Herkesin hayatında duraklama dönemleri olur. O dönemde canın bir şey yapmak istemez, plan yaparsın ama bir türlü adım atamazsın. Bu istersen karmaşık ve zaman alacak bir plan olsun, istersen çamaşır yıkamak kadar gündelik bir aktivite. Bu dönemlerin ortak bir noktası var ki, ancak adım atarak çıkabilirsin. Ve bu illa ki o konuyla ilgili bir adım olmak zorunda da değildir!
Son zamanlarda ben de böyle bir duraklama dönemindeydim. Bu dönemden çıkarken “Nerede hareket, orada bereket” sözünü daha çok içselleştirdim. Asıl yapmak istediğim aktiviteyle ilgili adım atamıyorsam bile o anda başka alakasız bir eyleme geçmeye devam ettim. Mesela iş için uzun süredir ertelediğim bir arama varsa, yine oturup kalmak yerine, yürüyüşe çıkmak gibi… Ya da düzenli yürüyüşe çıkmayı planlayıp çıkmadığımda, niye çıkmadığımı kafaya takmak yerine, yemek yapmak gibi. İlk bakışta anlamsız gelebilir ama bir bütün olduğumuz için bir noktadaki hareket başka noktayı da tetikliyor ve bereketi getiriyor!
Bu mekanizmayı bir kez fark edince hayatta ne çok alanda aynı mekanizmanın işlediğini hayranlıkla izliyorsun…
Yoga eğitimi alırken anatomi derslerinde en çok etkilendiğim konulardan biri, bu mekanizmayla ilgiliydi. Bir yerimizdeki ağrının, hasarın ana kaynağı çok farklı bir beden bölgesinde ya da sistemde olabiliyor. Örneğin, kalçadaki ağrının ana kaynağı ayaktaki problem ya da kambur duruşun ana kaynağı sinir sisteminin regüle olmaması olabilir. O yüzden yoga yaparken öğrenciyi bir poza zorla sokmaya çalışmak, farkında olmadığı bir problemin gün yüzüne çıkmasına sebep olabilir. Bu nedenle öğrencinin, bedenini hissetmesine yönelik yönlendirmelerle ders vermeyi tercih ediyorum. Hissetsin ki bir zorlanma, negatif bir duyum hissediyorsa o poza girmesin, o hareketi yapmasın ve kendini korusun. Ve yine aynı sebepten, derste yaptığımız bazı hareketler bedende farklı bir bölgenin şifalanmasına alan açabilir. İlla fiziksel de olmak zorunda değil, ders sırasında bazı duygular yüzeye çıkabilir ve öğrenciyi rahatlatarak sinir sistemini düzenlemesini destekler.
Nasıl yogada bedenimizdeki farklı bölgelerin ve sistemlerin çalışması başka bölgeleri rahatlatıyorsa, gündelik hayatımızda gerçekleştirdiğimiz bir eylem de adım atamadığımız konudaki donma halini çözmeye başlar. Alakasız diye düşündüğün o adım, içinde bir noktaya temas ediyor ve suya düşen damla gibi hareketi dalgalar halinde tüm bedenine yayıyor. O yüzden eğer bir duraklama dönemindeysen alakalı veya alakasız bir şekilde adım atarak hareketin bedeninde dalgalar yaratmasına ve bereketi getirmesine izin ver.
Şimdi, üşengeçliği bir kenara bırakarak oturduğun yerden kalkıp bir çay hazırlamak bu ilk adım olabilir!
İlginizi çekebilir: Güne niyet belirleyerek başlamanın avantajları