X

Düşük karbonhidratlı mı, az yağlı mı: Kilo vermede hangisi daha etkili?

Birçok insan haşlanmış kabak ve/ veya yağsız salata yiyerek kilo verebileceğini ve yağ yakımını hızlandıracağını düşünse de; araştırmalar, düşük karbonhidratlı bir beslenmenin kilo vermede daha etkili olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda düşük karbonhidratlı diyetler, daha fazla yağ kütlesi kayıpları, açlık hissinin azaltılması ve kan şekeri dengesi gibi birçok yararları ile de etkisini gösteriyor.

Normal bir beslenme düzeninde alınması gereken günlük kalorinin, %45-50’si karbonhidratlardan, % 20’si proteinlerden, % 30’u da yağlardan sağlanmalıdır. 

Beslenme programlarında daha az karbonhidratlı beslenmek isteyenler için ise bu oran genelde %25’lere düşebiliyor. Sıklıkla bahsedilen ketojenik diyetler de düşük karbonhidratlı beslenme programlarının en tipik örneğidir.

Karbonhidrat alımının önemli ölçüde kısıtlanması ile ketozise giren metabolizma, enerji olarak karbonhidrat yerine yağ depolarını kullanır. Karbonhidratı azaltmak adına, şeker, tatlı, fırın ürünleri, şekerli içecekleri tamamen beslenmeden çıkarılırken, diğer sağlıklı görünen karbonhidratlardan yüksek şeker içerikli meyveleri, kurubaklagilleri, nişastalı sebzeleri, bulgur, makarnayı da sınırlandırılır. Eş zamanlı olarak karbonhidratlar azalırken de yumurta, balık, et, süt ürünleri, kuruyemişler gibi protein ve yağ kaynakları da beslenmede daha fazla tüketilir. Böylece daha uzun süre tokluk sağlanırken, proteinlerin sindiriminin zor olması nedeniyle de metabolizma daha hızlı çalışır.

Az yağlı bir beslenmede ise alınan yağ, günlük alınan kalorinin yağdan gelen miktarının %20’den daha azına denk gelir. Avokado, kuruyemişler, tereyağı, zeytinyağı, yağlı süt ürünleri gibi birçok yağ içerikli besin grubunun sınırlandırılır veya beslenmeden çıkarılır. Bunlar yerine meyve, sebze, tam tahıllar, yumurta beyazı, kurubaklagiller gibi yiyecekler beslenmede daha fazla yer alır. Yağı azaltılmış yoğurt, yarım yağlı süt, yağsız et gibi yiyecekler ile minimum oranda yağ alınır. Burada en büyük risk genelde yağı azaltılan yiyeceklerin içeriğindeki karbonhidratın da arttırılmasıdır veya tatlandırıcıların eklenerek daha yüksek karbonhidrat alınmasıdır.

Peki sizin için hangisi doğru?

Birçok çalışma ikisi arasında kıyaslama yaparken, düşük karbonhidratlı diyetlerin az yağlı diyetlere göre daha kısa sürede kilo vermede daha etkili olduğunu savunuyor. Uzun dönemli çalışmalarda her iki diyetin de kilo verme etkisinin birbirine yakın olduğu görüşleri var. Karbonhidratı azaltırken beslenmede iştah kontrolü, şeker dengesi rahatlarken, az yağlı bir beslenme ile de kolesterol seviyeleri azalır, damarlarda kan basıncı düşer.

Özetle, sizin için en doğru diyetin hangisi olacağını ise metabolik durumunuzu da gösteren kan tahlilleriniz olacaktır. Eğer siz kolesterol yüksekliği eğilimi olan, hipertansiyon riski bulunan biriyseniz az yağlı bir diyet programı ile bol meyve ve sebze tüketmelisiniz. Kolesterol yerine diyabet riskiniz, insülin direnciniz veya hipoglisemi atakları yaşıyorsanız düşük karbonhidratlı aynı zamanda proteinden ve yağdan zengin bir beslenme düzeni ile şeker dengenizi kontrol altına alarak kilo kontrolünüzü daha rahat sağlayabilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir: Pilates kilo vermek için iyi midir: 5 soru, 5 cevap

Diyetisyen Müge Bozok: 2008 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden başarı ile mezun oldu. Türkiye’nin ilk Tıp Merkezi İntermed’de kariyerine başladı, bu merkezde çeşitli branşlarda doktorlar ile hastalıklarda beslenme tedavisi, sağlıklı beslenme, obezite tedavisi, adölesan çağı beslenme eğitimleri, hamile ve emzirme döneminde beslenme gibi birçok alanda çalıştı. 2011 - 2017 yılları arasında Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun kurucusu olduğu Yaşasın Hayat! Kliniğinde mesleğine devam etti. Diyetisyenlik mesleğinin yanı sıra sağlıklı yaşamın yapıtaşları olan beslenmenin ve egzersizin vazgeçilmez olduğunu düşünerek, uluslararası çeşitli eğitimlerden geçerek profesyonel olarak pilates eğitmeni oldu. 4 senelik profesyonel pilates eğitmenliğinin yanı sıra çok sevdiği yoga seanslarının ileri seviyesine giderek çeşitli yoga eğitimlerinde katılıp “Yoga Alliance” sertifikasını almaya hak kazandı. 2017 yılında ise mesleki bilgi ve tecrübesiyle danışanlarına ve öğrencilerine daha kapsamlı hizmet verebilmek için “Revita” isimli kendi beslenme danışmanlık ve pilates - yoga stüdyosu yaşam merkezini kurmuştur.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale