Duygusal olarak yemek yeme alışkanlığınızla baş etmenin yolları
Önünüzde duran çikolatayı bir anda ağzınıza atıveriyorsunuz. Bir anlığına sizi tatmin ediyor, ağzınızın içinde güzel bir tat bırakıyor. Ama sonrasında suçluluk duygusu geliyor ve “Yine aynı şeyi yaptım! Nerede benim iradem? Aç bile değildim, neden bunu yaptım” diye söylenmeye başlıyorsunuz.
Peki sizce neden böyle oluyor? Neden iştahınızı kontrol edemiyorsunuz? Bir sonraki sefer kontrol edebilecek misiniz? Tabii ki edebilirsiniz. İşte iştahınızı kontrol etmek ve duygusal olarak yemek yeme alışkanlığınızın üstesinden gelmek için birkaç ufak tüyo:
1. Kendinize başka bir hikaye anlatın
Hepimiz gün boyunca kendimizle konuşuruz. İçimizdeki ses hiçbir zaman susmaz. Her şeyi fazlasıyla analiz eder, eleştirir, güçsüzleştirir hatta yanlış yorumlar. Örneğin içinizdeki ses size “Atıştırmalık bir şeyler yemediğim zaman kendimi depresif hissediyorum” diyorsa, siz bu sözleri daha cesaretlendirici olan “Bedenime iyi baktığım ve bu sağlıksız atıştırmalıklara hayır dediğim için kendimle gurur duyuyorum” sözleriyle değiştirin. Kendinize anlattığınız hikayeyi bilinçli bir şekilde değiştirmek, beyninizin yaşanan durumları daha farklı yorumlamasını ve daha pozitif mesajlar göndermesini sağlar.
2. Ödül sisteminizi değiştirin
Ödül sisteminizden yiyecekleri çıkarın ve kendinizi başka şeylerle ödüllendirmeye başlayın. Örneğin yürüyüşe çıkın, kendinize istediğiniz bir şeyi alın veya masaj yaptırın.
3. Bedeninizi değiştirmenin anahtarı, zihninizi değiştirmekten geçer
NLP, zihninizi yeniden programlamak için oldukça güçlü çözümler sunuyor. Siz de NLP egzersizlerini deneyebilirsiniz. Öncelikle gözlerinizi kapatın ve uzaklaşmak istediğini favori yiyeceklerinizden birini düşünün. Pizza olabilir mi mesela? Şimdi de size iğrenç gelen bir şey düşünün. Tüm vücudunuzun böceklerle sarılı olduğunu düşünebilirsiniz mesela. Şimdi de o leziz pizzanın malzemelerinin böceklerden oluştuğunu hayal edin. Bu düşünceyi zihninizde ne kadar çok canlandırırsanız, o çok sevdiğiniz pizzayı canınızın istemesi bir o kadar zorlaşır.
İlgili yazı: Bilim aşırı yemek yemenin nedenini açıkladı
4. Kendinize narin bir çocuk gibi davranın
Sevdiğiniz, gözünüz gibi baktığınız bir çocuğa kaba şeyler söyleyip onun kalbini kırabilir misiniz? Tabii ki hayır. Kendinize sevgi, saygı ve kibarlıkla davranın. Duygusal varlığınız için bunu bir görev edinin. Kendini güvende, güçlü ve korunaklı hissetmek, duygusal yeme sorununuza iyi gelir.
5. Ufak başarı alışkanlıkları yaratın
Egzersiz yapmak veya ufak başarılarınızı yazmak gibi sizi güçlendirecek küçük alışkanlıklar edinin. Bu beyninizin endorfin salgılamasını tetikler. Böylelikle egzersize ve sağlıklı alışkanlıklara bağımlı hale gelirsiniz.
İlgili yazı: Mindful beslenme: Yemek ile farkındalığın buluştuğu nokta
6. Kendinize verdiğiniz sözleri tutun
Kendinize verdiğiniz sözleri tuttukça, motivasyonunuz artacak ve içinizden gelen gücü daha yoğun hissedeceksiniz.
7. Etrafınızda sağlıksız yiyecekler bulundurmayın
Etrafınızda sizi sağlıksız seçimlere yönlendirecek şeyler azaldıkça, hayatınız daha kolay olacak. Kendinizi sağlıksız atıştırmalıklarla mücadele etmek için depresif bir hale sokmak yerine mutfağınızı sağlıklı yiyeceklerle doldurun.
8. Yeni bir kimlik yaratın
Ulaşmak istediğiniz kişiyi düşünün. Bu güçlü, mutlu ve kendine güvenen kişiyi hayalinizde canlandırın. Yeni, sağlıklı ve daha güçlü bir kimliğe adapte olmak, sorunlu olan birçok davranışınızdan vazgeçmenizi kolaylaştırır.
İlgili yazı: Sevgili günlük: Sizi yemek günlüğü tutmaya ikna etmek üzereyiz!
9. Stresi azaltın
Diyet yapmak başlı başına stresli bir şeydir. Öte yandan, özendiğiniz birine benzemeye çalışmak sizi çıldırtabilir. Hepimiz üzerimizde yeterince baskı hissediyoruz. Siz bir de bunu eklemeyin. Kendinizi rahatlatmaya çalışın. Eğlenceli bir film izleyin, gevşemeye çalışın.
10. Nefes alın
Nefes almak sizi sadece rahatlatmakla kalmaz, aynı zamanda sizi daha fazla yemek yemeye iten negatif duygulardan da temizler. Bir yere oturun, gözlerinizi kapatın. Bir elinizi karnınıza, bir elinizi de göğsünüze koyun ve burnunuzdan nefes alıp ağzınızdan nefes verin. Bunu 3-5 dakika boyunca yapmaya devam edin.
11. Bilinçli tercihler yapın
Bazı insanlar için sağlıklı beslenmek sadece bilinçli tercihler yapmaktan ibaret. Siz de duygusal sebeplerle yemek yemenin artılarını ve eksilerini değerlendirin. Hedeflerinize odaklanmak, yemek yeme sorununuzu çözmenizde size yardımcı olabilir.
İlgili yazı: Yediğin şey yemek mi, yoksa duyguların mı?
12. Değer sisteminizi değiştirin
Sağlığınızı, anlık keyiflerinizin üzerine koyun ve bu yönde kararlar verin. Kısa vadeli istekler yerine, uzun vadeli hedeflerinizi tercih edin. Sağlıklı, ince ve güçlü bir bedene sahip olmak, anlık tatminlerden çok daha değerli bir şey.
Kaynak:
Huffington Post