Duygusal ihtiyaçlarınıza önem verin
Biz insanların ortak noktalarından biri hepimizin duygusal ihtiyaçlarının olmasıdır. Duygusal ihtiyaçlar, mutlu hissetmek için ihtiyaç duyduğumuz duygu veya koşullardır. Duygusal ihtiyaçlar sağlıklı bir yaşam tarzının bir parçası olup, bu ihtiyaçlarımızın tatmin edilmesi, fiziksel ihtiyaçlarımızın tatmin edilmesi kadar önemlidir. Duygusal ihtiyaçlara bazı örnekler bir topluluğun parçası olduğunu hissetmek, takdir görmek ve sevilmektir.
Birçok kişi, en temel duygusal ihtiyaçları tanımlamak için 1943’te Abraham Maslow tarafından geliştirilen Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi’ne atıfta bulunur. Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi piramit şeklinde oluşturulmuş olup, temel ihtiyaçlar en altta, en karmaşık ihtiyaçlar ise en üstte yer almaktadır. Maslow’un yirminci yüzyılın ortalarındaki çalışmasından bu yana, insanların mutlu ve sağlıklı olmak için neye ihtiyacı olduğunu daha iyi anlayabilmek için birçok çalışma yapılmıştır.
Örneğin duygusal ihtiyaçlar konusu, 1990’larda Griffin ve Tyrrell tarafından kısa süreli bir terapi yaklaşımı olarak geliştirilen Human Givens (İnsana Verilen) Terapide (Human Givens Therapy) karşımıza çıkmaktadır. Griffin ve Tyrrell’a (2004) göre temel ihtiyaçların karşılanmaması, psikolojik problemlerin nedenidir (Akt, Uçar 2022). Griffin ve Tyrrell (2004) tarafından belirlenen temel duygusal ihtiyaçlar sırasıyla aşağıdaki gibidir:
- Güvenlik: Tam anlamıyla gelişebilmemize olanak sağlayan ortama ihtiyaç duyarız.
- Dikkat: Başkalarından ilgi görmek ve dikkatimizi ihtiyacı olanlara vermek isteriz.
- Özerklik: Sorumlu seçimler yapma iradesine sahip olmak isteriz.
- Topluluk: Geniş bir topluluğa ait olmak isteriz.
- Mahremiyet: Deneyimleri yansıtma ve pekiştirmek için kendi özel zamanımıza ve alanımıza ihtiyacımız vardır.
- Anlam ve Amaç: Uğruna çabalayacak hedeflerimiz olduğunu ve hayatımızın bir amacı olduğunu hissetmek isteriz.
- Yakınlık: Arkadaşlarımıza, ailemize ve diğer önemli kişilere bağlı hissetmemiz önemlidir.
- Statü: Bize değer verildiğini ve saygı duyulduğunu hissetmek isteriz.
- Başarı: Kendimizi yetkin hissetmek isteriz.
Herkesin duygusal ihtiyaçları kişilerin yetiştirilme tarzı, yaşam tecrübesi gibi faktörlerin de etkisiyle birbirinden farklı olabilir. Bir örneğini bu yazıda paylaştığım gibi farklı psikologlar, farklı duygusal ihtiyaçlar listesi oluşturmuştur. Ama hiç kuşkusuz hepimizin ortak duygusal ihtiyacı sevgidir. Duygusal ihtiyaçlarının tatmin edilmediği bir ailede büyüyen çocuk, bu ihtiyaçların önemli olmadığını düşünmeye başlayabilir. Bu çocuk bir yetişkin olduğunda ailesinin rolünü üstlenir ve tıpkı onlar gibi duygusal ihtiyaçlarına kulak vermez. Peki ya sizin duygusal ihtiyaçlarınız neler? Duygusal ihtiyaçlarınızın karşılandığını düşünüyor musunuz? Cevabınız hayırsa bunun neden böyle olduğunu düşündünüz mü? Bugünden itibaren duygusal ihtiyaçlarınıza gereken önemi vermeye ne dersiniz?
Sizlere fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarınıza eşit şekilde önem verdiğiniz günler diliyorum. Bu arada size bir eğitim haberim var. Zoom üzerinden bire bir görüşmeler şeklinde ilerleyen üç haftalık Öz Sevgi eğitimimle ilgileniyorsanız bilgi için rsolaker@gmail adresine yazabilirsiniz. Psikoloji ile ilgili egzersizler paylaştığım Instagram hesabım ise @ranakutvan.
Bu yazının tüm hakları Rana Kutvan’a ve Uplifers’a aittir. İzinsiz ve uygun şekilde referans verilmeksizin kopyalanması, çoğaltılması ve başka mecralarda paylaşılması kesinlikle yasaktır.
Kaynak
Griffin, J., Tyrrell, I. (2004) Human Givens: A New Approach to Emotional Health and Clear Thinking. Chalvington, Human Givens Publishing.
Uçar, S. (2022). Human Givens (İnsana Verilen) Terapinin Etkililiği Üzerine Bir Sistematik Derleme Çalışması. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar-Current Approaches in Psychiatry 2022; 14(2):276-283
İlginizi çekebilir: Derin dinlenmeye zaman ayırın: Kendinizi şarj edebilmeniz için 5 öneri