelerle davranışlarının sorumlusunun sizin olduğunuzu söyleyebilir. Unutmayın, tüm sağlıklı ilişkiler karşılıklı saygı ve düzene dayalıdır.
Gerektiğinde bu tarz sömürücü tavırlardan kendinizi koruyabilmeniz için önce farkında olun, akıllı davranın ve direkt olun. Hayatınızdaki en önemli kişinin kendiniz olduğunu unutmayın.
Gereken sınırı bir kez koyduğunuzda bir kez daha böyle bir olay yaşanmasına izin vermezsiniz. Duygusal sınırlar koymak “duvar örmek” anlamına gelmez. Tam tersi size iyi gelen insanları hayatınıza almanız gerektiğini öğreneceğiniz için, bundan sonra hayatınıza giren kişiler zaten hayatınızda olması gerekenler olur.
Duygusal sınırlar kendinize iyi davrandığınızın ve değer verdiğinizin en büyük göstergesi.
İlginizi çekebilir: Toksik ilişkiler sağlığınızı nasıl etkiliyor?
Kaynaklar:
pyschcentral.com
tinybuddha.com