Mutluluk ve üzüntü… Her ikisi de insanın birer parçası.
Yaşam ve ölüm gibi veya mevsimler gibi hayatta her şeyin birer sıralaması vardır. Bazen bu sıralama bir doğumla başlayabilir, bazen bir başarısızlığı silip götüren yaratıcı bir güçle. Bunun dışında kalan zamanlarda ise gecikmeler, programsızlıklar, hatalar, bitişler hepimizin hayatında yaşanıyor.
Üzüntü veya hüzün ve mutsuzlukla mücadele etmenin anahtarı ise bunun zamanla geçeceğini bilmekte gizli. Bunu bazen içinde bulunduğunuz zamanda görmek mümkün olmayabiliyor. Ancak “Zaman her şeyin ilacıdır” sözü boşuna değil. Eğer ayrılık acısı çekiyorsanız, bir yakınınızı kaybettiyseniz, arkadaşlarınızdan uzak olduğunuz için üzgünseniz bu duygu durumu size sonsuza kadar devam edecekmiş gibi gelebilir ancak bunun geçici olduğunu kendinize hatırlatın. Klinik bir depresyon vakası söz konusu değilse, bu duygu mutlaka geçecektir. Eğer klinik bir depresyon söz konusuysa, bu durumda da bir profesyonelden tıbbi yardım almak gerekir.
Üzüntü ve mutsuzlukla mücadele eden bir kişiye veya kendi kendinize bunun geçeceğini söylemek pek de işe yaramayabilir. Hepimiz biraz gözyaşı döküp veya sorunumuzu arkadaşımıza anlatıp kısmen rahatlıyoruz. Ancak bu durum, yaşadığınız acıyı hafifletmiyor. Birçoğumuz kısa yoldan, hızlıca bir çözüm aradığımız için kalıcı çözümler yerine bu tür kısa rahatlamalarla vakit geçiriyoruz.
Öncelikle üzüntü duygusunu tanıyın
Eğer ciddi bir üzüntü veya mutsuzlukla mücadele ediyorsanız, yapabileceğiniz en iyi şey hislerinizi ortadan kaldırmaya çalışmak yerine onların farkına varmak. Duygularınızı en derine gömmeye çalıştığınızda, bir süre sonra onların yeniden yüzeye çıkmaları için ortamı hazırlıyorsunuz demektir. Bu da aslında daha büyük zararlar verebilir.
Üzüntü duygusunu tanımak için, semptomlarının farkına varmalısınız. Mutsuzluk, sürekli ağlama duygusu, boşluk hissi, öfke patlamaları, umutsuzluk, sinirlilik ve hassasiyet bu semptomlar arasında yer alıyor. Bu semptomların birçoğu depresyon semptomlarıyla karıştırılabiliyor. Üzüntü duygusunda geçmeyen bir depresif ruh hali söz konusudur. Bir zamanlar keyif alınan aktivitelerden artık keyif alınmaz. Herhangi bir çaba harcamadan ciddi kilo kaybı görülebilir. Uykusuzluk veya uykuya dalma problemleri yaşanır. Enerji kaybı gözlenir. Kişi kendini değersiz, uygunsuz veya fazlasıyla suçlu hisseder. Düşünme ve konsantrasyon problemleri ortaya çıkar, karar verme süreçleri zorlaşır. İntihar eğilimi gözlemlenebilir.
Üzüntüyü iyileştirme
Üzüntü duygusundan kurtulamıyorsanız veya kurtulduğunuzu sandığınız anda açıklanamayan bir şekilde bu duygunuz geri geliyorsa, öncelikle bu duyguyu iyileştirmek için herkes için geçerli bir zaman planı olduğu düşüncesinden kurtulmalısınız. Herkesin iyileşme yöntemi değişkenlik gösterebilir. Biraz uzun sürse de iyileşme için kendinize zaman tanımalısınız.
Sizi destekleyen sevdiklerinizle, uzman kişilerle birlikte bu mücadeleyi sürdürün ancak hiçbir zaman kendinize acımayın, üzülmeyin. Duygularınızı unutmak, saklamak için alkol gibi başka maddelere yaklaşmayın. Bu sadece size negatif sonuçlar getirmekten başka bir işe yaramaz.
Eğer üzüntüyle baş etmek istiyorsanız, kendinize iyi davranmalısınız. Size huzur veren şeylerle ilgilenmelisiniz. Bu daha fazla uyumak da olabilir sağlıklı beslenmek de olabilir. Bir hobi edinebilirsiniz. Siz kendinize iyi davrandığınız sürece, zihniniz de iyi davranacak ve iyileşme sürecine destek olacaktır.
Kaynaklar:
PsychCentral
Psychology Today